Передплата 2024 «Добра кухня»

Капітал Симоненка – це вам не «Капітал» Маркса

Його у вільному доступі не почитаєш

Зупинив журналіст головного комуніста у парламентських кулуарах і питає: «А чому це ви свою декларацію від трудового народу ховаєте?». Насупився товариш Симоненко, від злості ледь зубами не скрегоче. Для нього ж бо, «скромного» комуніста, такі запитаннячка — як серпом по... молоту. «Я давно, — гримнув Симоненко, пришвидшуючи ходу, — декларацію у Секретаріат здав». «А де її можна почитати?» — не вгамовувався журналіст. «Читайте закони», — відрубав комуніст. З якого, мовляв, переляку депутат зобов’язаний виставляти декларацію про доходи напоказ? Зобов’язаний. Ось тільки таких «симоненків», які вирішили, що закон писаний не для них, у Верховній Раді понад дві сотні набралося —з різних фракцій.

Чого тільки не вигадують народні обранці, виправдовуючи секретність своїх декларацій. І конфіденційними даними прикриваються (раптом вказаним у декларації «адреском» хтось скористається). І на рекетирів кивають. «Регіонал» Володимир Макеєнко розповідав страшилку, як один з депутатів минулого скликання, оприлюднивши декларацію, змушений був охорону наймати, бо погані хлопці дістали шантажем і постійними дзвінками. Наче «погані хлопці» без декларації не знали, що бідні депутати в Україні не водяться.

«Байкарям» з депутатськими значками в Апараті Верховної Ради підіграли. Тут навіть на офіційні запити декларації народних обранців не розсекречують, посилаючись на все ту ж конфіденційну інформацію. Тож без згоди депутата до відомостей про його доходи і статки не підступишся. Хоча у Законі «Про засади запобігання і протидії корупції» чорним по білому написано, що нардепи зобов’язані щорічно не лише подавати, а й оприлюднювати свої декларації. «Відомості, зазначені у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік Президента України, Голови Верховної Ради України, народних депутатів України, Прем’єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України, Голови та суддів Конституційного Суду України, Голови та суддів Верховного Суду України, голів та суддів вищих спеціалізованих судів України, Генерального прокурора України та його заступників, Голови Національного банку України, Голови Рахункової палати, Голови та членів Вищої ради юстиції, членів Центральної виборчої комісії, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Голови та членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, керівників інших органів державної влади та їх заступників, членів колегіальних органів державної влади (комісій, рад), керівників органів місцевого самоврядування та їх заступників, підлягають оприлюдненню протягом 30 днів з дня їх подання шляхом опублікування в офіційних друкованих виданнях відповідних органів державної влади та органів місцевого самоврядування», — саме так звучить прописана у законі вимога.

Тільки проблема у тому, що жодної відповідальності за недотримання цієї вимоги не передбачено. Ось борзі обранці й користуються діркою у законі, все одно ж за це нічого не буде. А наївним виборцям замилюють очі, прикриваючись іншими, зручнішими для себе законами (про нерозголошення конфіденційної інформації і так далі).

Спробував би товариш Симоненко торік, коли подавав у ЦВК документи на реєстрацію кандидатом у депутати, декларацію «затихарити». Навіть і не думав, бо не бачити б йому тоді кандидатської «корочки», як своїх вух. А тепер, коли депутатський мандат у кишені, нічого, бачите, всякому там пролетаріату, до симоненківської декларації заглядати. Може, порівняно з попередньою, у новій цифри кругліші і статки жирніші, ось Петро Миколайович і не хоче свою буржуйську «скромність» світити? А то знову доведеться від запитань «де взяв, де взяв?» відбиватися, як у випадку зі шикарним триповерховим маєтком було.

Царські хороми, ціна яких на два з половиною мільйони доларів тягне, Симоненко на сина списав. А що, коли журналісти іншою сімейною нерухомістю зацікавляться? А цікавитися є чим. Дружина Симоненка у недавньому інтерв’ю розповідала, що з благовірним і дітками у зйомній квартирі живуть. Дивно. Витягнувши зі сайту ЦВК симоненківську декларацію про доходи за 2011 рік, суцільних прочерків у графі про нерухомість там не побачите. А ось список з п’яти квартир знайдете: 70 «квадратів» — у Симоненка, 75 кв. м, 81,3 кв. м, 38,9 кв. м та 153,2 кв. м — у його дружини. І чому ж таке «багатоквартирне» подружжя на орендованих квадратних метрах сімейне гніздечко в’є? Може, свої квартири як явочні використовують? Ага, і на тачанці їздять, бо (судячи зі згаданої декларації) автомобілями не розжилися.

Земельним капіталом Симоненко зі соратницею Ващенко теж не гребують. За 2011 рік комуніст №1 задекларував 12 своїх «сотиків» і майже 100 дружининих. Мабуть, городину садять, щоб було чим дітей прогодувати.