Передплата 2024 «Добра кухня»

У вбитого лікаря Фрайфельда знайшли карієс на... штучних зубах

Коли слідство квапиться, судовий розгляд затягується. Це довів перший в Україні суд присяжних

До матеріалів справи про вбивство відомого лікаря Леона Фрайфельда, що розглядається в Личаківському районному суді міста Львова, долучили лист від колективу лікарів 8-ї клінічної лікарні, де працював загиблий. У листі на адресу суду медики висловлюють обурення тим, що судовий процес невиправдано, на їхню думку, затягнувся, та вимагають якнайскорішого покарання вбивці.

Перший в Україні суд присяжних, на якому вирішується доля 25-річного громадянина Марокко Шакіба Отмана, розпочався у квітні минулого року. Державне звинувачення доводить, що арабський студент 19 жовтня 2012 року, близько 6-ї год. 30 хв. ранку, на вулиці Пекарській у Львові без жодної мотивації напав на 67-річного лікаря Леона Фрайфельда та забив його до смерті. За висновками експертів, лікар, який того ранку йшов безлюдною вулицею на автостоянку по свою машину, загинув від закритої черепно-мозкової травми.

Перше судове засідання відбулося у квітні минулого року. З цього часу суд присяжних провів понад 40 судових засідань! Та поки що учасники процесу не дійшли навіть до дебатів.

Хто та навіщо роздягав лікаря?

Обурення колег Леона Фрайфельда тим, що процес затягнувся, можна зрозуміти. Хоча, зауважують юристи, лист медиків з вимогою прискорити покарання винного у вбивстві можна вважати і тиском на суд. Професійні судді та присяжні мусили продовжити розгляд резонансної справи у новому 2014 році не через власні лінощі, а через те, що під час слухання справи виникають питання, на які досудове слідство відповідей не дало. Суд, зокрема, призначав проведення двох додаткових експертиз та відтворення подій. До проведення останнього підштовхнули показання свідків, які розповідали, зокрема, про жорстокість араба.

Безпосередніми свідками вбивства, за версією звинувачення, були четверо людей — чоловік, його син, дружина сина та її подруга. 18 жовтня 2012 року ця родина всю ніч провела в молитвах у церкві, що на вулиці Короленка. Вийшли з храму 19 жовтня, о 5-й годині ранку. Йдучи вулицею Пекарською, розповідали свідки, вони побачили, як якийсь молодик гамселить літню людину. Чоловіки затримали нападника та утримували його до приїзду міліції.

Згадуючи трагічні події на суді, всі свідки підкреслювали, що молодик, який напав на літню людину, діяв з нечуваною жорстокістю: скакав ногами по голові жертви, яка лежала на дорозі, з такою силою, зазначив один зі свідків, що чулися звуки, “ніби фанерою б’ють по дереву”. А потім, казали свідки, вдарив жертву в шию з такою силою, що всі почули хруст кісток, і голова літньої людини повернулася на дев’яносто градусів. Проте в акті судово-медичної експертизи ушкодження носа, губ, шиї, кісток обличчя не зазначені!

Під час відтворення подій свідки, намагаючись довести, що нічого в своїх розповідях не перебільшували, зауважили, що слідів крові жертви на асфальті не залишилося через те, що нападник, мовляв, прикрив голову людини, по якій скакав, футболкою. Отож судді мусили шукати відповіді на ще одну загадку. Бо з’ясувалося, що на момент прибуття міліції на місце події Леон Фрайфельд лежав на дорозі з оголеним торсом. Хто, коли і чому роздягнув до пояса лікаря? Слідство на це питання відповіді не дало.

Якого зросту був загиблий?

Під час наступних слухань захист Шакіба Отмана наполягав на повторному допиті судмедексперта, який першим після загибелі оглядав труп лікаря в морзі. Адже після ознайомлення з висновками експерта, зауважували адвокати, складалося враження, що оглядали труп не Фрайфельда, а якоїсь іншої людини. Зокрема пан Леон, казали його рідні та знайомі, був зростом близько 180 см. Натомість експерт зазначив, що оглядає труп людини близько 170 см зросту.

Оглядаючи ротову порожнину загиблого, експерт зафіксував: “Зуби без травматичних ушкоджень, частково змінені”. А донька пана Леона Людмила Вериго під час слідства свідчила: “У мого батька є характерна ознака — наявність у ротовій порожнині всіх зубів з металокераміки”. То як експерт спромігся помітити часткову зміну, тобто карієс, на штучних зубах?

Та найбільше захист звинуваченого чіплявся до свідчень експерта про те, що на тілі загиблого були синці “синюшно-фіолетового кольору”. Такі синці, зауважують лікарі, свідчать про те, що вони утворилися від ударів, які завдавали за 12 — 24 години до фіксації! А тіло Фрайфельда привезли до моргу близько 7-ї години ранку.

Звичайно, експерт оглядав саме тіло Фрайфельда, а не якоїсь іншої людини. Погрішності, на які звернув увагу захист, швидше за все пояснюються тим, що ще до огляду трупа правоохоронці, отож і експерт, вже знали, хто саме загинув того трагічного ранку. Бо у загиблого знайшли (це засвідчив відповідний протокол) водійські права, виписані на його прізвище. Та чому тоді рідним пана Леона повідомили про його загибель лише після 22-ї години?

Намагаючись відповісти на всі ці питання, суд мусить призначати чергові засідання. Тим часом звинувачений у вбивстві Леона Фрайфельда марокканець продовжує перебувати в СІЗО. Захист обвинуваченого вважає, що Шакіб Отман перебуває під вартою незаконно.

Згідно з положеннями Кримінально-процесуального кодексу, пояснює свою точку зору адвокат Отмана Ярослав Гандзюлевич, ухвалу про доцільність продовження тримання під вартою мають приймати професійні судді у нарадчій кімнаті. У цій кімнаті на цей час вважаються сторонніми особами навіть присяжні. А під ухвалами про продовження терміну тримання під вартою Шакіба Отмана стоять підписи і професійних суддів, і присяжних. Що, вважає адвокат, свідчить про порушення таємниці нарадчої кімнати. Хоча, мусив визнати юрист, ухвали про продовження терміну перебування під вартою оскарженню в апеляційному порядку не підлягають.