Передплата 2024 «Добра кухня»

Медицину реформують за 10 років

Почнуть із Львівської області

“Реформувати медицину почнуть із Львівщини”, — про це заявив міністр охорони здоров’я Александр Квіташвілі. “Змінити систему фінансування, відкрити її, аби прийшли інвестиції, по всій країні поки що складно. На Львівщині є максимальна підтримка з боку влади міста та області. Тому й вирішили почати з цього регіону”, — пояснив.

Карети швидкої допомоги обладнають навігаційними системами. Коли буде відоме їх місце перебування, “швидка” буде оперативно прибувати на місце виклику. Це як з таксі — яке найближче до клієнта, те й приїздить. Наступним кроком буде надання більш якісної вторинної (спеціалізованої) допомоги.

При наданні медичних послуг застосовуватимуть ринкові механізми, аби всі компанії, які надають послуги хворим, були присутні на ринку. Відсутність монополіста дозволить зменшити витрати і дасть можливість хворому самому обирати, у кого і за скільки лікуватися.

Перші результати реформування галузі можна буде оцінити через 3-5 місяців. Міністерство проводить аудит лікарень і поліклінік, вираховує вартість послуг, які надають ці установи. За словами міністра охорони здоров’я Александра Квіташвілі, в Україні працює 8300 лікарень та поліклінік. 75% грошей з державного бюджету, який виділяється на медицину, витрачається на їх утримання. Як приклад навів державні стоматологічні клініки у Львівській області, на функціонування яких було виділено 18 млн. гривень. “Ці мільйони витрачаються не на оплату послуг, наданих пацієнтам, а на утримання будинків та приміщень, які часто використовуються під приватні кабінети”, — стверджує міністр.

За даними соціологічних опитувань, більше 50% українців не звертаються до лікарів, бо бояться, що не зможуть оплатити їхніх послуг, які де-юре є безкоштовними. Представники міжнародної групи розробників медичної реформи обіцяють: якщо запропоновані зміни будуть реалізовані протягом найближчих 10 років, кожен громадянин України зможе отримувати гарантовану медичну допомогу належного рівня якості і йому більше не доведеться носити лікарям гроші у конвертах. На думку експертів, це дозволить значно підвищити зарплату лікарям та вивести з тіні благодійні фонди, які зараз функціонують при кожній лікарні. “Пацієнти будуть захищені, адже частину грошей сплачуватимуть офіційно, а не у конверті, а лікарні отримають офіційний дохід, яким зможуть самостійно розпоряджатися, — каже Володимир Курпіта, голова Стратегічної дорадчої групи з розробки медичної реформи. — Від цього виграють усі — і лікарі, і пацієнти. Проти будуть лише ті люди, які наживалися на старій системі, отримували надприбутки, які ніде не обліковувалися”.

Реформувати планують не лише медичну галузь, а й фармацевтичну сферу. “Будемо скасовувати «подвійне ліцензування». МОЗ прагне прибрати вимогу перереєстрації для ліків, що вже мають аналогічний документ, визнаний у світі, а залишити контроль лише за новими неліцензованими та нереєстрованими медичними препаратами”, — повідомив міністр. Досвід Грузії доводить, що у такий спосіб ціни на ліки можна знизити до 30%.