Передплата 2024 ВЗ

«Ухилянти» є... Але ж є і добровольці!

Ворожим спецслужбам та пропаганді не вдалося зірвати четвертої хвилі мобілізації

У навчальні центри Збройних сил України з усіх областей почали прибувати перші команди мобілізованих під час четвертої хвилі, проведення якої почалося 20 січня. На Яворівському полігоні, в “учебці” “Десна” та в інших навчальних центрах на вчорашніх цивільних одягнуть військову форму, дадуть зброю і протягом 25 днів готуватимуть до воєнних дій. Після цього рекрутів скерують у військові частини. Згодом вони вирушать у зону проведення АТО.

Під час четвертої хвилі мобілізації Міністерство оборони планує призвати на військову службу близько 60 тисяч військовозобов’язаних віком від 20 до 60 років. Попов­нення армії свіжими силами, пояснює мету мобілізації керівництво Збройних сил, необхідно для того, щоб дати можливість відпочити від запеклих боїв воякам, які перебувають у зоні проведення АТО ще з березня минулого року.

Розуміючи, наскільки посилить українську армію приплив свіжих сил, російська пропаганда та російські спецслужби почали робити все, щоб зірвати мобілізацію. На багатьох зареєстрованих здебільшого у східних областях України інтернет-сайтах, скажімо, почали з’являтися поради “юристів” про те, як ухилитися від мобілізації. Чимало псевдоправників, використовуючи різні мас-медіа, навіть почали доводити, що влада не має юридичного права проводити мобілізацію... Та сьогодні вже можна сказати, що ворожі плани не виправдалися. Станом на 28 січня, повідомили у прес-центрі Міністерства оборони, повістки отримали 61 747 військовозобов’язаних. Більшість із них вже пройшли медкомісії.

Приємно здивувала працівників військкоматів велика кількість патріотів, які, не чекаючи на отримання повістки, добровільно зголосилися піти до війська. У Львівському обласному військкоматі, скажімо, працює державний службовець Ігор Пономаренко. Як юристові йому доводилося опрацьовувати чимало документів, що стосувалися загиблих у зоні проведення АТО юнаків, які не встигли створити сім’ю. Одного дня цивільний юрист заявив, що піде до війська добровольцем, хоча не служив навіть строкову службу. “У мене двоє дітей, — пояснював Ігор колегам свою позицію. — Отож головне чоловіче завдання я виконав. Тепер, знаю­чи, що мій рід не перерветься, маю захищати батьківщину. Як на мене, воювати мають ті, у кого вже є діти. А юнакам слід ще створювати сім’ї...”.

У Пустомитівсько-Городоцький об’єднаний райвійськкомат (Львівська область) без повісток з’явилися батько з сином. Старший чоловік — колишній прапорщик, служив у військовому оркестрі. Його син — рядовий запасу. Обидва зголосилися піти до війська добровольцями. До того ж у військкомат прийшов відомий у районі бізнесмен. “Бізнес сьогодні все одно “не йде”, — зізнав­ся він. — Тож принесу більше користі батьківщині на сході”.

“Розносив повістки у Жидачеві, — розповів “ВЗ” працівник військкомату Роман. — Стукаю в двері однієї квартири. Відчиняє жінка. Представляюся працівником військкомату. Цієї миті з кімнати виходить літній чоловік і говорить: “Нарешті й про мене згадали!”. Насправді я приніс повістку його синові. Після закриття місцевого целюлозно-паперового комбінату той постійно їздить на заробітки до Києва. “Мій син — не ухилянт”, — заявив батько юнака та пообіцяв, що син через два дні прибуде до військкомату. У визначений день ми побачили у військкоматі і юнака, який приїхав зі столиці, і... його 58-річного батька, який вирішив піти до війська добровольцем”.

Працівники військкоматів, особливо західних областей, не приховують, що проблеми із виконанням мобілізаційних завдань виникають через перебування багатьох чоловіків призовного віку на заробітках за межами області або за кордоном. Ще одна проблема — здоров’я. “Не на диктофон” лікарі з призовних комісій зауважують, що їм доводиться щодня відсіювати майже 40 відсотків (!) із тих, хто отримав повістки. Це не означає, уточнюють медики, що цих людей не мобілізують. Комусь із них відстрочили призов на місяць, комусь дали на лікування тиждень, когось скерували на додаткове обстеження.

Перебуваючи під час роботи призовної комісії у військкоматі, я на власні очі бачив тих, хто не поспішає виконувати свій чоловічий обов’язок. Звернув увагу на юнака, який намагався триматися осторонь від інших. Не представляючись журналістом, починаю з ним розмову. Хлопчину звуть Романом. Не приховує, що йти до війська не бажає. “Депутати, — каже, — не хочуть за п’ять тисяч працювати, а мобілізованим обіцяють платити якісь дві-три тисячі за те, що вони життям ризикуватимуть. Якщо хтось з нас загине, хіба держава годуватиме наших дітей? Хай не четверту хвилю проводять, а забезпечать усім необхідним тих, хто вже воює...”.

