Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Руслана РИМАРСЬКА: "Політик має не лише "палати" ідеєю, а й мати відповідну освіту і досвід"

Руслана Римарська — корінна стриянка, без п'яти хвилин доктор економічних наук і громадський діяч

. Єдина жінка-кандидат у народні депутати України по 126 виборчому округу, до складу якого входять Стрий, Моршин, Жидачівський та Стрийський райони.

Руслана Римарська розповіла про те, як її громадянська позиція стала поштовхом до того, аби змінювати країну на краще.

— Пані Руслано, чому вирішили балотуватися до Верховної Ради?

− Завжди мала внутрішнє прагнення допомагати. У школі допомагала однокласникам — пояснювала задачі, давала списувати... Збирала гроші для притулку для тварин у Брюховичах. Студенткою співпрацювала з Мальтійською службою допомоги — підтримувала дітей-сиріт. Після народження сина співфінансувала проект РЦ «Джерело». Планувала відкрити у Львові Будинок турботи — для інвалідів працездатного віку. Місцева влада на словах підтримала ідею, але на ділі не дала реалізувати цей проект. Але саме цей випадок став для мене першим поштовхом балотуватися до парламенту.

Не можу спокійно дивитися, як складно жити простим людям. Щодня ходжу в магазин і бачу, як ростуть ціни на молоко та хліб. Мені болить, що учасники АТО не мають статусу учасника бойових дій і поранені хлопці та сім'ї загиблих залишаються без допомоги. Мушу зробити все для того, аби зміни на краще відбулися.

— Чоловік підтримує ваше рішення?

— Якби чоловік мене не підтримував, я б не ризикнула йти в політику. У сім’ї має бути злагода. Чоловік знає мої цілі, мої мрії. Батьки також мене підтримують. Без друзів також не ризикнула б втягуватися у виборчу кампанію.

— Якими мають бути перші законопроекти, ухвалені новообраною Верховною Радою?

— Необхідно законодавчо закріпити надання статусу учасника бойових дій усім, хто бере участь у антитерористичній операції на сході України. Існуюча пільгова система породжує чимало корупційних зловживань. Створення інформаційної бази учасників АТО і цільова державна допомога убезпечуватиме від появи «липових» ветеранів. Другий законопроект — реформування податкової системи. Зокрема, зменшення ставки єдиного соціального внеску з 38% до 17%. Важливий закон про підсилення місцевого самоврядування.

— Які особисті якості повинен мати політик?

— Бути компетентним, чесним, має дотримуватися свого слова. Важлива риса в усіх сферах діяльності — дипломатія. Політик має знаходити компроміс, але водночас не йти на “повідку” чиїхось інтересів. Політик має лобіювати інтереси виборців, які йому довіряють. Ентузіазм і громадська діяльність — необхідні риси портрета політика нової генерації. Треба не лише "палати ідеєю", а й мати відповідну освіту й досвід.

− Ви балотуєтеся як самовисуванець. Чи не думали заручитися підтримкою якоїсь політичної сили?

— На жаль, у нас процедура висунення мажоритарників, як і процедура формування виборчих списків, надалі залишається кулуарною, не публічною. Під час цьогорічної кампанії, на жаль, не дотрималися однієї з вимог Майдану про прозорість виборчого процесу. Підтримку політичних сил отримали ті, хто був ближче, хто швидше встиг. Та якщо я потраплю до парламенту, стану членом демократичної коаліції. Ніколи не була членом жодної партії. Та зараз є симпатиком політики президента Петра Порошенка.

З досьє “ВЗ”

Руслана Римарська народилася у 1982 році у Стрию. Закінчила Львівську комерційну академію, факультет міжнародних економічних відносин. Була двічі нагороджена Президентською стипендією. Завершила навчання з відзнакою. Працювала у Державній податковій адміністрації України. Захистила кандидатську дисертацію на тему «Вдосконалення податкової системи України в контексті інтеграції до ЄС». У 2011 році почала роботу над докторською дисертацією — «Податкова політика держави в економіках з високим борговим навантаженням: теоретико-методологічний аспект». Заміжня, виховують двох дітей.

Схожі новини