Передплата 2024 «Добра кухня»

Могеріні: "Доля України має вирішуватися в Києві, а не на Заході"

  • 04.11.2014, 13:29
  • 919

Європа наполягає на територіальній цілісності України і жодні спроби поділу країни не беруться до уваги

Про це в інтерв'ю ряду європейських ЗМІ, зокрема і польському виданню Gazeta Wyborcza, заявила високий представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Федеріка Могеріні.

“Доля України має вирішуватися в Києві, а не Брюсселі, Москві, Вашингтоні”, — зазначила Могеріні, додавши, що Європа наполягає на територіальній цілісності України і жодні спроби поділу країни не беруться до уваги.

Могеріні наголосила, що слід й надалі використати “мале вікно” можливостей для врегулювання українсько-російської кризи, яке дають Мінські домовленості. Вона визнала, що в ЄС не мають жодної альтернативи щодо врегулювання кризи на сході Україні, окрім мирного процесу згідно з Мінськими домовленостями.

“Маємо зробити усе можливе, аби “мале вікно надії”, відкрите у Мінську, дало результати. Якщо визнаємо, що Мінський процес є мертвим, то початок нового діалогу може бути складним, або взагалі неможливим”, — підкреслила глава європейської дипломатії.

Вона також нагадала, що Захід не визнав виборів у так званих “ЛНР” та “ДНР” і висловила припущення, що Москва теж може їх не визнати. “Хоча Москва задекларувала щось зовсім відмінне від нашої позиції (ЄС — Ред.), звернімо увагу, що недільна заява МЗС Росії говорить про “повагу” до виборів у східній Україні, а не їх “визнання”. Можливо, це дає поле до маневру у найближчі дні”, — наголосила високий представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки.

Могеріні підтвердила, що відміна санкцій проти Росії є можливою лише після врегулювання кризи на сході України. Водночас,вона зауважила, що росіяни вже починають відчувати наслідки економічних санкцій проти РФ.

За словами глави європейської дипломатії, кожна країна, зокрема й Україна, має право на членство в ЄС, але “зараз європейський шлях Києва реально спирається на Угоду про асоціацію”.