Передплата 2024 «Добра кухня»

Через нестерпний біль Булатов просив катів убити його…

Покаліченого лідера Автомайдану лікують у Вільнюсі.В опозиції кажуть, що сліди злочинців ведуть до київської міліції

«Мене майже знищили фізично, але дух мій не зломлено! Я продовжу розпочату боротьбу, буду іти вперед, прагнути демократії в Україні. Я не відступлю». Це перші слова активіста Автомайдану Дмитра Булатова на литовській землі, куди у ніч з неділі на понеділок його привезли на лікування після тижневих тортур під Києвом. Через сильне ослаблення він попросив пресу не турбувати його. Але пообіцяв, що через 2-3 дні, коли трохи зміцніє, розповість подробиці свого зникнення.

У Вільнюсі Булатова ставлять на ноги медики Республіканської університетської лікарні, що розташована у новому мікрорайоні Лаздіней (з литовської — «горішник»). Туди його доправили спец­автомобілем з Риги, де приземлився літак з Києва. В аеропорту, крім журналістів, покаліченого активіста зустрічали представники української діаспори з прапорами. Але через велику втому спілкуватися з ними гість не зміг. Серед тих, хто супроводжував Булатова, був народний депутат Петро Порошенко.

Евакуація майданівця стала можливою завдяки особистій участі держсекретаря США Джона Керрі, який у Мюнхені мав переговори на цю тему з главою МЗС України Леонідом Кожарою (наш міністр цинічно говорив про «подряпини» на обличчі Булатова). Кажуть, був дзвінок американського високопосадовця і Віктору Януковичу.

У госпіталі Булатов встиг розповісти деякі шокуючі деталі восьмиденного знущання з нього. Невідомі нападники погрожували виколоти йому очі. Біль від побоїв був таким нестерпним, що Булатов просив катів, аби убили його. Але вони чомусь викинули його у такому місці, щоб міг дійти до людей. А ще Булатов повідомив, що викрадачі випитували, «навіщо він шпигує для США», де гроші, які нібито йому платить за участь у Майдані посол цієї країни…

Тим часом поступово прояснюється картина щодо замовників і організаторів цього злочину. Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко каже, що знає місце, де катували Дмитра Булатова, власника будинку, де утримували його, але поки що не буде називати. Каже, недавно у цьому будинку перегоріло світло. Коли електрики прийшли усувати пошкодження, по них відкрили стрільбу з автоматів. За словами Луценка, автомобіль, на якому роз’їжджали викрадачі, «засвічений» у багатьох кримінальних злочинах. «Усі ниточки ведуть до нинішнього керівництва столичної міліції», — заявив Юрій Луценко.

А тим часом...

Обговорюючи викрадення та катування лідера “Автомайдану”Дмитра Булатова, чимало політиків припускають, що з активіста знущалися агенти російських спецслужб. Утім, відрізання вух політичним опонентам, переконався журналіст російського видання “Лєнта-ру” Ілля Азар, свідчить і про “фірмовий почерк” українських “тітушок”.

Ілля Азар брав інтерв’ю у лідера харківських “тітушок”, керівника бойового клубу “Оплот” Євгена Жиліна. Згадати про Булатова російського журналіста примусили згадки Жиліна про перебування його бойовиків у Києві: “Нам сказали, — розповідав Жилін, — що на вулиці Грушевського ми не потрібні. Отож ми захищали пости ДАІ, де стоять два-три міліціонери. На одну з наших груп напали. Ми відповіли достойно — відрізали одному нападнику вухо...”

Згодом лідер харківських “тітушок” додав: “Моя рішучість — передається моїм підлеглим. Я їм сказав: руки, ноги чи очі, — будь ласка. Позбавляйте їх, щоб вони запам’ятали навіки...”

Схожі новини