Передплата 2024 ВЗ

Тимошенко партія утримувала, Ярош святим духом жив...

Декларації у посадовців і політиків – зачитаєшся!

Починаючи з 1 квітня, політики і високопосадовці влаштовують народу щорічну «гуморину» — смішать своїми деклараціями про доходи. Не всі, звісно. Але гумористів, які видають неймовірне за очевидне, викликаючи у людей сміх і гнів, вистачає. Не обійшлося без «потішних» декларацій і цього року. «ВЗ» пропонує читачам першу частину серіалу «Як ся маєте, панове посадовці і політики?».

Генпрокурор на одну зарплату перебивався

Серед високопосадовців, які першими «засвітили» свої декларації про доходи за минулий рік, — в. о. генпрокурора Олег Махніцький, міністр культури Євген Нищук та головний освітянин Сергій Квіт. Найкасовішим 2013 рік був для нинішнього очільника Генпрокуратури. Хоча Махніцький задекларував, що жив на одну зарплату, пересічні українці про таке життя можуть лише мріяти. Майже 232 тисячі гривень річних — таким був депутатський заробіток в. о. генпрокурора (на місяць виходить понад 19 тисяч). У членів сім’ї Махніцького річний дохід скромніший — 56 тисяч гривень. У власності очільника ГПУ — два будинки (59,9 та 76,1 кв. м), семирічна Toyota Camry та 11 «соток» землі. На банківських рахунках — порожньо. У членів сім’ї — майже 80 тисяч «заначки».

Міністр Сергій Квіт заробив торік 206 тисяч гривень. 199 тисяч — зарплата президента Києво-Могилянки. Решта — матеріальна допомога (2410 грн.), страховка (1000 грн.) і «анонімних» чотири тисячі гривень, вказані у статті «інші доходи». Далі декларація міністра рясніє прочерками. Ні будинків (лише квартира на 50 «квадратів»), ні авто, ні банківських зао­щаджень.

Шефу Мінкультури Євгену Нищуку 2013-й приніс 80 тисяч гривень (зарплата, плюс — гонорари). Його сім’ї — удесятеро менше. У розділі декларації про майно значиться лише столична квартира площею 42,5 кв. м.

Подайте мільйонерці Богомолець на вибори...

«Сповідаються» про свої доходи і претенденти на президентську булаву (хочеш, не хочеш — закон велить). Детальніший розбір кандидатських гаманців читайте в одному з наступних номерів «ВЗ». Наразі ж оцінимо лише декларації, які викликали особливий інтерес.

Почувши, що екс-прем’єр Юлія Тимо­шенко задекларувала 180 тисяч гривень доходу і прочерки у графі про банківські рахунки, народ почав голову ламати. Звідки, мовляв, 180 тисяч, якщо Тимошенко за ґратами була? Аж Юлія Володимирівна сама загадку розгадала. Каже, хоч і в ув’язненні була, але керувати партією не припиняла. За це їй і платили зарплату — як «головнокомандувачу» «Батьківщини».

Поки Вона працювала, Він у безробітних ходив. Це — про лідера «Правого сектору» Дмитра Яроша, який вказав у декларації дірку від бублика. Тимчасово не працював — доходів не мав. А дружина за рік заробила аж... 803 гривні. З чого жили, ще й трьох дітей маючи, — питання на засипку. Невже скатерть-самобранка сім’ю годувала? На фокуси Ярош гаразд. Подаю­чи документи для реєстрації кандидатом на президентські вибори, махнув рукою — і 2,5 мільйона гривень «кандидатської» застави наче з неба звалилися. А потім з’ясувалося, що гроші — з зібраних під час Майдану пожертв.

Та найбільше шокувала «скромність» Ольги Богомолець, яка теж у президенти зібралася. Скаржилася, що бракує грошей на заставу (мовляв, друзі збирають, і ви, люди добрі, чим можете, допоможіть). А коли витягли на світ Божий декларацію Богомолець, там — семизначні цифри. Річний дохід — три мільйони (!) 311 тисяч гривень. З них півмільйона — виручка від здачі в оренду майна. А здавати Богомолець є що. У власності — сім квартир, загальною площею майже тисяча «квадратів», два будинки (539,8 та 33,9 кв. м), чотири земельні ділянки. «Рухомості» теж — хоч відбавляй. Крім дворічного Mercedes-Benz ML, у гаражі ще три авто — Mitsubishi Outlander (2008 року випуску) та десятирічні Daewoo Lanos і ВАЗ-21310.

Схожі новини