Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Виборцям – польова каша, виборчкомівцям – розстріл

Частина Донбасу не проголосувала через зачинені дільниці, інша – через погрози бойовиків

До виборів у напіввоєнних умовах Донбасу не звикати. Робота виборчкомів в евакуації, зачинені дільниці, «голосування ногами» (через погрози бойовиків розправою) — те, через що Донеччина і Луганщина вже проходили на президентських перегонах у травні. Верховну Раду донбасівці обирали у такій же бойовій обстановці. Вибір змогла зробити навіть не половина жителів регіону. З поправкою на окуповані бойовиками території вдалося організувати роботу лише 12 (з 21) округів на Донеччині і п’яти (з 11) на Луганщині. Але навіть там запрацювали далеко не всі виборчі дільниці.

У Слов’янську голосували навпомацки, у Красному Лимані — без бюлетенів

З 1097 робочих дільниць у Донецькій області вчасно у день виборів відкрилися 1047. Решта півсотні не запрацювали. Зокрема через те, що не зібралися дільничні комісії. В останній момент члени окремих ДВК (особливо у прифронтових округах) побоялися вийти на роботу. Погрози бойовиків розправитися з «прислужниками київської хунти» за законами воєнного часу і непоодинокі спроби підкоригувати склад комісій під дулами автоматів зробили свою справу.

З першими офіційними даними про хід виборів на Донеччині вималювався й округ-рекордсмен. Точніше — антирекорд­смен. Той самий 45-й у Донецьку, де балотується непотоплюваний регіонівський «динозавр» Юхим Звягільський. Зі 110 дільниць тут відкрилися лише чотири. Це найскромніший результат з усіх округів на Донбасі. Але навіть такий плачевний показник, кажуть знавці виборчих кампаній по-донецьки, навряд чи зіпсує «малину» Звягільському — з його досвідом «кувати» перемогу підвозами виборців, «каруселями» і «зайвими» бюлетенями. Що дим не без вогню, засвідчили перші сигнали від спостерігачів про розбіжність реальної явки виборців з показниками, які комісії подавали у ЦВК. На одній з дільниць результати різнилися майже учетверо (за даними спостерігачів, проголосували 123 виборці, а у Центрвиборчком скинули цифру 409). Хороший запас для вкидання бюлетенів за «кого треба».

Чим далі від лінії фронту, тим людніше було на виборчих дільницях. Подекуди навіть черги вишиковувалися. Вже у перші години голосування явка виборців наблизилася до позначки 10 відсотків. А до опівдня зрівнялася з 13,4 (дані обласного Комітету виборців) — 14,6 (дані ЦВК) відсотка. Навіть на «мирних» парламентських виборах-2012 виборці Донеччини не виявляли такої активності на старті голосування (тоді станом на 12-ту явка і до шести відсотків не дотягувала). Хоча порівняно з минулими президентськими перегонами нинішній результат удвічі скромніший.

Начальство Донеччини голосувало, хто де. Чиновників, «прописаних» в округах на території окупованого бойовиками Донецька, «відрядили» для волевиявлення в інші міста. Губернатор Олександр Кіхтенко голосував у Краматорську. Тоді як його попередник, Сергій Тарута, з’явився на виборчій дільниці у Маріуполі, аби у «мажоритарному» бюлетені поставити галочку навпроти свого ж прізвища.

Поки колишній очільник Донеччини доплюсовував власний голос у свою виборчу скарбничку, «шанувальники» іншого небезвідомого кандидата Сергія Клюєва поспішили намалювати братові біглого екс-секретаря РНБОУ жирний нуль. Приводом стала звістка про те, що в Артемівському окрузі, де балотується Клюєв-молодший, зіпсували усі «мажоритарні» бюлетені, проштампувавши позначкою «вибув» не того висуванця. А оскільки запасних бюлетенів не вистачить, голосувати виборці зможуть лише за партійні списки. Та пізніше з’ясувалося, що напартачили не на всіх дільницях в окрузі, а лише на одній (у Красному Лимані).

У Слов’янську, де балотується чоловік Королевської (і за сумісництвом — «спадкоємець» Азарова-молодшого) Юрій Солод, виборцям влаштували «темну». У прямому розумінні цього слова. Хоч місто звільнили від бойовиків ще влітку, з відновленням інфраструктури — сутужно. На деяких дільницях навіть освітлення не всюди вдалося забезпечити. Тож виборців попередили, аби голосувати йшли з ліхтариками. А то без лампочок над кабінками розгледіти щось у бюлетені важко.

Кашою вибори не зіпсуєш.

А мінометами?

«Каждого, кто пойдёт на хунтовские выборы, будут судить по законам воен­ного времени! Члены хунтовских избиркомов будут расстреляны!». Такими попередженнями за підписом так званого голови «Верховного совета ЛНР» Карякіна бойовики залякували напередодні виборів жителів Луганщини. Були й інші страшилки. У Рубіжному міліція виявила кількасот ЛНРівських листівок з погрозами пенсіонерам: якщо, мовляв, не проголосуєте за «потрібного» кандидата, «експропріюємо» вашу пенсію.

Після таких «залізних аргументів» багатьох і золотими горами на виборчі дільниці з дому не виманив би. Не те що дармовою кашею. І такі пропозиції були. У Старобільську ледь не на кожному стовпі маячили оголошення з адресами польових кухонь, де виборців обіцяли нагодувати кашкою і напоїти гарячим чаєм.

Погрози бойовиків і загалом загрозлива ситуація у регіоні відлякали не лише виборців, а й членів комісії і спостерігачів. «На території Попаснянського району із 17 дільниць відкрилися лише дві. Решта 15 не запрацювали через відсутність кворуму. Члени комісій не вийшли на роботу через нічний обстріл, який влаштували бойовики ЛНР», — таких повідомлень у день виборів прес-служба губернатора Луганщини цілу серію оприлюднила. На деяких дільницях, побоюючись за своє життя, члени комісій ще напередодні виборів відмовилися працювати — бюлетені, іншу виборчу документацію і печатки здали в окружком.

Іноземні спостерігачі, якщо і з’яв­лялися на окремих дільницях, то надовго не затримувалися, заявив очільник Луганщини Геннадій Москаль (він у Сєвєродонецьку голосував). Були, каже, такі, що після короткої фотосесії одразу ж зникали. Бояться.

Зате кремлівські посланці спокійно орудували в окупованих бойовиками Луганську і Донецьку. У день голосування журналісти «кисельовського розливу» транслювали картинки про те, як донбасівці дружно бойкотують вибори до Верховної Ради і з нетерпінням чекають «своїх» — до так званих «Верховных советов» так званих народних республік. В ЛНР вже відзвітували, що на цих перегонах (їх на 2 листопада призначили) явка буде понад 50 відсотків. Вже, мовляв, і виборчкоми готові (з 27 жовтня запрацюють), і перша партія бюлетенів надрукована.

Схожі новини