Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«У колишню міліцію служити б не пішов. Але нині мушу захищати людей»

Спецбатальйон «Львів» готується до участі в АТО

Під пекучим сонцем на плацу вишикувалися бійці у чорному камуфляжі — кістяк новоствореного батальйону патрульної служби міліції особливого призначення “Львів”. Цього дня їм привезли дуже корисні “подарунки” — 45 касок натовського зразка. Військову амуніцію правоохоронцям передав один із лідерів львівської “Самооборони” Сергій Дзядик. Напередодні, у вихідні, активісти “Самооборони” два дні переносили каски та медичні бронежилети з Польщі в Україну через піший пункт пропуску “Медика-Шегині”. Встигли перенести 700 касок, які розподілять між правоохоронцями та армійцями, що беруть участь в антитерористичній операції або готуються до цього.

Передаючи міліціонерам каски, представник ”Самооборони” не приховував, що надалі доставляти в Україну військову амуніцію буде все складніше як фінансово, так і організаційно. Цією справою, вважають “самооборонівці”, мають перейнятися бізнесмени. Каски, пояснював Сергій Дзядик, “Самооборона” купила в Німеччині цілком легально, на складах, де продається списана амуніція. На це витратили гроші, які залишилися у львівському центрі відправлення людей у Київ, створеному під час буремних подій на Майдані. Положення польського законодавства не дозволяють перевозити партії амуніції через кордон. Отож активістам довелося використовувати дозвіл на перетин кордону з індивідуальними засобами захисту (одна каска та бронежилет на людину). Проте польські прикордонники, зауважив Сергій, записали прізвища всіх, хто брав участь в акції. І вдруге цим же активістам перенести в Україну каску чи бронежилет уже не дозволять.

Після шикування на плацу на базі батальйону “Львів” розпочався звичайний службовий день. На пейн­т­больному майданчику, використовую­чи “іграшкову” зброю, міліціонери відпрацьовували затримання зловмисників, які ховалися у будинку. Трохи далі, на спортивному майданчику, віджималися на перекладинах. У величезному ангарі міліціонери долали смугу перешкод та намагалися не потрапити в “зону смерті”, відпрацьовуючи навики зі знешкодження озброєних бандитів...

Набір у спецпідрозділ міліції ”Львів” почався у квітні цього року. У батальйоні вже служить 221 людина, за штатом має бути 500 бійців. Новобранці пройшли медкомісію, відповідну кадрову перевірку. “Середній вік міліціо­нерів, — розповів командир батальйону старший лейтенант Ігор Вольський, — 20-25 років. Усі міліціонери мають досвід строкової служби в армії та не мають судимостей. Кожен боєць підписав з МВС контракт на рік служби”. На озброєнні батальйону — стандартна стрілецька зброя. Та у планах, каже комбат, створити штурмовий взвод, в якому штатним розкладом передбачено кулемети.

У спецбатальйоні “Львів” не приховують, що цей підрозділ готують до участі в антитерористичній операції. “Нас перед підписанням контракту попереджали, що можемо поїхати воювати на схід, — розповів 28-річний Ярослав Солом’яний. — Я працював начальником охорони приватного підприємства. У колишню міліцію ніколи б не пішов служити. Та зараз, вважаю, справжні чоловіки мусять зі зброєю в руках захищати людей”. Чи залишиться Ярослав служити в міліції, коли боротьба з сепаратистами завершиться, він поки що не задумувався.

24-річний Роман Борсакевич нещодавно “дембельнувся” з внутрішніх військ. Службу проходив у Львові. У батальйон “Львів” також пішов, щоб захищати Україну та її громадян. “Серед нас, — розповідає Роман, — чимало активістів Євромайдану, є навіть колишні сотники. Усі вони вирішили, що сьогодні патріоти мусять одягати міліцейську форму”.

Схожі новини