Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Заповідь «Не убий» порушувати не можна»...

У Павлівці на Волині та в Сагрині на Холмщині вшанували пам’ять поляків і українців, замордованих 70 років тому

Напередодні 70-х роковин Волинської трагедії відбулася спільна польсько-українська акція з пошанування пам’яті невинних жертв — поляків і українців. У суботу, 6 липня, громадські й релігійні діячі з Польщі та України молилися у Волинській області, у селі Павлівка. А в неділю, 7 липня, вшанували пам’ять загиблих у селі Сагрин (Польща). Організатори заходу — Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки та Український католицький університет. Співорганізатори — Польсько-український форум, Освітня фундація Яцека Куроня, Фундація роду Шептицьких, Південно-східний науковий інститут у Перемишлі, Об’єднання Українців у Польщі, Український інститут вивчення Голокосту «Ткума».

«Молитва є найкращим засобом, щоб додати іншого виміру подіям Волинської трагедії, — заявив напередодні спільної польсько-української акції проректор УКУ Мирослав Маринович. — Хочемо разом помолитися і поговорити про те, на чому ми “стоїмо” з осмисленням історії та як не допустити повторення трагічних помилок у майбутньому».

“Заповідь “Не убий” є зрозумілою. Не можна шукати пояснень для того, аби її порушити”, — наголосив у Павлівці (колись Порицк) православний єпископ Михайло, голова Волинської ради церков. 11 липня 1943 року українці вбили в цьому населеному пункті кількасот поляків... Саме у Павлівці 10 років тому тодішні президенти України й Польщі, Леонід Кучма і Олександр Кваснєвський, відкрили знак, що вшановує пам’ять убитих 1943 року поляків. На заходи у волинській Павлівці прийшли й кількасот місцевих жителів. “Я зворушений їхньою участю в цих урочистостях”, — заявив радник президента Польщі Генрик Вуєц. У Павлівці депутат Європарламенту, екс-заступник глави МЗС Польщі Павел Коваль наголосив: у тому, що сталося 70 років тому, не можна звинувачувати ані Україну в цілому, ані українців. Головний редактор польської “Газети виборчої” Адам Міхнік на семінарі у Луцькому університеті, що також відбувся у суботу, заявив: “Хочу, аби шлях поєднання з Польщею став для України шляхом поєднання з Європейським Союзом”.

У неділю, 7 липня, учасники спільної польсько-української акції відвідали Сагрин на Холмщині (територія Польщі). У березні 1944 року підрозділи польської партизанки атакували й спалили це, тоді українське, село, вбивши при цьому кількасот українців... Службу Божу в Сагрині очолив архієпископ люблінсько-холмський Абель.

14 липня польський президент Броніслав Коморовський візьме участь у заходах із вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії у Луцьку. Україну на цих заходах представлятиме, за даними польської преси, віце-прем’єр Костянтин Грищенко.