Передплата 2024 ВЗ

Водія кілера посадили на 15 років

У Франківському районному суді завершився «процес року» над напарником ліквідатора міжнародного масштабу

Літній худорлявий чоловік, що сидів на лаві підсудних, тремтячим голосом попросив: “Прошу суд суворо мене не карати”. Напередодні, під час дебатів, представник державного обвинувачення, дивлячись на підсудного, зауважив: “Ця особа вкрай небезпечна. Її виправлення неможливе. Довічне ув’язнення — єдиний спосіб захисту від неї суспільства”...

Колегія суддів Франківського районного суду міста Львова на чолі з головою суду Світланою Мартьяновою розглядала справу, матеріали якої ще довго аналізуватимуть і вивчатимуть правоохоронці багатьох країн. На лаві підсудних сидів 52-річний житель Львова Зеновій Калітовський, який багато років провів поряд з легендарним кілером міжнародного масштабу Володимиром Марком, більш відомим під прізвиськом Біба. Лише згадка про Бібу донедавна ледь не до смерті лякала багатьох кримінальних авторитетів і бізнесменів. Коментуючи загибель Біби, начальник ГУ МВСУ у Львівській області генерал-лейтенант Олександр Рудяк зауважив: “Чимало бізнесменів мали б на колінах дякувати міліціонерам, що залишилися серед живих”.

Від «Шаріте» — до Князя Романа

Нагадаємо, 11 грудня минулого року у Львові, на вулиці Єфремова, бійці столичного спецпідрозділу міліції “Сокіл” спільно зі свої­ми місцевими колегами провели операцію із захоплення двох чоловіків, які готувалися до вбивства правої руки відомого кримінального авторитета Вови Морди. Операція тривала лічені хвилини. Та цього часу вистачило для того, щоб один зі злочинців застрелився. Це був легендарний кілер Володимир Марко. Його напарник Зеновій Калітовський також притулив ствол пістолета до скроні. Та останньої миті один зі спецназівців смикнув його за комірець, і куля, зачепивши шкіру на голові невдалого самогубці, пішла в дах авто. Через день поранений почав давати показання слідчим.

За версією міліції, яка розголошувалася у суді, приводом для спецоперації став анонімний телефонний дзвінок в управління боротьби з оргзлочинністю, який зафіксували 8 грудня минулого року. Невідомий сказав, що у Львові готується вбивство на замовлення. Докази цього порадив знайти у конверті, що у певний час лежатиме на підвіконні одного з львівських “МакДональдсів”. На флешці, яку знайшли у конверті, були записані розмови між Марком та Калітовським, що стосувалися багатьох гучних убивств.

Не менш шокуючу інформацію після загибелі Марка правоохоронці витягли з ноутбука, вилученого з квартири Калітовського. Відеозаписи свідчили, що дует кілерів, готуючись до ліквідації Вови Морди, з півроку стежив за цим кримінальним авторитетом. На відеозаписах, зокрема, було зафіксовано розташування палат у відомій німецькій клініці “Шаріте”, де улітку 2012 року лікувався Вова Морда.

24 серпня минулого року, у День Незалежності, в центрі Львова, на вулиці Князя Романа, до позашляховика, в якому їхав Вова Морда, впритул наблизився автомобіль “Ауді”. Його віконце відчинилося, й пролунала черга з автомата “Скорпіон”. Дві кулі влучили в голову авторитета, але йому чудом вдалося вижити. На місці злочину загинув товариш Морди на прізвисько Йожик. За кермом автомобіля, з якого відкрив вогонь по Морді Біба, сидів Калітовський.

Винен

Опинившись на лаві підсудних, Калітовський визнав, що брав участь у вбивстві Йожика, замаху на вбивство Морди, а згодом у замаху на вбивство помічника Морди, який жив на вулиці Єфремова. Та підсудний доводив, що діяв несвідомо: лише возив Бібу, стежачи за Мордою, бо вважав, що Марко хоче з ним “розібратися”, тобто, казав, “з’ясувати в розмові стосунки”.

