Передплата 2024 «Добра кухня»

«Куди везти 10 літрів революційного борщу?»

На сайтах майданівської самопомочі пропонують не лише нічліг, їжу і теплі речі, а й безкоштовні послуги няні і навіть донора

«Брендовий» для українців принцип «моя хата скраю» на Майдані не працює. Тут інше правило: один — за всіх, і всі — за одного. Керуються ним і ті, хто не має можливості приєднатися до майданівців, але щиро хоче допомогти. Сайти, де можна залишити пропозиції про допомогу Майдану (galas.org.ua, maidanhelp.org, тут же можна знайти і заявки про те, чого потребують на Майдані), щодня поповнюються новими оголошеннями. Хтось готовий свої квадратні метри з майданівцями розділити, хтось хлібом поділитися, а за потреби — і кров’ю.

Найходовіші оголошення про надання житла і допомогу з перевезеннями. Обігріти майданівців під своїм дахом пропонують як звичайні кияни, так і готелі, хостели, офіси, спортклуби. Столичні підприємці не скупляться, винаймаючи за власні кошти готельні номери для некиян, які приїхали на Майдан. «Готові приймати мітингувальників в одному з готелів у центрі Києва — на відпочинок та теплий душ. Спеціально для цього винайняли кілька номерів». «Наш невеликий офіс відкритий (переважно вночі, частково — вдень) для тих, хто хоче перепочити і набратися сил для Майдану. Тепло, гостинність, каву, чай, печиво і Wi-Fi обіцяємо». «У фітнес-центрі можемо розміщати на ніч до 100 людей. Є душові, сауна, спальники, ковдри, мати, чай, кава». Це лише кілька повідомлень зі сайту galas.org.ua.

Один з дописувачів подав ідею спорудити просто на Майдані тимчасове містечко для мітингувальників. Не з наметів, а з «времянок». «Пропоную, — написав народний «архітектор», — організуватися групою і з недорогих будматеріалів (ДСП, пінопласт, труби, вагонка) і підручних засобів виготовити тимчасове житло, більш придатне для ночівлі, ніж намети. Готовий допомогти фінансами, інструментами, роботою».

Підвезти до Майдану — будь ласка: оголошення — не лише від киян, а й з регіонів. Хто сам до Києва їде і, маючи вільні місця, пропонує підкинути «легковушкою» чи «бусиком». А хто й автобусом готовий допомогти. Попутники і з Криму, і з Харкова, і з Миколаєва, і з Херсона просяться. «Кто из Керчи едет на Євромайдан? Возьмите меня с собой». «Нас трое. Мы из Харькова. Очень хотим на Майдан — отстоять нашу Украину. Под­везите кто-нибудь. Если едут маршрутки, сообщите, пожалуйста»...

Зголошуються добровольці, готові нагодувати майданівців гарячими стравами як у себе вдома, так і з «приносного» домашнього столу. «Куди везти 10 літрів гарячого борщу? — залишила повідомлення на сайті жінка з Печерська. — Зготувала свіжого. Можу приїхати за годину, куди скажете».

А ось і ще кілька оголошень зі сайтів майданівської самопомочі (подаємо мовою оригіналу).

****

«Можу надати тканину тому, хто візьметься за пошиття українських прапорів. Є жовтий і синій шифон, по 1 рулону».

****

«Для організації медичної допомоги пропоную утворити координаційну групу для встановлення тих, хто потребує переливання крові (у разі, якщо виникне така потреба). Згоден надати свою кров. Скільки зможу. У мене ІІ група (+)».

****

«Нам принесли 4 телефона (без карточек, но с зарядными устройствами). Может, кому-то из митингующих надо?»

****

«Готові в розумних межах взяти одяг, речі для прання-сушки (без прасування!!!)».

****

«Друзья, на Майдане нужен дизель для генераторов. Готов приобрести около 90-200 литров. Нужны канистры. Водители с канистрами — встречаемся на заправке, заправляемся, и на Майдан».

****

«Мене звуть Даша. Можу організувати прання 5-10 кг/добу — більше не висохне.

Також можу допомогти з дітьми. У мене в трикімнатній квартирі зараз, крім малого 4,5 року, немає нікого. Так що можна організувати якусь подобу садочка для діток. Можна навіть з ночівлею (є 6-8 спальних місць). Розумію, то для мамочок стрьомно (мені, мабуть, теж стрьомно було б з незнайомою людиною лишити). Але хтозна: можливо, комусь треба, і ця людина буде корисніша на Майдані. З задоволенням допоможу».

****

«Есть 15-20 мешков угля. Только нет машины. Находятся на базе отдыха, 8 км от г. Славутича».

Схожі новини