Передплата 2024 ВЗ

Опозиція закликала владу уберегти Україну від громадянського протистояння

  • 13.12.2013, 17:28
  • 1 241

Опозиція взяла участь у круглому столі "Об’єднаємо Україну"

"Ми звертаємося до усіх — ми стоїмо на критичній межі, але ще є шанс врятувати Україну і вийти з цієї неймовірно важкої ситуації", — сказав лідер Батьківщини Арсеній Яценюк.

За його словами, люди виходять на Майдан не за політиків, а через відчуття власної гідності у зв’язку з побиттям мирних демонстрантів.

"Зараз мова не йде про те, що хтось бореться за владу. Мова йде про те, чи принесемо ми українцям відчуття справедливості", — зазначив Яценюк.

За його словами, діалог потрібно починати з покарання тих, хто віддавав та виконував накази про побиття людей, а також амністування усіх затриманих протестувальників.

"Ми знаємо про ваші плани. Розженете один майдан — з'явиться інший. Ми знаємо, що є плани пересадити опозиційних лідерів. Пересадите одних — з'являться інші. Ми знаємо, що є плин почати провокації — але у нас мирна демонстрація, і останні три тижні показують, що ми не піддаємося на провокації", — наголосив Яценюк.

"І головне — сценарій написаний не в Україні, авторами цього сценарію є люди, які не бажають добра Україні. Це люди, які мають свої амбіції. Вони мають на меті поглинути Україну і втягнути її в громадянський конфлікт, щоб взагалі забути про незалежну Україну", — зазначив він.

Лідер УДАРу Віталій Кличкозаявив про загрозу силового розв’язання конфлікту.

Про це він сказав, звертаючись до президента Віктора Януковича в ході круглого столу.

"Ми знаємо про силовий варіант. Але він буде мати жахливі наслідки для країни і для Вас особисто"", — сказав Кличко.

"Я хочу звернутися до діючого глави держави: ви несете персональну відповідальність за розвиток ситуації в країні", — наголосив він.

У цей час президент не дивився у бік лідера УДАРу, а робив нотатки на аркуші паперу.

У свою чергу, лідер "Свободи" Олег Тягнибоктакож заявив про плани "порушити справу проти керівників опозиції".

"Ми знаємо, що є плани розганяти Майдан. Не тільки силами МВС, але і військових. Що готуються провокації щодо вибуху природного газу", — додав він.

Тягнибок заявив, що Янукович несе персональну відповідальність за подальші події.

За його словами, після відставки уряду Миколи Азарова "можна говорити про перезавантаження держави, про нові вибори, з новою Центральною виборчою комісією і новою Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення"