Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Штики», на які спиратиметься влада

Готуючись до народного спротиву, влада ще у вересні провела навчання всіх спецпідрозділів МВС

Невеликий досвід сучасної української історії, як і решти пострадянських країн, підказує, що, опираючись народному спротиву, антинародні режими покладаються здебільшого на підтримку спеціально вишколених підрозділів МВС. Адже до армії чи спецслужб диктатори в усіх країнах ставляться з пересторогою. Там, мовляв, на відміну від міліції, служать “занадто розумні”...

У структурі Міністерства внут­рішніх справ України існує чимало підрозділів спецпризначення. Окрім повністю дискредитованого після останніх подій у столиці “Беркута”, МВС та внутрішні війська МВС мають такі спецпідрозділи, як “Скорпіон”, “Сокіл”, “Омега”, “Кобра”, “Грифон”, “Ягуар”, “Титан”, “Барс”, “Скат”, “Лаванда”, “Тінь”, “Вега”.

У завдання спецпідрозділу міліції “Беркут”, який є резервом міністра внутрішніх справ (на місцях підпорядковується начальникам обласних управлінь міліції), входять: охорона громадського порядку в місцях зі складною криміногенною обстановкою, охорона громадського порядку під час проведення масових заходів, охорона громадського порядку в разі виникнення надзвичайних ситуацій, припинення групових хуліганських проявів і масових заворушень, затримання особливо небезпечних злочинців і звільнення заручників.

Окрім стрілецької зброї, батальйони “Беркута” мають у власних автопарках один-два БТР-60 або БТР-80. На озброєнні “беркутівців” — автомати АКМ, АК-74, пістолети ПМ, “Форт-12”, снайперські гвинтівки СВД, кулемети РПК-75, світлошумові та сльозогінні гранати типу “Зорі” та “Полум’я”.

Уперше бійці “Беркута” “прославилися” на всю Україну 18 липня 1995 року, під час похорону патріарха Володимира. За наказом тодішнього президента Кучми цей загін влаштував бійню на Софіївській площі у Києві.

Спеціальний підрозділ міліції “Сокіл” — структура управління боротьби з оргзлочинністю МВС. У його завдання входять ліквідація членів бандформувань, організованих злочинних угруповань, звільнення заручників та антитерористичні операції.

Спецпідрозділ “Скорпіон” створено як підрозділ боротьби з тероризмом під час безпосередньої загрози важливим об’єктам, зокрема атомним станціям.

Спецпідрозділ внутрішніх військ “Омега” укомплектовано бойовими плавцями, десантниками та фахівцями з проведення операцій у гірській місцевості. Його завдання схожі на завдання бійців окремої бригади спецпризначення внутрішніх військ МВС “Барс”. “Барсів” готують для виконання операцій у боротьбі з тероризмом в умовах крайнього ускладнення обстановки.

У Криму дислокуються ще два гірськострілецькі батальйони внут­рішніх військ — “Кобра” (Балаклава) та “Лаванда” (Сімферополь). Голов­ними завданнями цих підрозділів є пошук і знищення озброєних формувань, звільнення заручників, затримання або ліквідація особливо небезпечних злочинців.

“Грифон” — спеціальний підрозділ судової міліції МВС, у завдання якого входить забезпечення безпеки працівників суду, учасників судових процесів (важливих свідків) та членів їхніх сімей. Отож до операцій на вулицях бійців цього підрозділу майже не залучають. Це ж стосується спецпід­розділу Державної служби охорони міліції “Титан”. Бійці цього підрозділу за угодами з комерційними структурами та фізичними особами виконують функції бодігардів та охоронців цінних вантажів.

У разі залучення владою до подолання масових заворушень чи не найнебезпечнішими можуть бути бійці роти розвідки спецпризначення внутрішніх військ “Тінь”. Цей універсальний підрозділ створено для виконання розвідувальних і контррозвідувальних завдань. Бійців “Тіні”, зокрема, готують до диверсійної роботи на території, зайнятій “ворогом”. Тобто одягнуті у цивільне “тіні” здатні вливатися в лави учасників спротиву та провокувати їх до необдуманих дій.

Найвідданішими озброєними слугами влади та особисто президента вважаються співробітники УДСО — Управління державної охорони України. Ця силова структура підпорядкована особисто президенту України та відповідає за безпеку перших осіб держави. Під час виконання своїх операцій співробітники УДСО мають право підпорядковувати працівників СБУ, міліції, інших силових структур. Навіть приблизна кількість працівників УДСО засекречена. Подейкують, що особовий склад цієї структури значно виріс під час президентства Віктора Януковича.

На відміну від інших силових структур, співробітники УДСО “у невідкладних випадках” мають право без жодних дозволів суду чи прокуратури заходити в приватні помешкання громадян та на територію структур всіх форм власності.

На відміну від звичайних збройних формувань, підрозділи спецпризначення, як правило, уникають публічності. Та це правило порушили у вересні цього року. Тоді в усіх областях України провели показові навчання спецпідрозділів міліції та внутрішніх військ із приборкання масових заворушень. На ці навчання радо запрошували журналістів, щоб продемонструвати всій країні, як міліція вміє застосовувати кийки та водомети.

Пройшли такі навчання і на Львівщині. Присутнім на них журналістам начальник ГУ МВСУ у Львівській області Олександр Рудяк доповів тоді, що його підлеглі вчаться заспокоювати футбольних фанатів...

Довідка «ВЗ»

Забороняється застосовувати заходи фізичного впливу, спеціа­льні засоби і вогнепальну зброю до жінок з явними ознаками вагітності, осіб похилого віку або з вираженими ознаками інвалідності та малолітніх. У разі неможливості уникнути сили, вона не повинна перевищувати міри, необхідної для виконання покладених на міліцію обов’язків і має зводитися до мінімуму можливості завдання шкоди здоров’ю правопорушників та інших громадян...

Світлошумові засоби відволікальної дії застосовуються не ближче, як за два метри від людини...

Забороняється бити гумовим кийком по голові, шиї, ключичній ділянці, животу, статевих органах...

Витримки із Закону України

“Про міліцію”.