Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сімейний БАЛОГАн

На перший дзвоник до нового парламенту Литвин не поведе сина, а Довгий – тещу

Якби Верховна Рада №8 мала іменний герб, то «сімейки» замість корони були б там — в сам раз. Як символ родинних підрядів, яких у новому парламенті буде рекордно багато. Лише серед трьох Балог можна заблудитися. А буде ще два Добкіни, дуети Дубневичів і Льовочкіних, Королевська зі своїм «Королевичем». І це ще не все...

За результатами мажоритарних виборів на Закарпатті майбутнє депутатське тріо Балог може сміливо ініціювати законопроект про перейменування області на Балогостан. У чотирьох зі шести одномандатних округів першість тут отримали брати — троє рідних Балог і їхній кузен Василь Петьовка.

Хоч депутатський гурток «БРАТство» у Верховній Раді створюй. Два Добкіни: екс-губернатор Допа у списку з «опами» (вони ж — «Опозиційний блок») пройшов, його молодший брат Дмитро — по мажоритарці на Харківщині. Пара Дубневичів — на відміну від минулих парламентських перегонів, цього разу путівку у парламент від виборців Львівщини отримали обидва брати.

Поповнив би колекцію парламентських «братчиків» і мажоритарник Сергій Клюєв. Колись він теж у Верхов­ній Раді з братом засідав. А тепер молодший сяде (у депутатське крісло), старший бігатиме (щоб не спитали за «подвиги» під час Майдану, коли секретарем Раднацбезу був).

Сподівалися продовжити свої мандати і брати Тягнибоки. Але обом доведеться розпрощатися з депутатськими «корочками» щонайменше до наступних виборів. У новий парламент не проходить ні Олег Тягнибок зі «Свободою», ні молодший з братів Андрій (його «звільнили» від мандата по мажоритарці на Львівщині).

Зі сестричками у Верховній Раді — скромніше. Компанію екс-головному «адміністратору» Януковича Сергію Льовочкіну складе Юлія Льовочкіна (обоє проходять за списком «Опозиційного блоку»). На минулих виборах третім незайвим у цьому родинному підряді був ще й тодішній цивільний чоловік Льовочкіної Віталій Чудновський. Але тепер він — двічі «екс». І з Льовочкіною не склалося, і з депутатством пролетів (Балотувався на Черкащині від блоку Порошенка).

У «впередукраїнки» Наталії Королевської (пройшла до ВР у списку «Опозиційного блоку») свій «Королевич» у парламенті буде. «Коронували» Юрія Солода на мажоритарному окрузі у Слов’янську, де він щедро засипав челядь гречкою й обіцянками продовжити справу Азарова-молодшого.

Чи стане депутатським подружній дует Луценків — наразі під питанням. Другий номер Юрія Луценка у списку «БП» — «стопудовий» квиток у Верховну Раду. Чого не скажеш про 70-те місце Ірини Луценко. З депутатством їй доведеться зачекати. Але, схоже, недовго: після урядової «портфеліади» депутатських вакансій на дружину Луценка точно вистачить. Може, ще й для президентської куми Оксани Білозір (80-й номер у списку «БП») парламентське крісло звільниться. Тоді родинний підряд імені Порошенка і з Балогами за сімейну першість може потягатися: син (Олексій Порошенко пройшов по округу на Вінниччині), плюс — троє кумів (крім Білозір, ще й Луценко зі Стецем).

А ось сімейству Литвинів розмножитися у Верховній Раді не вдалося. Як не пхав екс-спікер (сина по мажоритарці на Житомирщині), а — мимо. Навіть «чарівна» каска із написом «Не сцы, прорвёмся!» не допомогла. Одна тепер у Володимира Литвина радість — що хоч сам під купол проліз. Без сина, але на пару зі сватом — екс-“регіоналом” Андрієм Деркачем (переміг в окрузі на Сумщині).

Колишньому секретарю Київ­ради Олесю Довгому доведеться без «мами» на парламентську «лінійку» йти. Тещі Лєсіка, Ірині Горіній, дісталося непрохідне місце у списку «Опозиційного блоку».

Не бачити депутатського крісла і синам іменитих «регіоналів» Анатолія Близнюка (екс-губернатор Донеччини і міністр в уряді Азарова) та В’ячеслава Богуслаєва (хазяїн «Мотор Січі»). Близнюк-молодший програв вибори по округу у Краматорську. Богуслаєв-син «пролетів» у Запоріжжі, де у сусідньому окрузі балотувався і переміг батько.

Головний же «фанерний» кубок невдах (за груповий проліт над Верховною Радою) по праву належить сімейній піраміді «ККК». Голова сімейства Григорій Калетнік пролетів на Вінниччині, як і його племінниця — екс-комуністка Оксана Калетник. А у донецькому окрузі, де «намалювався» сумнозвісний Ігор Калєтнік, вибори взагалі не відбулися.

Схожі новини