Через таких, як той Роман, одночасно з проведенням мобілізаційної роботи у військкоматах почали складати єдиний реєстр військовозобов’язаних. У цей реєстр, пояснили в прес-центрі Міноборони, вноситимуть тих, хто ухиляється від мобілізації. Утім, навіть прискіпливий контроль правоохоронних структур за проведенням мобілізації не примусив багатьох боягузів шукати спроб відкупитися від армії. Чим користуються деякі працівники військкоматів і медики. “Усіх, кого затримають на хабарі під час мобілізації у військових комісаріатах чи в медичних комісіях, обов’язково притягнуть до кримінальної відповідальності”, — пригрозив “посівальникам” губернатор Львівщини Олег Синютка. Він повідомив, що через хабарництво на Львівщині довелося розпустити чотири військово-призовні комісії.

На початку четвертої хвилі мобілізації відомий соціальний психолог Олег Покальчук попередив, що для зриву проведення мобілізації деструктивні сили використовуватимуть всі ресурси. “Будуть наймати тіток, — попереджав Покальчук, — які видаватимуть себе за дружин, доньок, невісток майбутніх призовників. Ці жінки почнуть галасувати під адміністрацією президента чи під Верховною Радою. Щой­но побачите таких тіток, які галасують, мовляв, наших бідних діточок забирають на бійню, знайте, що рубильник увімкнули. Згодом почнеться активний злив негативу на адресу уряду, Ген-

штабу, міністра оборони. Тисячі “ботів” будуть підігрівати ці настрої в соціальних мережах”.

Як у воду дивився! На розповсюджені в соціальних мережах “поради” не отримувати повістки на руки клюнули чимало чоловіків, які почали виїжджати буцімто на заробітки за кордон, зокрема в Росію. Цим дуже втішився Володимир Путін. За його вказівкою українцям призовного віку законодавчо дозволили перебувати на теренах Росії більше від встановленого донедавна законом строку...

Певне збільшення кількості “заробітчан” під час проведення мобілізації помітили, зокрема, на Волині. Т. в. о. військового комісара Волинської області Роман Кулик заявив, що 43 відсотки волинян, яких мали мобілізувати, виїхали “на заробітки”. Три відсотки не живуть за місцем прописки, ще три відсотки військовозобов’язаних свідомо відмовилися отримувати повістки...

Зафіксували на Волині й шокуючий факт спротиву проведенню мобілізації. Чоловіки з трьох сіл Шацького району блокували автомобіль з працівниками військкомату та примусили останніх порвати повістки. За цим фактом, повідомив начальник УМВСУ у Волинській області Петро Шпига, почали кримінальне провадження.

Дієвість ворожих “порад” щодо ухилення від мобілізації відчули й на Івано-Франківщині. За словами в. о. військового комісара Івано-Франківська Ігоря Сорокопуда, у перші дні мобілізаційної кампанії лише десятьом відсоткам військовозобов’язаних жителів Івано-Франківська вдалося вручити повістки особисто в руки. Ухиляються від допомоги в проведенні мобілізації деякі керівники підприємств та голови сільрад. У Чернівецькій області правоохоронці мусили притягнути до адміністративної відповідальності керівника одного з підприємств і двох голів сільрад — “за відмову в проведенні оповіщення військово-зобов’язаних”. У тій же області правоохоронці звернули увагу на священика, який під час проповіді закликав вірних ухилитися від мобілізації.

Буковинський політолог Михайло Шморгун вважає такі факти не поодинокими випадками, а цілеспрямованою роботою певної “команди“. “Пропагандистська робота цієї команди, — каже Михайло Шморгун, — проводитиметься на Буковині через неформальні канали. Це — розповсюдження чуток (поширюватимуть підготовлені специ в транспорті та у людних місцях), спілкування в церквах та використання деяких румуномовних газет. Ці пропагандисти посилатимуть чіткі месиджі: а) етнічні румуни не мають помирати за Україну; б) існує соціальна несправедливість — одних призивають, інших — ні; в) чому не служать депутати (посадовці)?”.

“Війна не так далеко, — підсумовує буковинський політолог. — Вона наближається щоразу, коли у маршрутках жінка середнього віку гучно розповідає про тисячі загиблих, про 500 повісток на одне село та пересувні крематорії. Коли батюшка не благословляє “на війну”...

За ухилення від мобілізації стаття 336 ККУ передбачає покарання позбавленням волі на строк від двох до п’яти років. Та активізація сил, які намагаються зірвати мобілізацію, примусила керівників силових структур попередити: відтепер пропаганда ухиляння від мобілізації вважатиметься спробою підірвати обороноздатність держави. А за такий злочин можуть посадити років на десять.

Схожі новини