Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За фото з Євромайдану – два місяці під вартою

Такий вердикт виніс Шевченківський райсуд Києва щодо фотографа Олега Панаса

… Із львів’янином Олегом Панасом (на фото) кореспондент «ВЗ» випадково познайомилася вранці 30 листопада — після жорстокого розгону Євромайдану. Хлопець ще не відійшов від шоку, пережитого кілька годин тому. Розповідав, яке це було жахіття, як втікали від знавіснілих «беркутівців» студенти, а ті доганяли і продовжували їх бити. Похвалився, що кілька жахливих світлин, які вдалося зробити, ризикуючи життям, вже продав агентству Reuters. Щирий, доброзичливий і справжній козак (з оселедцем, у вишиванці). Хто ж міг тоді подумати, що, вже за кілька днів столична Феміда зробить із нього «державного заколотника»…

У вівторок, 10 грудня, по обіді близько 200 євромайданівців вирушили колоною від майдану Незалежності до Шевченківського райсуду, аби підтримати чергову жертву Євромайдану Олега Панаса. На місці, метрів за 200 від будівлі правосуддя, як це вже стало звично, дорогу перекрили кількадесят правоохоронців. До суду вдалося потрапити лише адвокату затриманого Тетяні Козаченко, народним депутатам і журналістам. Усіх спровадили до зали суду, де відбувалася відео-конференція з ізолятора тимчасового тримання (ІТТ), у якому на той час перебував Олег Панас.

Вперше адвокат побачила свого підзахисного у суді — на екрані монітора. Після розмови з Олегом адвокат заявила, що всі звинувачення (захоплення державних будівель, участь у масових заворушеннях і т.п.) сфабриковані. «Свідками виступають лише правоохоронці, які апріорі не можуть ними виступати, — пояснювала. — Крім того, міліція не має доказів причетності підзахисного до протиправних дій, оскільки апелює лише до фотографій в Інтернеті, на яких нібито схожий на Олега Панаса чоловік».

Цілу ніч адвокат намагалася потрапити до Олега в ІТТ, однак там знайшли безліч причин, аби відмовити у зустрічі. «Спочатку мені казали, що Олег спить, — каже адвокат, — потім, мовляв, не хоче мене бачити… Зрештою, під ранок перед носом зачинили двері. З’ясувалося, Олегу дали державного захисника. У суді отримала на руки навіть не підшиту справу на 220 аркушах. Як можна за три години до початку засідання все це хоча б прочитати?!».

Поки адвокат оформляла документи, Олег Панас у режимі відео-конференції розповів, як його затримали у Львові. «9 грудня близько 13-ї біля «Магнуса», що у центрі Львова, до мене зі спини підбігли двоє незнайомих чоловіків, насунули на очі шапку, потягли до машини, яка стояла на початку проспекту Чорновола. При мені було 2 тисячі гривень і мобільний телефон, який щойно придбав. Подумав, що це грабіжники. Нічого не пояснюючи, вивезли мене за місто. Лише там показали якісь незрозумілі посвідчення, де лишень було написано «міліція». Близько 21-ї мене привезли у Київ в ІТТ. Нікого з рідних не попередили. Якби я не здійняв галасу, коли на мене накинулися, невідомо, чи хтось би досі знав, де я перебуваю».

Дослухати розповідь Олега не вдалося, бо до залу увірвалася секретар суду і вимкнула звук відеозв’язку.

Через півгодини суддя озвучила рішення щодо обрання запобіжного заходу на час слідства — 2 місяці утримання в СІЗО. Аргументувала це тим, що Олег Панас «може знищувати речові докази, впливати на свідків, на потерпілих і повторно вчиняти такі порушення». На жодні аргументи ані адвоката затриманого, ані п’ятьох народних депутатів суддя не зважала.

Ігор САБІЙ, народний депутат (ВО «Свобода»)

Олегу Панасу інкримінують організацію масових безладів, злісну непокору міліції із застосуванням предметів, які можуть використовуватися як зброя (передбачає термін ув’язнення до восьми років). Жодних доказів цього немає. Є лише свідчення працівників міліції, які складали протоколи, допитували і одночасно виступали свідками. Не було проведено портретної експертизи, а надані фото взагалі не стосуються подій біля КМДА. На світлинах — те, що відбувалося на Банковій 1 грудня, і хода колони від Михайлівської площі до пам’ятника Шевченкові. Крім того, на фото не можна ідентифікувати особу.

Під час затримання у Львові Олегу Панасу інкримінували крадіжку мобільного телефону, хоча у нього був чек та коробка. Зрештою, дійшло до звинувачень у «державному заколоті». Суд не задовольнив клопотання п’ятьох народних депутатів про взяття на особисту поруку Олега Панаса. Суддя не взяла до уваги договору оренди помешкання у Києві, у якому міг би жити Олег разом з матір’ю на час процесу. Найімовірніше, хлопця закрили за те, що зробив багато резонансних фото під час побиття «Беркутом» студентів 30 листопада, частину з яких продав агентству Reuters. Насправді він не брав жодної участі у подіях біля КМДА. Адвокат має намір подати апеляцію на рішення суду.

А тим часом...

Львів’яни борються за те, аби Олег Панас якнайшвидше опинився на волі. У Києві під час засідання “круглого столу” щодо пошуку виходів із ситуації, яка склалася у країні, міський голова Львова Андрій Садовий зазначив, що закликатиме відомих львів’ян підписати заяву про згоду взяти на поруки львівського фотографа Олега Панаса.

Нагальну прес-конференцію після двох тижнів мовчанки провів і голова Львівської ОДА Олег Сало. Журналісти запитували, чому він не втрутився в ситуацію з затриманням фотокореспондента, активіста Майдану Олега Панаса.

“Не знав ситуації щодо Олега Панаса, бо був у відрядженні в Миколаївському районі, — сказав Олег Сало. — Коли мені сказали, перейнявся проблемою. Звернувся до Адміністрації президента, спілкувався з Головним слідчим управлінням, Генеральним прокурором України щодо Олега Панаса. Я хотів би змінити міру запобіжного заходу на іншу, не пов’язану з позбавленням волі. Моє клопотання почули”.

Олег Сало сказав, що не зміг нічим допомогти, мовляв, до нього по допомогу звернулися після рішення суду. “Якби до мене звернулися до рішення суду, ми б цю проблему вирішили. Особисто Генпрокурор і голова АП перейнялися тим, щоб допомогти”, — зауважив губернатор Львівщини.