Передплата 2024 ВЗ

Тріумф Садового, фіаско Гриценка...

  • 26.10.2014, 22:05
  • 1 272

Коаліціада у новому парламенті обіцяє бути затяжною

Дані екзит-полів свідчать про те, що амбітна мета Блоку Петра Порошенка створити у новому парламенті самостійну більшість, без залучення партнерів, та отримати монопольне право формувати уряд провалилася. Блок сподівався на значно кращий результат, але високому президентському рейтингу Петра Порошенка не вдалося протриматися до парламентських виборів. Він впав майже вдвічі. Частина потенційно порошенківських голосів, вочевидь, перетекла до “Народного фронту” Яценюка та “Самопомочі” Садового. Власне, результати двох останніх політичних сил — одна з сенсацій цих виборів.

До останнього дня волевиявлення було чимало виборців, які ще не знали, за кого будуть голосувати. Мабуть, саме оці невизначені віддали свої голоси за “Народний фронт” та “Самопоміч”, оскільки їхній остаточний результат значно перевищив очікування і передвиборну соціологію. Сприяти цьому могла і масована політична реклама. Саме ці дві партії були лідерами за кількістю як телевізійної реклами, так і біг-бордів.

Нижчий, ніж очікувалося, результат Блоку Петра Порошенка можна пов’язати як з непевною ситуацією на сході України, так і зі складною економічною ситуацією в країні. Хоча за відсутність реформ та ріст цін мав би відповідати прем’єр-міністр. Але українці спроектували ці проблеми на президента.

Тріумфальний успіх Андрія Садового можна пояснити запитом на нові обличчя та привабливим брендом Львова як європейського міста. За “Самопоміч” голосувала молодь та туристи, які закохані у Львів.

Однією з найбільших несподіванок можна вважати “прольот” “Громадянської позиції” Анатолія Гриценка. Його політична сила не подолала прохідного бар’єру. Це можна пояснити зарозумілістю та критиканством самого Гриценка, його неспроможністю до об’єднання з іншими політиками. Невисокий показник Радикальної партії Ляшка свідчить про те, що виборець в останній момент розкусив популіста. Щодо критично низького результату Тимошенко, то це свідчить про те, що люди втомилися від Юлії Володимирівни. Вони сприймають її як політичне минуле. Не допомогла “Батьківщині” і присутність у списку Надії Савченко. Цей “хід конем” не спрацював.

Прогнозовано не потрапила у парламент Комуністична партія. Вперше за 23 роки! Це найкраща новина цих виборів. Комуністи пішли у вічність. Там їм і місце.

“Опозиційний блок” потрапив у Верховну Раду, але його результат є доволі скромним. Відтак колишні “регіонали” не зможуть суттєво впливати на політичну ситуацію в країні. Максимум — це невеличка фракція. Отже, контрреволюційного реваншу не буде.

А ось якою буде майбутня коаліція і хто стане прем’єр-міністром — залишається інтригою. Домалюють картину результати мажоритарних округів. Тут також можливі сюрпризи. Коаліціада може бути затяжною...

Як ми з вами вибирали 26 жовтня.

Національний екзит-пол (Фонд “Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва”, Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень Разумкова)

Блок Петра Порошенка 23%

“Народний фронт” 21,3%

“Самопоміч” 13,2%

Опозиційний блок 7,6%

Радикальна партія 6,4%

“Свобода” 6,3%

“Батьківщина” 5,6%

“Громадянська позиція” 3,5%

Компартія 2,9%

“Сильна Україна” 2,6%

“Правий сектор” 2,4%

“Заступ” 1,8%

Решта партій набрали менше 1 відсотка

Міжнародний екзит-пол (соціологічна група “Рейтинг”, уряд Канади, Baltic Surveys/The Gallup

Блок Петра Порошенка 22,2%

“Народний фронт” 21,8%

“Самопоміч” 14,2%

Опозиційний блок 7,8%

Радикальна партія 6,4%

“Свобода” 5,8%

“Батьківщина” 5,6%

“Громадянська позиція” 3,2%

Компартія 2,9%

“Сильна Україна” 2,7%

Решта партій набрали менше 1 відсотка

Екзит-пол Центру “Соціальний моніторинг” та Українського інституту соціальних досліджень ім. А. Яременка

Блок Петра Порошенка 23,1%

“Народний фронт” 19,7%

“Самопоміч” 11%

Опозиційний блок 9,9%

Радикальна партія 6,6%

“Свобода” 5,8%

“Батьківщина” 5,7%

Решта партій набрали менше 1 відсотка

Екзит-пол на замовлення студії Савіка Шустера

Блок Петра Порошенка 23,2%

“Народний фронт” 20,7%

“Самопоміч” 13%

Опозиційний блок 8%

Радикальна партія 6,8%

“Свобода” 5,8%

“Батьківщина” 5,5%

“Громадянська позиція” 3,1%

Компартія 2,9%

“Сильна Україна” 2,8%

Решта партій набрали менше 1 відсотка

За результатами екзит-полів до Верховної Ради попередньо проходять сім політичних сил, які подолали 5%-й бар’єр

Схожі новини