Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сіяти розумне, добре, вічне вчителі будуть задурно?

На зарплати вчителям не вистачає два мільярди гривень — така приголомшлива цифра пролунала під час парламентських слухань «Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення».

Два мільярди — це додаткова потреба видатків на оплату праці у місцевих бюджетах. За словами заступника голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергія Романюка, недостатність коштів на виплату зарплати працівникам освіти більшості територій в листопаді-грудні призводить до напруження в освітянському середовищі.

Щоправда, експерти стверджують, що навіть ця цифра є заниженою, насправді бракує набагато більше... За словами профспілкового лідера, через недостатність видатків на більшості територій педпрацівникам не виплачують винагороди за сумлінну працю та допомогу на оздоровлення, безпідставно скасовують або зменшують доплати, “добровільно-примусово” відправляють у безоплатні відпустки. Сергій Романюк повідомив, що порушуються вимоги законодавства щодо рівня посадового окладу працівника I тарифного розряду — через урядові рішення він на 295 гривень нижчий від мінімальної зарплати. Такий стан фінансування галузі призвів до невиконання встановлених ст.57 Закону «Про освіту» державних гарантій працівникам освіти. Середній розмір посадових окладів педпрацівників становить лише 44% від законодавчо встановленого рівня. Тому кожен педагог недоотримує в середньому понад 3,2 тис. грн., а спеціалісти — понад 1,6 тис. грн. на місяць.

“У Львівській області бракує на зарплату майже 109 мільйонів гривень, — розповіла журналісту “ВЗ” заступник голови освітянської профспілки Львівщини Галина Долішня. — Наразі за вересень маємо повністю виплачену зарплату, хоча довго не виплачували по Самбору, а найдовше — по Бориславу. Навіть у Бориславі збиралися на акцію протесту. Вона була запланована на п’ятницю, а в четвер прийшли гроші. За жовтень остаточної картини ще не маємо. Крім зарплати, є ще проблеми із виплатою винагороди за сумлінну працю. Згідно із нашою галузевою угодою, її мають давати до Дня працівника освіти. У декількох районах є непорозуміння із цією винагородою, зокрема у Дрогобицькому. Щодня якісь проблеми “випливають”. Ще одна прикра ситуація — подекуди гроші пішли в банки, а банки не видають їх, видно, не мають готівки... Звичайно, у нас неспокійно на душі. Зарплата — це гарантована державою стаття, і на зарплату гроші мусять прийти...”.

Схожі новини