Передплата 2024 «Добра кухня»

Прикручувати народ як гайки – їхнє ремесло…

Учасників Євромайдану звільняють з роботи, погрожують підкинути їм наркотики і зброю

«Якщо не вистоїмо — вони нас затовчуть», — так про нинішнє протистояння влади і народу сказав у минулому номері «Високого Замку» лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок. І мав рацію. Євромайдан стоїть, бореться, а його учасників уже «затовкають»….

Учора автор цих рядків розмовляв із 36-річним жителем Білої Церкви Павлом Козленком. Залишивши вдома дружину і двох дітей, він разом з тисячами інших співвітчизників поїхав у центр української столиці. І за це з ним поквиталися.

— Останні півтора року я працюю слюсарем у четвертому цеху Білоцерківського шинного заводу, — каже Павло. — Точніше, працював, бо після участі у Майдані мене звільнили. Директор привселюдно порвав мою трудову книжку і посвідчення слюсаря четвертого розряду.

— Через що він такий злий?

— Розумієте, у чому річ: директор нашого заводу є товаришем сина Януковича….

Павло Козленко каже, що тероризують і його сім’ю.

— Міліція приходила до нас додому. Мене на той час на місці не було. Дружина Ганна телефонує мені у Київ: «Щось треба робити, бо прийшла міліція з прокурором і наказали протягом 24 годин з’явитися у райвідділ. Сказали: «А то знайдемо у вас в хаті зброю або наркотики».

Павло Козленко тиску силовиків не злякався. Разом з тисячами інших нині продовжує нести вахту на Євромайдані.

Репресії застосовують до багатьох інших небайдужих людей, які посміли бодай заочно висловити підтримку. Серед таких і один з машиністів поїзда на «червоній лінії» київського метро. Під час подій 11 грудня, коли силовики заблокували кілька станцій у центрі Києва, він оголосив по радіомережі у вагонах, що станції зачинено не через замінування, а щоб не допустити підмоги на Майдан. На проміжку між станціями «Хрещатик» — «Театральна» сміливий машиніст розповідав, що насправді відбувалося у цю ніч, і закликав усіх, хто може, бігти на допомогу учасникам єврореволюції.

Санкції не забарилися. За нашіптуванням міліцейського полковника керівництво метрополітену «зняло з лінії» відважного машиніста, йому загрожує звільнення.

Така розправа спіткала жінку-лікаря однієї зі столичних лікарень, яка всупереч наказам начальства відмовилася фальсифікувати — «полегшувати» діагноз побитим майданівцям.

Під ніготь беруть і мерію Черкас. Її керівництво «провинилося» тим, що поблизу приміщення міськради на флагштоку поряд з державним прапором на вимогу громади почепили ще й прапор Євросоюзу. Через це прокуратура розпочала кримінальне провадження. Не здивуємося, якщо хлопці з відомства Пшонки завітають і до редакції «Високого Замку», на приміщенні якої поруч із синьо-жовтим висить синій прапор із 12 зірочками по колу…

Несолодко нашому брату-журналісту. Частину репортерів, які, виконуючи свій професійний обов’язок, висвітлювали події на Майдані, побили беркутівськими кийками, а іншим шлють повістки до ГПУ. Керівництво телеканалу «24» (він транслював події на Майдані) прокурори зобов’язали надати інформацію про персональні дані усіх працівників. Виклики до «компетентних органів» отримали і спікери львівського Євромайдану. Така вона, свобода слова в Україні...

Схожі новини