Передплата 2024 «Добра кухня»

Поділили, але не все

Парламентську президію укомплектували. А ось три комітети Верховної Ради залишилися «безголовими»

Парламентський четвер видався не по-зимовому гарячим. У Раді ділили комітетські портфелі та вільні крісла у президії. Не обійшлося ні без словесного «кип’ятку», ні без бійки. Затишшя під час голосування за віце-спікерів (першим став «фронтовик» Андрій Парубій, віце-спікером — представниця «Самопомочі» Оксана Сироїд) переросло у бурю, коли дійшли до питання розподілу комітетів. «Опозиційний блок» і депутатські групи, які не увійшли до коаліції, обурювалися, що їм нічого з парламентського пирога не перепало. Коаліціонери просто у сесійній залі відбирали одне в одного ласі шматки (Ольга Богомолець і Людмила Денісова не поділили сферу медичного страхування, з’ясовуючи у відомство якого комітету вона має відійти). Здійнявся скандал і щодо прізвищ у списку керівного складу комітетів: з’ясувалося, що у зами голів і секретарі прописалися 16 мандатоносців, які у попередньому парламенті голосували за диктаторські закони 16 січня.

Була ошелешена, прочитавши в одному з видань (з претензіями на серйозне), які дива оперативності демонструє нова Верховна Рада. Їй, бачите, всього двох засідань вистачило, аби обрати прем’єра, спікера й уряд. А нічого, що портфельні торги за того ж спікера й уряд понад місяць тривали?! Нічого, що, демонстративно пришпандьоривши на себе лейбу «жити по-новому», новоспечені вожді по-старому «стрілки-тьорки» влаштовують?! Нічого, що «втемну» (за зачиненими дверима, без зайвих очей і вух) роздерибанили крісла в уряді?! Нічого, що так само підкилимно (зі шантажем, не здивуюся, якщо і з підкупом) «добазарювалися», кому що з портфельного «общака» у Верховній Раді дістанеться — від вакансій у президії до парламентських комітетів?! Поки «верхи» ділили, депутатські «низи» вживалися у роль статистів. Чекали, поки після «енної» перерви у засіданні ВР (паузи затягувалися, бо «боси», бачите, ще не все «перетерли») їх покличуть до сесійної зали чемно натиснути кнопку. І тим самим благословити те, про що без них домовилися.

Ділили парламентські комітети з таким же нахрапом, як і крісла в уряді. Перша буча здійнялася, щойно коаліційні «важковаговики» заїкнулися про те, що частиною комітетів доведеться поділитися з некоаліційними групами і фракціями. Треба, мовляв, зважати на вимоги ОБСЄ щодо прав опозиції. Категорично проти такої щедрості виступили «Самомоміч» і «Батьківщина». І навряд чи незгодні керувалися лише протестом проти того, аби ключові посади у комітетах дісталися «режимникам» Януковича. Очевидно, далися взнаки і шкурницькі інтереси: чим менше «чужим» дадуть, тим більше нам дістанеться.

Олії у вогонь навколоопозиційних суперечок у коаліції підлив «опозиціонер» Льовочкін, заявивши, що «ОПи» претендують на ключові посади у шести комітетах, включаючи комітети з питань свободи слова та інформації, боротьби з корупцією та з питань прав людини. Мовляв, з третьою за чисельністю парламентською фракцією треба рахуватися...

Рахуватися треба. Тільки не з «ОПами», вирішили коаліційні «рєшалови», а з групами Ігоря Єремеєва та Віталія Хомутинніка, чиї голоси у критичних ситуаціях можуть ой як згодитися. Поза камерами коаліціонери розповідають, що гінці з Блоку Порошенка просто на фракціях поставили усіх перед фактом: обділити «гуртки» Єремеєва і Хомутинніка не можна. Зрештою, підтвердженням таких розкладів стало призначення на посаду міністра інфраструктури Андрія Пивоварського. Це був щедрий портфельний бонус для групи Єремеєва. Не виключено, що його обміняли на єремеєвську відмову від претензій на парламентський куш. За неофіційною інформацією, «Воля народу» пригледіла для себе Комітет з питань будівництва і ЖКГ. У крісло голови планували підсадити Степана Івахіва, бізнес-партнера Єремеєва.

Ходили розмови і про апетити Хомутинніка. Той, мовляв, накинув оком на Комітет з питань фінансів і банківської діяльності. Але коли між «порошенківцями» і головним «вилоносцем» Ляшком почалася гризня за найкозирніший комітет, бюджетний, Хомутиннік, мабуть, і сам зрозумів, що «банки і фінанси» його групі не дістануться. Спитаєте, причому тут бюджетний комітет до банківсько-фінансового? А при тому, що це заманливий куш, який могли запропонувати Ляшкові у торгах за «бюджетник».

