Передплата 2024 «Добра кухня»

Браслет зняли – кримінальну справу залишили

  • 26.12.2013, 17:42
  • 1 012

Закон про амністію для майданівців наразі не діє

Коли у понеділок ввечері стало відомо, що президент підписав ухвалений Верховною Радою закон, за яким мали припинити репресії проти майданівців, наступного ж дня зателефонували активістці луцького Євромайдану Майї Москвич (на фото). За продірявлений портрет Януковича дівчину звинуватили у хуліганстві — за статтею, яка передбачає покарання до п’яти років обмеження або до чотирьох позбавлення волі. Крім підписки про невиїзд за межі області, свободу «шкодниці президентського портрета» ще й електронним браслетом обмежили.

Перше, що запитали у Маїй, чи відчула на собі дію амністії для майданівців.

— Ні, — каже. — Яка там амністія, коли і досі активісти Євромайдану отримують виклики на допит? На 25 грудня призначили судове засідання для обрання запобіжного заходу Ігорю Гузю (прізвище депутата Волинської облради теж фігурує у «портретній справі». — «ВЗ»). Далі живемо в режимі: репресії — у дії.

— У соцмережах ви повідомили, що електронний браслет з вас зняли. Закон про амністію тут ні при чому?

— Ні при чому. Ми з адвокатом звернулися до суду про скасування для мене такого запобіжного заходу, як електронний браслет. І суд задовольнив клопотання. Але це сталося лише завдяки потужній інформаційній хвилі. Вся країна дізналася про дикунство влади, і влада дала задню.

— Скільки часу ви носили браслет?

— П’ять діб. З кожним днем було усе тяжче. Нога набрякла, браслет почав дуже тиснути, було боляче. Із взуттям — теж проблеми. Через браслет не могла нічого носити, крім кросівок. Про колготки з таким «аксесуаром» можна забути. Браслет — це лише півпроблеми. До нього ще ж мобільний пристрій контролю є, який потрібно постійно зі собою носити (не можна віддалятися від нього далі, ніж на 15 метрів) і двічі на день заряджати. Коли кудись надовго ідеш, не дай Боже забути зарядку. Та найважче було у психологічному плані. Ти — під цілодобовим контролем, за тобою постійно стежать.

— До слідчого за цей час викликали?

— Ні. Але на День святого Миколая був дзвінок з попередженням не наближатися до Театрального майдану, бо там відбувався масовий захід (рішенням суду Майї заборонили перебувати на головній площі Луцька під час проведення там масових акцій. — «ВЗ»). На моніторі побачили, що я поряд з майданом, і одразу ж слідчий зателефонував.

— Чула, були спроби заборонити вам навіть вихід в Інтернет.

— Було таке, на суді. Мовляв, маючи доступ до Інтернету, можу впливати на інших через соціальні мережі, закликаючи до акцій протесту. Але, на щастя, такої заборони мені не виписали.

— Був страх, що за дірку у портреті Януковича можна отримати реальний строк за ґратами. Підозрювали, що, незважаючи на Майдан, влада зважиться на арешти, репресії?

— Коли мені вручили повідом­лення про підозру, ще не знала, що не одна така. Чесно кажучи, перелякалася, коли кілька чоловіків з двома відео­камерами забігли з криками: «Де Майя Москвич?!». Усе це відбувалося у приміщенні Палацу культури, де розміщувався Штаб національного спротиву. Не розуміла, що відбувається, хто ці люди, чого вони від мене хочуть. Враховуючи, що у Києві студентів по-звірячому побили на Майдані, в голові промайнула думка: мене заберуть і повезуть «куди треба». Не знала, за що. Коли ж мені зачитали звинувачення, трохи заспокоїлася. Бо те, у чому мене звинувачували, було абсурдним і надуманим. Ці звинувачення треба буде внести до архіву безглуздих репресій режиму Януковича. У нас, як за часів Сталіна, коли за ґрати кидали за рибу, завернуту у газету з портретом вождя.

— Куди поділися злощасні портрети Януковича, через які порушили справу (йдеться про три портрети, які активісти луцького Майдану винесли з будівлі обладміністрації і пронесли догори дриґом. — «ВЗ»)?

— Наскільки мені відомо, у протоколі сказано, що працівники міліції їх вилучили. Де вони, не знаю. Пошкодженого портрета, за який мене звинуватили, у доказах немає. Більше того — немає ні фотографій, ні відео, як усе відбувалося (Майю звинуватили за те, що вона проколола дірки на президентському портреті, аби підвісити його на ялинці. — «ВЗ»).

— А звідки ця справа виникла? Хто проти вас «тєлєгу накатав»?

— Позивачем є міліція. А доказом слугувала заява, яку склав голова Волинської обласної ради Войтович. Він повідомляв, що ми зайшли до нього у кабінет, зірвали йому якусь там нараду, якої насправді не було.

— До Києва на Майдан їздили (зараз через підписку про невиїзд такої можливості у Майї немає)?

— Двічі. Третій раз планувала поїхати 11 грудня. Вже зібрала речі, але не встигла. За 15 хвилин до від’їзду автобуса мені вручили повідомлення про підозру.

Спілкувалася

Інна ПУКІШ-ЮНКО.

Фото зі сторінки Майї Москвич «ВКонтакте».

А тим часом...

Закон про так звану амністію для майданівців не може бути застосований на практиці — ні правоохоронними органами, ні судами. Про це заявив заступник голови Вищого спецсуду з розгляду цивільних і кримінальних справ Павло Гвоздик. Каже, у законодавстві немає механізмів для реалізації такого закону.

Схожі новини