Передплата 2024 ВЗ

«Котьол» не вийшов!

Дебальцівський плацдарм встояв. Але загроза того, що ситуація може змінитися не на нашу користь, залишається

Після «іловайської м’ясорубки» від самої лише згадки слова «котел» накочується хвиля люті уперемішку зі страхом. Люті, бо кричуща безкарність за трагедію під Іловайськом зміцнила «дубову» віру «паркетних» генералів у те, що війна — як індульгенція: ні за бездарне командування ніхто не спитає, ні за безглузді смерті. А звідси — і страх, що іловайський котел може повторитися будь-де і будь-якої миті. Та найжахливіше, що це не просто голослівні припущення чи застереження. А реальна загроза, яку наразі вдалося відвернути, але не факт — що остаточно. Бої за Дебальцеве залишаються ключовою темою розвитку воєнної ситуації на Донбасі.

Про те, що Дебальцеве замкнули у котел, російські телеканали відрапортували ще у п’ятницю. Ватажок так званої ДНР Захарченко бравадствував перед телекамерами, розповідаючи, як бойовики взяли «хунтівських карателів» у кільце і що чекає на «оточенців» далі. Дехто з українських військових, мовляв, вже і здатися встиг.

На «підспівку» до Захарченка путінська пропаганда задіяла «своїх» військових експертів. А ті — раді старатися: давай навперебій розповідати, що через кілька днів від «дебальцівського котла» тільки попелище і залишиться. «Головна задача, яка стоїть зараз перед ополченцями, — ліквідація цього «котла», — цитували російські ЗМІ прогнози придворного експерта Сівкова. — Не маю на увазі фізичне знищення усіх восьми тисяч військових. Йдеться про ліквідацію цих військових частин як дієздатних, позбавлення їх техніки й озброєння. Судячи з усього, частина з них потрапить до полону, частина — розбіжиться, частину буде знищено». На все про все, мовляв, «ополченцям» і тижня може вистачити.

«Чи вдасться українським силовикам нанести розблокувальний удар? Збройні сили деморалізовані, вести масштабні дії їм дуже складно. Останні новини з України — про введення заградзагонів з Нацгвардії, які не дають військовим відступати, про заяви представників українського Генштабу, що в Україні немає російських військ (хоча українська воєнна пропаганда місяцями твердила зовсім про інше), свідчать про серйозні протиріччя у верхах і проблеми в управлінні армією... Якщо силовики завдадуть розблокувального удару і ополченці будуть змушені відволіктися на нього, справа затягнеться. Якщо такого удару не буде, ліквідація дебальцівського котла займе один-два тижні», — ораторствував вже згаданий «провидець» Сівков.

А тут ще й панічні зведення з «дебальцівського фронту» олії у вогонь підлили. «Передовицею» з розряду «усе пропало» стала інформація, яку поширив у неділю депутат від «Самопомочі» Тарас Пастух (на Донбасі воює добровольцем). «У районі Дебальцевого склалася критична ситуація, — повідомив нардеп. — Ворожа піхота підійшла впритул до позицій, які поки що контролюються українськими військовими позиціями. Нац­гвардія місто залишила, чим відкрила до нас доступ. По всіх блокпостах постійні обстріли і танкові атаки. Підкріплення так і не прибуло. Воно зайшло в АТО, але туди, куди потрібно, так і не дійшло».

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко сповістив на своїй сторінці у Facebook про сили, які задіяли бойовики, намагаючись оточити Дебальцеве. «95 відсотків танків та іншої бронетехніки кинуті на Чернухіне та Вуглегірськ», — заявив Геращенко.

Наче контрольним пострілом пролунала й інформація від ще одного нардепа — Віктора Балоги. «Ситуація під Дебальцевим ускладнилася, — заявив він, посилаючись на джерела із зони бойових дій. — Загроза оточення — реальніша, ніж коли-небудь раніше. Потрібно терміново приймати рішення».

З кожним таким повідомленням безнадія немов шквалом накочувалася. Здавалося, доля дебальцівського плацдарму вирішена. У вирі емоцій заяви речників АТО і Раднацбезу про те, що бойовикам не вдалося взяти Дебальцеве у кільце, багатьом здалися лише «інформаційним заспокійливим»... Але зведення про успіхи українських військових на дебальцівському напрямку отримували дедалі більше підтверджень.

«Дебальцеве не в оточенні, — заявив на понеділковому брифінгу речник Інформаційного центру РНБОУ Андрій Лисенко. — Українські військові утримують займані позиції. Підрозділи, які надійшли на допомогу, контратакують ворога і не дають йому можливості закрити «дебальцівський котел». За інформацією сил АТО, станом на ранок 2 лютого втрати бойовиків під Дебальцевим вимірювалися майже двома сотнями убитих. Ще близько 250 — поранених.

Дебальцівський плацдарм встояв. Але загроза того, що ситуація може змінитися не на нашу користь, залишається. «Від спроб створити котел перерізанням шляхів постачання біля «горловини» плацдарму, противник перейшов до тактики витіснення, — заявив нардеп і військовий експерт Дмитро Тимчук. — Удару завдають з двох напрямків, з метою змусити українські підрозділи відійти на північ. З боку противника задіяно близько 3,5 тисячі чоловік, 35 танків, близько 90 бойових броньованих машин. Дії тактичних груп російсько-терористичних військ підтримують три артилерійські групи». А тут ще й ватажок так званої ДНР Захарченко оголосив про загальну мобілізацію.

У гарячій точці під Дебальцевим стає спекотніше. «Російський генштаб готував операцію із захоплення дебальцівського вузла, думаю, зі середини вересня минулого року, — написав на своїй сторінці у Facebook радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. — Як добре готувалися захищати такі ключові населені пункти наші генерали, проясниться найближчим часом. У них було цілих п’ять місяців і підтримка всієї країни для того, щоб укріпити Дебальцеве і всі підступи до нього. Або Вуглегірськ і Дебальцеве встоять, і противник буде відкинутий на свої рубежі, або я не зможу пояснити народу України, чому відбувається так, що ворог наступає, а для нашого керівництва Збройних сил це стає несподіванкою».