Так і сталося. «Обговорюється варіант, що Радикальна партія буде керувати комітетами з промислової політики та підприємництва, а також з питань фінансів і банкової діяльності», — заявив у четвер «порошенківець» Микола Томенко. І виголосив перед журналістами цілу доповідь, чому Ляшко не може очолити бюджетний комітет. «Займатися бюджетом повинні люди, які мають реалістичні ділові відносини з урядом та президентом. Якщо хочемо завалити з першого дня діяльність уряду, то давайте поставимо людину, яка буде атакувати уряд чи президента», — обурювався Томенко.

Але у «вилоносців» на своєму напирали (зрештою, нічого дивного, якщо вірити кулуарним розмовам про те, що Ляшкові обіцяли бюджетний комітет в обмін на голоси за прем’єра). Після ранкового засідання фракції у четвер оголосили, що наполягають на двох комітетах — бюджетному і промполітики. Перший — для Олега Ляшка, другий — для Віктора Галасюка (в економічних колах відомий як президент асоціації «Інноваційний розвиток України»).

Обидва прізвища значилися у кадровій чернетці, яка спливла у пресі після вечірнього «консиліуму» керівників фракцій у середу. Ляшко фігурував одразу у двох номінаціях: голів і бюджетного комітету, і фінансово-банківського. В обох варіантах стояло і прізвище «порошенківця» Андрія Павелка (за принципом «або-або»).

Та кріслом спотикання була головна посада не лише у бюджетному комітеті. «Народний фронт» і «Самопоміч» чубилися за Комітет з питань нацбезпеки й оборони. «Фронтовики» забронювали цей портфель для Сергія Пашинського. А у «Самопомочі» хотіли бачити головним парламентським «оборонівцем» Семена Семенченка. Крапку у суперечці поставили вже напередодні голосування за комітетські розклади. «Дерибан портфелів треба негайно припинити і приступати до роботи, — написав Семенченко на своїй сторінці у Facebook. — Готовий показати приклад — відмовляюся від можливої посади голови Комітету з безпеки й оборони і згоден на повноваження першого заступника. На жаль, головою комітету стане не військовий. Я би підтримав своїх друзів-комбатів. Але вибір «Народного фронту» — людина цивільна. Сергій Пашинський. Квотний принцип взяли за основу. І цей важливий комітет — не квота «Самопомочі».

Що навіть на фінішній прямій торги за комітетські портфелі проходили зі скрипом, стало зрозуміло, коли у парламентських коридорах поповзли розмови про те, що у постанові про розподіл комітетів щонайменше три позиції можуть залишитися без прізвищ. Прогнози справдилися. Текст постанови депутатам і справді роздали з прочерками навпроти трьох комітетів. Без голів прописали регламентний комітет, фінансово-банківський та з питань будівництва і ЖКГ. У такому вигляді і проголосували.

Підсумковий результат четвергової «портфеліади»: у «порошенківців» — 11 комітетів (йдеться про посади голів), у «фронтовиків» — сім, у «Самопомочі» і «Батьківщини» — по три, у фракції Ляшка — один.

Хто очолив парламентські комітети

Комітет з питань будівництва, містобудування і ЖКГ — Дмитро Андрієвський (БПП)

Комітет з питань бюджету — Андрій Павелко (БПП)

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики — Сергій Власенко («Батьківщина)

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи — Микола Томенко (БПП)

Комітет з питань економічної політики — Андрій Іванчук («НФ»)

Комітет з питань європейської інтеграції — Ірина Геращенко (БПП)

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності — Андрій Кожем’якін («Батьківщина»)

Комітет з питань запобігання та протидії корупції — Єгор Соболєв («Самопоміч»)

Комітет у закордонних справах — Ганна Гопко («Самопоміч»)

Комітет з питань інформатизації та зв’язку — Олександр Данченко («Самопоміч»)

Комітет з питань культури і духовності — Микола Княжицький («НФ»)

Комітет з питань науки і освіти — Лілія Гриневич («НФ»)

Комітет з питань національної безпеки і оборони — Сергій Пашинський («НФ»)

Комітет з питань охорони здоров’я — Ольга Богомолець (БПП)

Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки — Микола Мартиненко («НФ»)

Комітет з питань податкової та митної політики — Роман Насіров (БПП)

Комітет з питань прав людини, нац­меншин і міжнаціональних відносин — Григорій Немиря («Батьківщина»)

Комітет з питань правової політики та правосуддя — Руслан Князевич (БПП)

Комітет з питань промислової політики та підприємництва — Віктор Галасюк (Радикальна партія)

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики — Вікторія Сюмар («НФ»)

Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту — Артур Палатний (БПП)

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення — Людмила Денісова («НФ»)

Комітет у справах ветеранів та інвалідів — Олександр Третьяков (БПП)

Комітет з питань транспорту — Ярослав Дубневич (БПП).

Схожі новини