Передплата 2024 ВЗ

«Їй доведеться босоніж іти по болоті і терновому полі...»

Головою ОДА стала «свободівка» Ірина Сех. Це чотирнадцятий губернатор Львівщини

Новим головою Львівської ОДА стала Ірина Сех (на фото). Представлення нового губернатора відбудеться вже у понеділок, 3 березня. Про це повідомив голова Львівської обласної ради Петро Колодій на брифінгу після закінчення екстреного засідання облради, яке було присвячене складній політичній ситуації в країні. Згодом відповідний указ з’явився на офіційному сайті президента України. Його підписав в. о. президента Олександр Турчинов, який іншим указом звільнив із цієї посади Олега Сала.

«Посада губернатора не є легкою, — зауважив Петро Колодій. — Ірині Сех доведеться босоніж іти по болоті і терновому полі». Досі Ірина Сех була депутатом Верховної Ради України (фракція ВО “Свобода”, обрана у мажоритарному окрузі №119, Львівська область). Відтак звільняється виборчий округ. Петро Колодій зауважив: “Наразі не вивчав, які є юридичні норми щодо мажоритарного округу. Ми зараз перейшли на Конституцію 2004 року, яка не передбачає мажоритарних округів”.

Вперше керівником Львівської області стала жінка. Учора Ірина Ігорівна не брала слухавки мобільного телефону, у соцмережах не відписувала.

У львівському політикумі це призначення розцінюють як невдале. Однак вголос про це не говорять — аби дати кредит довіри новому українському уряду, дотриматися певного мораторію на критику. Ірині Сех закидають, перш за все, недостатній досвід на посаді керівника, не дуже поміркований характер. Пані Сех зарекомендувала себе як активний противник ідеї видобутку сланцевого газу на Львівщині, стверджуючи, що це призведе до екологічної катастрофи. Подейкували, що саме “Свобода” привела на “сланцеву сесію” обласної ради (3 жовтня 2013 року) групу членів так званої “секти Догнала”. Спершу вони під стінами облради протестували проти того, аби депутати погоджували проект угоди про розподіл продукції з компанією «Шеврон» про видобуток сланцевого газу на Олеській площі. А потім увірвалися у сесійний зал і скандували гасла: «Ви продали Україну!», «Батьківщина», «УДАР», Партія регіонів — зрадники українського народу!».

У кулуарах Верховної Ради кажуть, що Ірина Сех хотіла бути міністром екології України. Ще раніше львівські ЗМІ писали, що вона прагне бути головою Львівської обласної ради.

На посаду голови Львівської ОДА громадськість рекомендувала зовсім іншу людину. 28 лютого група народних депутатів від Львівщини написала звернення до Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з пропозицією призначити на цю посаду львівського підприємця Ярослава Рущишина. Під зверненням підписалися нардепи Микола Княжицький, Михайло Хміль, Ігор Васюник, Василь Пазиняк, Лідія Котеляк, Степан Курпіль, Роман Ілик, Лілія Гриневич, Ярослав Дубневич, Ярослав Гінка, Олег Канівець. Однак, як стверджують у депутатському середовищі, виявилося, що звернулися запізно, та й, зрештою, ніхто з народними обранцями від Львівщини радитися й не збирався... Якби не революційна ситуація, подібне призначення “без спросу” викликало би величезний скандал. У понеділок, 3 березня, має відбутися зустріч голів обласних організацій ВО “Батьківщина” із лідером партії Юлією Тимошенко. Можна припускати, що на цій зустрічі також піднімуть кадрові питання, а також прозвучать закиди, що влада не цікавиться думкою народних депутатів щодо кадрових призначень.

Ігор ТАНЧИН,

політолог

Як я і передбачав, владна команда формується за партійним принципом. Певні області віддані під квоти певних політичних сил. Львівщина потрапила у квоту ВО “Свобода”. Будемо мати не тільки більшість в обласній і міській радах від “Свободи”, а й губернатора від цієї політичної партії. За ситуацією у Львівській області можна буде чітко оцінювати спроможність цієї політичної партії керувати.

З досьє «ВЗ»

Ірина Сех народилася 20 вересня 1970 року (село Вербівчик Бродівського району Львівської області). З 1977-го по 1987 рік — навчання у Бродівській СШ №1, яку закінчила з відзнакою. З 1987-го по 1989 рік — навчання у Бродівському педагогічному училищі, яке закінчила з відзнакою. З 1990-го по 1994 рік навчалася у Тернопільському педагогічному інституті, отримала спеціальність — вчитель початкових класів. З 2005-го по 2009 рік навчалася на правничому факультеті ЛНУ ім. І. Франка, спеціальність правознавство. Працювала у школах міст Золочева, Бродів. У 1998 році із посади заступника директора Бродівської гімназії перейшла працювати помічником народного депутата Олега Тягнибока (лідера ВО “Свобода”). Тоді ж і вступила у партію. 2006-2010 рр. — депутат Львівської облради V скликання від ВО “Свобода”. Її переобрали на другий термін, вже до Львівської обласної ради VI скликання, де вона очолила фракцію «Свободи», комісію з питань екології, природних ресурсів та рекреації. На момент обрання депутатом Верховної Ради — директор ПП “Агенція юридичного захисту”. Ірина Сех одружена, із чоловіком Андрієм виховують доньку Дарину. Андрій Сех — підприємець, очолює МПП “Топаз” (оптова торгівля лісоматеріалами, виробництво слюсарних та столярних виробів тощо). Пані Ірина — рідна сестра екс-голови Львівської обласної ради, а нині нардепа-“свободівця” Олега Панькевича.

Схожі новини