Проте судді проаналізували чимало доказів, які свідчили про свідому участь Калітовського у замахах на вбивство та вбивстві. Калітовський, скажімо, твердив, що випадково познайомився з Марком у Польщі 2005 року. Натомість факти свідчили, що ця парочка зійшлася разом щонайменше 30 років тому. У 1986 році Червоноармійський (зараз Личаківський) райсуд міста Львова засудив Марка до п’яти років позбавлення волі. Калітовського на цьому судовому процесі допитували як свідка.

Те, що Біба використовував напарника не “втемну”, свідчило й чимало інших доказів. Так, машини, які використовували під час злочинів, Калітовський купував, користуючись підробленими документами. Він також використовував такі засоби маскування, як перуку й накладні вуса.

Зважаючи на докази, колегія суддів Франківського райсуду міста Львова на чолі з головою суду Світланою Мартьяновою визнала Зеновія Калітовського вин­ним у “вбивстві” та “замаху на вбивство двох і більше осіб” і засудила його до 15 років позбавлення волі. Виносячи вирок, судді взяли до уваги як пом’якшувальну обставину те, що Калітовський активно співпрацював зі слідством, що допоможе правоохоронцям розкрити чимало замовних убивств.

Почувши вирок, розплакалася в судовій залі Тетяна — вдова загиблого від рук кілерів Йожика. Можливо, вирок їй видався м’яким. Хоча чимало знавців кримінального світу припускають, що Калітовському не вдасться відбути весь строк. На зоні йому можуть пригадати багатьох кримінальних авторитетів, до яких був причетний Марко, а отже, і його напарник.

«Послужний список» Біби

Даючи показання в суді, один із учасників міліцейської операції, під час якої застрелився Біба, сказав, що керівництво згодом визнало цю операцію успішною. Однак ветерани спецслужб зауважують, що самогубство Біби зробило цю операцію провальною.

Куля, яку Марко пустив собі в голову, розірвала багато ниток, які могли привести до розкриття не одного десятка замовних убивств. Нагадаємо, у 1989 році Марка оголосила у міжнародний розшук Україна. У 1992 році цю людину оголошує в розшук за вчинення двох замовних вбивств Німеччина. Перебуваючи в розшуку, Біба двічі робив пластичні операції. Час від часу він повертався в Україну, щоб випустити кулі в чергову “мішень”. Слідчі мають підстави підозрювати Бібу у вбивстві кримінального авторитета зі Львова Колі Рокеро (розстріляний на проспекті Чорновола у Львові 10 січня 2007 року), ліквідації 12 травня 2005 року столичного авторитета Віктора Рибалка (Рибки) та в причетності до багатьох інших ліквідацій.

Слідчі Генпрокуратури вважають, що Марко не був убивцею-одинаком на кшталт кіношного Леона-кілера. Біба, ймовірно, створив кілерський центр, що чинив ліквідації у багатьох державах. Про це, зокрема, свідчать обшуки, які провели після загибелі Біби.

Коли затриманий Калітовський заговорив, з’ясувалося, що кілер, якого шукали по всьому світу, мав власну базу під Львовом. Він жив в одному з будинків дачного кооперативу “Карпати”, у селі Бережанах Пустомитівського району. Під час обшуку цього будинку знайшли понад шістдесят (!) одиниць вогнепальної зброї та боєприпасів. Зокрема пістолет ПМ, автомат Калашникова, чеський пістолет-кулемет “Скорпіон” з глушником, кулемет югославського виробництва М-53, ніж-пістолет розвідника, кількадесят гранатометів “Муха”, фугаси.

Не менш як зброя вразив правоохоронців гардероб зловмисника. У шафі висіли мундири армійських офіцерів, міліціонерів, кітелі працівників прокуратури. Знайшли у будинку й чимало посвідчень слідчих Генпрокуратури, співробітників СБУ, офіцерів військової розвідки та навіть... співробітників російської ФСБ (Федеральна служба безпеки).