Передплата 2024 «Добрий господар»

Леся ОРОБЕЦЬ: «Не береш хабар за зміну політичної позиції – твоїм близьким створюють проблему на таку саму суму...»

Коли у листопаді минулого року «ревізори» у масках влаштували в офісі компанії «Фенікс Капітал» показовий «шмон», голова ради директорів фірми Олександр Омельчук навряд чи здогадувався, що через сім місяців йому доведеться залишити бізнес, сім’ю і виїхати з України. Не думала про це і його дружина – народний депутат Леся Оробець.

Після порушення щодо керівництва «Фенікс Капітал» кримінальної справи за звинуваченням в ухилянні від сплати податків в особливо великих розмірах спокій подружжю міг лише снитися. Півроку по судах проти податкової, один програшний вердикт Феміди, інший... На додачу — контрольний «постріл», який, за словами Лесі Оробець, підвів остаточну риску під сімейним рішенням про те, що Олександрові більше не можна залишатися в Україні. Якби чоловік не виїхав, його б запроторили у СІЗО, каже Оробець. І запевняє: кримінальна справа, в якій фігурує «Фенікс Капітал», і подальший розвиток подій навколо неї — сценарій «тушкоробів». «Ні бізнес чоловіка, ні компанія, в якій він працює, ні навіть гроші їх не цікавили, — каже Леся Оробець. — Їх цікавило лише одне — моя політична позиція. Вони готували собі ще одну «тушку», сподівалися з мене її зробити... Не знаю, чи витримала б, якби мого чоловіка ув’язнили і над ним почали знущатися». Про тиск і «залізобетонні аргументи» від «скупників» депутатських душ Леся Оробець розповіла в інтерв’ю «ВЗ».

- Наїзди на фірму «Фенікс Капітал» почалися ще торік. Тоді ви пов’язували це зі своєю депутатською діяльністю, зокрема критикою «реформ імені Табачника». Були прозорі натяки, сигнали?

— Опозиційних політиків інколи авансом попереджають про можливі наслідки їхньої діяльності. А реагують, як правило, за фактом — якщо критика містить загрозу інтересам режиму. Зі мною намагалися «спілкуватися» щоразу, як публічно виводила на чисту воду оборудки керівників Міносвіти — у сфері кадрової політики, держзакупівель, реформування галузі за принципом жорсткої вертикалізації влади в руках міністра. Або через спільних знайомих натякали: стережися, мовляв, — у твоїх рідних немає депутатського імунітету. Або телефонували з прихованих номерів. Усе це — з елементами шантажу.

- Після «масок-шоу» в офісі кампанії вас залякували чи натякали, що усе владнається, щойно погодитеся на «політичні переговори»?

— Мені вже було відомо про свавільні дії податківців. Але того дня я була в Одесі, у відрядженні. Нервувала через атаку на офіс і чекала на дзвінок від адвоката. Коли зателефонували з прихованого номера, не відразу зрозуміла, про що йдеться. «Лесю Юріївно, — почула у слухавці, — все можна владнати. Нас дуже цікавить ваша політична позиція…». Деталей не розпитувала — відповіла щось нелітературне і відключила слухавку.

- З ваших слів, кримінальну справу щодо вашого чоловіка за обвинуваченням в ухилянні від сплати податків порушили заднім числом...

— На момент атаки на офіс у податківців не було жодного документа, який би уповноважував їхнє вторгнення. Навіть постанова на обшук знайшлася лише після того, як прибув народний депутат Андрій Парубій і дав чоловікові зі свого мобільного зателефонувати адвокату. До того моменту працівників офісу ізолювали від світу, відібрали мобільні телефони і пресували. Було і заламування рук, і жорсткий психологічний тиск.

Про кримінальну справу ми дізналися заднім числом. Причому випадково, коли нам вручили повідомлення зі сумою нібито несплаченого податкового боргу, складені за підсумками акта цієї, з дозволу сказати, «документальної перевірки». Формально звинувачення будувалися на кількох сфабрикованих «документах», укладених із порушенням усіх мислимих вимог закону. Тому насамперед вирішили оскаржити їхню легітимність у суді. У цивілізованій державі будь-яка особа захищена від адміністративного тиску. А у нас громадянин має справу з безсоромною машиною зі штампування рішень за командою Банкової. Чоловікові протиправно відмовили в апеляційній скарзі — після п’ятихвилинного розгляду, без жодних уточнень і запитань, із безглуздим висновком. Ймовірно, в Європейському суді з прав людини ми справу виграємо. Але на це можуть піти роки.

- Після спроби розв’язати ситуацію через суд на вас і далі виходили «переговорники»?

— Судячи з кількості телефонних дзвінків із прихованих номерів, так. Але я на них не реагувала. Ні з бандитами, ні з шантажистами переговорів не веду.

- З чоловіком «виховні бесіди» теж були?

— Під час допитів йому натякали на «альтернативні способи» врегулювання проблем із податковою. Але він так само не веде переговорів з «гопниками»…

- Звідки інформація про те, що далі у планах «пресувальників» були наміри запроторити вашого чоловіка до Лук’янівського СІЗО?

— Чоловіка попередили: у разі програшу апеляції підеш у СІЗО, а вийдеш під заставу у розмірі всіх нібито несплачених податкових боргів. Ця висмоктана з пальця сума — близько 25 мільйонів гривень. Після відмови в апеляційній скарзі чоловіка могли заарештувати будь-якої хвилини — із подальшим вибиванням «свідчень», необхідних для ведення «переговорів» зі мною.

- Чи спілкувалися з чоловіком вже після його виїзду за кордон?

— Так. Я була з офіційною поїздкою в Європі та США. По дорозі бачилася з чоловіком. Він гідно тримається.

- Перебуваючи за кордоном і спілкуючись там з офіційними особами, піднімали питання про тиск на вас і вашу сім’ю?

— Проблема не в одній окремо взятій родині — проблема у політичних переслідуваннях, від яких в Україніі ніхто не застрахований. У США ми ставили питання про складання українського аналогу «списку Магнітського» (із прізвищами наших високопосадовців, причетних до корупційних оборудок і системних порушень прав громадян), обговорювали формат реагування з боку уряду США. Думаю, заява сенатора Джона Маккейна про можливість більш жорсткої позиції США у разі, якщо Банкова не відреагує на останню резолюцію по Україні, красномовно свідчить про готовність американців до рішучіших дій.

Найефективнішими були б санкції, пов’язані з візовими відмовами, а також блокуванням коштів, отриманих корупційним шляхом, і конфіскацією майна, що має кримінальне походження. Уряд США володіє достатньою нормативною і ресурсною базою для пошуку коштів, нажитих нечесним шляхом, де б їх не ховали.

— У вашому виступі на брифінгу у Верховній Раді були слова, адресовані «тушкам», які взяли гроші» («Подивіться в очі моїм дітям і подавіться тими грішми!»). Вас намагалися купити?

- А як трактувати те, що відбувається? Не береш хабар за зміну політичної позиції — твоїм близьким створюють проблему на таку саму суму. При цьому у податковій відверто пояснюють: платіть 3,5 мільйона доларів штрафу — і справу буде закрито. «Мотивують» до більшої поступливості і зговірливості.