Передплата 2024 ВЗ

Порошенко бере у команду тих, хто «понюхав пороху»

Новий міністр оборони і начгенштабу донедавна воювали із сепаратистами на передовій

Глава держави завершує розставляти фігури на президентській шахівниці. У четвер Петро Порошенко підсилив силовий блок і свою канцелярію на Банковій, вніс за виділеною йому квотою кандидатури до головного виборчого органу. Окремі призначення політикум сприйняв як вдалі, до інших має значні застереження.

Людина на своєму місці! — так оцінили експерти призначення на посаду начальника Генерального штабу ЗСУ генерала Віктора Муженка. Має великий авторитет у військах, у кабінетах не засиджується, за чужі спини не ховається. Особисто водив наших солдатів в атаку на донбасівських сепаратистів. З приходом Муженка у Генштаб Порошенко сподівається, що наша армія діятиме професійніше, ефективніше. Що у ній викоренять корупцію, що з військового відомства, на відміну від часів попередника Михайла Куцина, більше “не зливатимуть” секретну інформацію ворогові...

Після неповних трьох місяців роботи на чолі Міністерства оборони свої повноваження здав Михайло Коваль — його пересадили у більш спокійне крісло заступника секретаря РНБОУ. А МО президент довірив міліцейському чину — керівникові Управління державної охорони генерал-полковнику Валерію Гелетею. Порошенко знає цю людину з часів президента Ющенка, ще раз перевірив його фаховість під час антитерористичної операції на сході, де Гелетей разом з підлеглими був в особливо гарячих точках. Зокрема брав участь у захопленні стратегічної висоти Карачун поблизу Луганська.

Не всім новий кар’єрний злет вихідця із закарпатського Мукачевого, свата Віктора Балоги, прийшовся до вподоби. Екс-міністр оборони Анатолій Гриценко вважає, що в Україні є кілька десятків більш вдалих кандидатур на цю посаду, ніж Гелетей. Мовляв, цей чоловік значно програє російському візаві Шойгу. А ще Гриценко натякає, що президент при цьому призначенні керувався не стільки критерієм професійності, скільки особистою відданістю претендента. Як невиправданий популізм окремі депутати сприйняли заяву Гелетея у сесійній залі після успішного (260 “за”) голосування у залі. Новий керівник МО тоді заявив: “Повірте мені, парад перемоги буде! В українському Севастополі”...

Докоряють Петру Порошенку і через призначення колишнього власника холдингу “Наша Ряба” та інших брендів, доларового мільярдера Юрія Косюка першим заступником керівника Адміністрації президента. Він курируватиме силовиків. Експерти зазначають: у харчових технологіях Косюк розбирається добре, але чи має він поняття у військовій стратегії і тактиці? Втім, незаангажовані аналітики кажуть: головне, що Косюк — першокласний управлінець, тож немає значення, за яку логістику відповідатиме: цивільну чи бойову.

У четвер президент, народні депутати у фракціях і групах запропонували своїх людей у ЦВК, оскільки повноваження майже усіх її членів закінчилися 1 червня. Серед п’яти висуванців від глави держави є добре всім знайомий Андрій Магера. “Батьківщина” вирішила і далі довірити цю відповідальну роботу Жанні Усенко-Чорній, Ігорю Жиденку, Юлії Швець. У Партії регіонів не мають нічого проти Михайла Охендовського і Тетяни Лукаш.

Коментар для «ВЗ»

Олексій ГАРАНЬ, політолог

До Муженка як до начальника Генштабу претензій немає. Він — справжній військовий професіонал, був задіяний в АТО.

А до Косюка є питання. Не забуваймо, що це — потужний підприємець, тож виникає проблема щодо поєднання ним влади і бізнесу. Водночас про нього ми мало чули як про фахівця у сфері правоохоронних, силових структур. Хоча аргументація президента своя — мені потрібна людина, яка зможе забезпечити логістику, матеріально-фінансове забезпечення діяльності силових структур...

Призначення Гелетея теж не сприймається великими оплесками. Хоча треба не забувати, що він має досвід роботи у міліцейських структурах, займався державною охороною. Міністр оборони — квота президента, своїми призначеннями він бере відповідальність на себе як Верховний головнокомандувач. Чи треба йому довіряти? Після другого Майдану ми ніщо не маємо сприймати на віру. Навпаки, повинні контролювати. Функція громадського суспільства полягає у критиці, контролі влади.

Схожі новини