Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Садити капусту на грядці Азарова можна за 63 тисячі гривень на місяць

Охочих наразі немає. А ось держдачу Пшонки вже обжили

Чиновницький рай на землі з пропискою у Кончі-Заспі і Пущі-Водиці прийняв перших обивателів без чарівних «ксив». Новосели вже обживаються на орендованих квадратних метрах, куди досі нога простих смертних і близько не ступала. Хоча нові «квартиранти» держдач не зовсім прості смертні. Оренда курортних «квадратів» — задоволення не з дешевих. Найскромніший варіант — номер у пансіонаті, обійдеться приблизно у п’ять тисяч гривень на місяць (плюс — комунальні послуги). А ось за будинок доведеться щомісяця викладати п’ятизначні суми.

Хто облюбував вільні «хатинки» у Кончі та Пущі, Держ­управління справами (ДУСя — головний владний «завгосп») не розголошує. Керманич Сергій Березенко лише цифру озвучив. Каже, за місяць, відколи почали здавати чиновницькі «квадрати» усім охочим, у Кончу-Заспу заселилися 12 родин. На розгляді — ще кілька заявок.

Пропозицій для потенційних «квартирантів» наразі вистачає. У Пущі вільні 27 пансіонатських номерів і п’ять будинків. У Кончі-Заспі таких «вакансій» — 30. У ДУСі натякають, що згодом вибір може бути і більшим, оскільки «заселенці» з чиновницькими «корочками» добровільно валізи пакують. «У минулому привілейовані чиновники, які звикли платити за пільговими тарифами, отримавши у січні квитанції, виїздять із державних дач. І це дає можливість платоспроможним українцям заїхати у пансіонати чи будинки відпочинку Пущі-Водиці і Кончі-Заспи», — каже керівник Держуправління справами.

«Халява», про яку згадав пан Березенко, вабила чиновників у Пущу і Кончу не менше за курортне повітря і казкові краєвиди. Урвати «дармових» намагалися всі — кому наскільки чиновницьких пільг вистачало і спритності. Одні примудрилися отримати пожиттєвий «ол інклюзів» (як Ющенко чи Литвин) і не платити ні копійки. Інші оформили держдачі у довгострокову оренду, сплачуючи за користування ними смішні суми (1500-2000 гривень за будинок площею понад 100 «квадратів»). При тому, що вартість оренди включала послуги охорони, покоївок, слюсарів, сантехніків і навіть кухарів. На додачу «бідним» обивателям Кончі і Пущі ще й пільги на комунпослуги виписали: кому — 100%, кому — 30% чи 50%.

Така «халява» для VIP-«дачників» щороку витягувала з бюджету захмарні суми. Лише торік на утримання чиновницького раю під Києвом витратили 38 мільйонів гривень. У середньому обслуговування кожного з 250 VIP-обивателів Кончі і Пущі обходилося платникам податків майже у 13 тисяч гривень на місяць. Щороку електроенергії для «курортників» ішло ледь не удвічі більше, ніж на освітлення вулиць цілої Вінниці з 360-тисячним населенням.

Після скасування президентом і Кабміном стосу пільг для «держдачників» у ДУСі взялися й орендну бухгалтерію перекроювати. «Халявні» 15-20 гривень за квадратний метр на місяць виросли до понад 100. Тож за кожні 100 «квадратів», які раніше обходилися «курортним» чиновникам максимум у 25 тисяч на рік, тепер доведеться викласти 130 тисяч (або приблизно 11 тисяч на місяць).

На дачу Пшонки (яку йому виписали як генпрокурору, але він нею не користувався, розкошуючи у «цезарському» палаці в Гореничах) «покупець» вже знайшовся. Будинок на 50 «квадратів», а отже, і вартість оренди «підйомна». А ось казенні апартаменти утікача Азарова з присадибною земелькою, на якій екс-прем’єр у городники бавився, усе ще порожніми простоюють. 585 квадратних метрів — «махіна» не для кожного гаманця. Лише оренда будинку обійдеться приблизно у 63 тисячі гривень на місяць. Плюс — комунальні послуги (а це ще — кілька тисяч).

Дорого. Але як для курортної Кончі — не найдорожче. Будинки поза межа­ми чиновницького раю тут здають і за крутіші гроші. Пропозицій на сайтах оголошень не бракує. За оренду котеджу на 500 «квадратів» просять 10 тисяч доларів на місяць. Будинок на 300 «квадратів» пропонують за сім тисяч у. о.

Схожі новини