Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чи з’їдять Сала, чи тільки понадкушують?

Сьогодні — сесія Львівської обласної ради, на якій планується винести недовіру новопризначеному губернатору

На сьогоднішньому засіданні сесії Львівської обласної ради депутати “спробують на зуб” Олега Сала — новопризначеного голову Львівської ОДА. Під стінами “Білого дому” плануються пікети. Чи не вперше з “помаранчевих” часів засідання обласного парламенту обіцяє бути настільки революційним. За ініціативи лідерів опозиційних сил — ВО “Батьківщина”, ВО “Свобода” і УДАРу — до порядку денного сесії планується включити питання про недовіру останньому президентському кадровому призначенню на Львівщині, а потім проголосувати про недовіру Олегу Салу. Про включення першим до порядку денного сесії питання за недовіру голові ЛОДА домовилися голови депутатських фракцій облради 11 листопада.

Згідно із регламентом облради, аби рішення про недовіру набрало законодавчої сили, проголосувати за неї мають дві третини депутатів, тобто 78 із 116-ти обласних обранців. У разі, якщо назбирається така кількість “салоїдів” і сесія впевнено скаже своє “фе” призначенню пана Сала, де-юре це стане рекомендацією президенту Януковичу переглянути своє кадрове призначення. Які будуть висновки гаранта — питання інше. Та зараз йдеться про те, чи здадуть обласні обранці тест на безкомпромісність і на відповідність своїх дій голосним заявам. Досі хіба лінивий не заявляв про те, що призначення керувати областю одіозного міліцейського генерала — кад­ровий ляпас Львівщині. Отже, чи завдасть область удару у відповідь?

Зі зверненням до депутатів ЛОР проголосувати за недовіру Олегу Салу виступив і громадський рух “Відсіч”. “Попереджаємо, що зробимо все можливе, аби ті, хто не проголосує «за» (недовіру голові ЛОДА. — Авт.), більше ніколи не стали депутатами жодного рівня. Розповідати правду вашим виборцям про ваше справжнє обличчя ми почнемо одразу після 12 листопада. Відсутність на сесії з будь-якої причини (окрім хіба що перебування у лікарні в тяжкому стані) розцінюватиметься нами як підтримка О. Сала”, — йдеться у заяві “Відсічі”.

Сам Олег Сало на скандальній сесії присутній не буде — поїде в Кабмін вирішувати соціально-економічні проблеми області. Політичні експерти прогнозують, що сьогоднішнє засідання сесії стане “малим дощем з великої хмари”. Мовляв, значна кількість депутатів, особливо з неопозиційних і непровладних партій, “терміново захворіє” чи поїде у відрядження, щоб уникнути публічної демонстрації своєї позиції. Рішення про недовіру, можливо, набере просту більшість, але не дві третини голосів. Так, за інформацією “ВЗ”, не будуть присутні на сесії ЛОР колись “помаранчеві” політики Тарас Батенко і Михайло Сендак — один у відрядженні, інший — на відпочинку в Ізраїлі.

Голови депутатських фракцій Львівської облради під час засідання, яке відбулося у понеділок, 11 листопада, домовилися про те, що першим до порядку денного сесії внесуть питання про недовіру голові ЛОДА.

А тим часом...

Питання про недовіру новому голові Львівської ОДА має стояти першим у порядку денному сесії облради 12 листопада — без проведення розминки чи оголошення депутатських запитів. Такою є пропозиція фракції “Батьківщина” у ЛОР, яку підтримало бюро Львівської обласної партійної організації ВО “Батьківщина”. Відповідно до рішення бюро, керівництво фракції “Батьківщина” в облраді має забезпечити 100% присутність депутатів фракції. Аби бути повністю впевненими у цьому, керівництво фракції “Батьківщина” напередодні сесії обдзвонювало усіх членів фракції. Не додзвонилися лише до одного депутата від Борислава... Також, згідно із рішенням обласного бюро, голосування депутатів фракції “Батьківщина” має бути максимально прозорим та публічним. Неучасть у сесійному засіданні чи приховування результатів голосування дорівнюють непідтримці питання. Як наслідок, людину виключать із партії чи фракції. Як розповів “ВЗ” депутат облради Іван Стецькович, який є відповідальним за “прозорість і відкритість”, він контролюватиме, щоб депутати показували вже заповнений бюлетень не тільки своїм колегам по фракції, а й депутатам із інших фракцій. “Відповідно до закону, керівництво облради має забезпечити таємне голосування, але депутати мають право показати результат свого волевиявлення колегам і журналістам, — сказав “ВЗ” Іван Стецькович. — Думаю, у кожній з опозиційних фракцій будуть представники, які контролюватимуть цей процес”.