Передплата 2024 ВЗ

Із «замаху на вбивство» клепають «хуліганство»…

Влада намагається спустити на гальмах розправу над опозиційною журналісткою Тетяною Чорновол

У четвер у київській клініці «Борис» зроблено першу (із кількох запланованих) операцію 34-річній журналістці, активістці Євромайдану Тетяні Чорновол, яку напередодні жорстоко побили троє молодиків. Медики не можуть визначити скільки часу триватиме лікування та реабілітація. Бо надто складні травми. Як розповіла редактор інтернет-видання «Лівий берег» Соня Кошкіна, у її колеги сильний струс мозку, щонайменше п’ять (!) переломів носа, роздроблено лицьову кістку. Обличчя настільки понівечене, що відновлювати його доведеться пластичним хірургам.

Рідні і близькі Тетяни Чорновол розповіли додаткові подробиці нападу на неї. Нардеп Віталій Ярема (колишній генерал міліції) з’ясував, що за опозиціонеркою стежили ще від Майдану, вона безрезультатно намагалася відірватися від «хвоста». Чоловік журналістки, бізнесмен з продажу комп’ютерної техніки Микола Березовий (того дня був у відрядженні у Донецьку) каже, що після побиття його дружина годину пролежала непритомною у понівеченій машині на узбіччі. Лише згодом її знайшли міліціонери і доправили у травмпункт. За словами Миколи, стеження за його дружиною тривало кілька тижнів. Раніше Тетяна не раз отримувала телефонні погрози на свою адресу, тому доводилося супроводжувати її на роботу. Чоловік Чорновол стверд­жує, що його дружина добре запам’ятала обличчя нападників. Побиття дружини він напряму пов’язує з її професійною діяльністю, зокрема з публікацією гострих статей про вищих посадових осіб держави.

Після нападу на опозиціонерку її помешкання під Києвом охороняють представники Майдану. Няню, яка доглядає за малолітніми сином і донькою Чорновол, попросили не покидати будинок.

Міліція встановила прізвища усіх трьох осіб, які у джипі «Порше» переслідували «Шевроле» з Чорновол за кермом і били її. Таку категорію молодиків називають у нас мажорами, «золотою молоддю». Джерела у МВС кажуть, що всі вони пов’язані родинними узами, ледь не брати. Серед підозрюваних — Олександр Храмцов, який значиться головою низового осередку Партії регіонів у Запоріжжі. Утім, друзі цього бізнесмена (на нього зареєстровано багато підприємств по всій країні), кажуть, що бачили його серед учасників Євромайдану…

Є інформація, що своє круте «Порше» Храмцов продав 29-річному киянину Сергію Котенку, випускнику «університету Поплавського», любителю репу (музичний стиль) і гламурних вечірок. У журналістських колах не виключають, що це саме та особа, на яку свого часу після підозрілих оборудок переписали канал ТВі. На відміну від двох інших затриманих спів­учасників «НП» з журналісткою, Котенко розгулює на волі, його розшукують.

Дехто припускає, що Храмцов «відмазається» від цієї справи, бо його мама — полковник міліції у відставці. Схоже на те, що так воно й буде. Розслідуючи цю пригоду, правоохоронці відкидають версію про політичну розправу (на ній наполягає опозиція), і схиляються до версії про звичайну ДТП, банальні непорозуміння між її учасниками. Під час першого допиту двоє затриманих пояснили свої агресивні дії щодо Чорновол тим, що вона начебто першою «підрізала» і пошкодила їхню «круту» машину, яку вони збиралися продати.

У партії «Батьківщина» повідомляють, що на медиків лікарні «Борис», де лежить Тетяна Чорновол, влада в особі міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової чинить тиск. «Робиться усе, щоб кваліфікувати завдані тілесні ушкодження як «середньої тяжкості» — і таким чином виставити звіряче побиття як дрібний конфлікт, виконавці якого понесуть мінімальне покарання або уникнуть його зовсім», — йдеться у заяві партії. У «Батьківщині» нагадали, що свого часу за кинуті в бік народного депутата від ПР сніжки влада швидко порушила справу за статтею «замах на вбивство». А у випадку із Тетяною, коли весь світ облетіли страшні фото її обличчя, Янукович і його оточення цинічно намагаються переконати когось, що це — звичайне хуліганство, а Захарченко і Богатирьова підтасовують факти під таку кваліфікацію. Опозиція вимагає від слідчих перекваліфікувати порушену справу за фактом побиття Чорновол — з «хуліганки» на «замах на вбивство громадського діяча».

Побиття Тетяни Чорновол викликало великий резонанс. Міжнародна спільнота засудила напад на українську журналістку і вимагає від влади знайти й покарати бандитів. Сотні українських журналістів вийшли на протести проти розправи над своєю колегою, вимагають відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Його відомство у середу-четвер пікетували тисячі майданівців. На неділю, 29 грудня, рада Всеукраїнського об’єднання «Майдан» скликає віче під гаслом «Солідарність проти терору». Очікується, що після його закінчення мітингувальники поїдуть у «Межигір’я» пікетувати резиденцію Віктора Януковича.

А тим часом…

Дві особи, яких затримано за підозрою у нападі на Тетяну Чорновол, кажуть, що мають алібі, яке спростовує їхню причетність до цієї події. За словами затриманих, міліція намагається призначити їх винними.

Схожі новини