Передплата 2024 ВЗ

"Апетити Путіна щодо України не втамують жодні пропозиції "

  • 30.01.2015, 22:16
  • 1 099

Немає значення, які пропозиції Захід озвучуватиме для Путіна – він все-одно намагатиметься мати цілковитий вплив на всю Україну.Таку думку висловив у п'ятницю в Вашингтоні маршалок польського Сейму Радослав Сікорський

"Чи існує щось, чим ми могли би задовольнити Путіна, аби повернути його на шлях зближення, зокрема, в питанні України?", — поставив запитання польський представник.

У цьому зв'язку він зауважив: пропозицій із гарантіями, що Україна в найближчому майбутньому не стане членом НАТО, пропозицій у Давосі щодо діалогу з ЄС у питанні можливого майбутнього TTIP (Трансатлантичного партнерства з питань торгівлі та інвестицій між ЄС і США — ред.), з питань Євразійського союзу, виявилося недостатньо. "Президент Путін так і не відмовився від своїх спроб впливати на всю Україну", — наголосив Сікорський.

Він висловив думку, що з цією метою Кремль намагається застосувати сценарій "замороженого конфлікту", в тому числі, щоб завадити Україні модернізуватися. До того ж, Росія хоче бачити Україну федеративною державою, аби зробити країну некерованою та ускладнити реформи. Відтак, ідея Москви полягає в тому, щоб мати можливість геополітичного контролю в регіоні, зазначив Сікорський.

Він також визнав, що вплив Росії на Європу досі зберігається. Зокрема, у фінансовій, інвестиційній та енергетичній сферах. Хоча, що стосується енергопостачання, за його словами, "європейський енергоринок щороку стає все більш взаємопов'язаним (всередині ЄС — ред.) та конкурентоспроможним".

У цьому контексті Сікорський знову наголосив на важливості американського лідерства в протидії агресивній поведінці Росії.

Джерело: Укрінформ

Схожі новини