Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Коаліціянти шукають баланс

У спікерському кріслі «людину Яценюка» замінить «людина Порошенка»

Із високих київських кабінетів, де у ці дні йдуть непрості перемовини про формування нової парламентської коаліції і нового уряду, доходять звістки, що після публічного з’ясування стосунків команди президента і прем’єра таки порозумілися — і зараз шліфують деталі союзницької угоди.

Більшість у Верховній Раді восьмого скликання утворять щонайменше чотири фракції — Блок Петра Порошенка (БПП), “Народний фронт”, “Самопоміч”, “Батьківщина” (загалом 266 мандатів). Велика ймовірність, що до цього квартету — якщо не шантажуватимуть непомірними “захцянками”, — приєднаються радикали Ляшка (22 депутати). А також — не менше двох десятків самовисуванців, що дасть можливість постмайданному парламенту мати проукраїнську конституційну більшість.

Хоча раніше у середовищі БПП говорили про 5-6 потенційних кандидатів у прем’єри, майже із 100-відсотковою впевненістю можна сказати, що Кабінет міністрів знову очолить Арсеній Яценюк. Він начебто “вибив” право підбирати міністрів за професійною ознакою. Про квотний принцип, за яким формували попередній уряд, ніхто з членів коаліції тепер не заїкатиметься. У прем’єра буде більше свободи, але водночас і більше відповідальності за результат роботи. Його зобов’яжуть “оптимізувати” склад уряду, ліквідувавши посади віце-прем’єрів. Але найго­лов­ніше — досягти зрушень в економіці...

Якщо “Народному фронту” довірили контроль за виконавчою гілкою влади, то представник БПП очолить законодавчу. Джерела у політичних штабах кажуть, що сторони зійшлися на тому, щоб спікером парламенту став земляк президента Володимир Гройсман. Попередня кандидатура, Юрій Луценко, не зовсім влаштовувала прем’єра. В Яценюка не проти були залишити на чолі Ради Олександра Турчинова, який добре впорався зі своєю місією у чи не найскладніший період вітчизняного парламентаризму. Однак союзники сказали, що мають не менш достойну кандидатуру. Зрештою, має бути баланс.

Напередодні команди двох лідерів перегонів запропонували партнерам проекти коаліційних угод. У Порошенка її виписали на 48 аркушах. У цьому документі зазначено не тільки “правила гри”, а й зміст, строки роботи, яку коаліціянтам належить виконати. Президентська команда озвучила понад десяток напрямів реформ у всіх сферах, а також своєрідну клятву члена Кабміну, якою він зобов’язується у поті чола працювати на виконання коаліційної угоди.

Проект від Порошенка ґрунтовний, але експерти помітили у ньому натяки на монополізм президентської сили. Так, при формуванні Ради коаліції передбачалося, що у неї входять по одному представникові від кожних 15 народних депутатів. Не важко порахувати, що при такому підході чисельна перевага буде на боці БПП...

Проект коаліційної угоди від Яценюка умістився на двох з половиною листках. На додачу чинний прем’єр оголосив перелік 36 законопроектів, які до кінця року має прийняти майбутня коа­ліція, а також озвучив план дій уряду щодо імплементації Угоди про асоціацію.

На переконання чинного прем’єра, новий уряд слід формувати так, як формують Єврокомісію, — кандидати на пост міністрів повинні пройти процедуру пуб­лічних коаліційних слухань, з трансляцією у прямому ефірі.

— Кожен кандидат за 10 хвилин повинен представити своє бачення реформ і змін у тій галузі, за яку, ймовірно, відповідатиме, — роз’яснив Яценюк свій план добору кадрів. — Потім дві години триватимуть запитання-відповіді. Все, як за регламентом Єврокомісії: на запитання — півтора хвилини, на відповідь — дві хвилини...

Виходячи з озвучених принципів, Яценюк закликав політичних партнерів до понеділка запропонувати кандидатів у Кабмін і окреслити ділянку роботи, за яку ті могли б узятися.

Не планують посилати своїх людей до майбутнього уряду Радикальна партія, “Батьківщина”. Однак, за словами Юлії Тимошенко, її політична сила наполягає, щоб пріоритетами коаліції були мир, Європейський Союз, НАТО і реформи.

Свої підходи у “Самопомочі” — рівноправність між коаліціянтами, професіоналізм, а також право вето на окремі питання. На переконання партійців Андрія Садового, у майбутній коаліції не має бути жодного нардепа поперед­нього скликання, який у часи правління Януковича зганьбив себе голосуванням за диктаторські закони.

Схожі новини