Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Попит на валюту рекордно впав у сотню разів!

Українці масово знімали гроші з рахунків, аби купити нову іномарку до введення спецмит

Українцям відбили охоту до “зелені”. За минулий місяць чистий попит на валюту становив 2,7 мільйона доларів. Це при тому, що у лютому було 222 мільйони доларів. Тобто майже в сто разів більше! До паспортизації обміну валюти українці за місяць скуповували більше мільярда доларів. А у жовтні минулого року українці взагалі за місяць сховали під матраци 2,1 мільярда доларів! Такий млявий інтерес до валюти, як у березні, був хіба що перед кризою. У липні 2008 року, коли про світову фінансову кризу ще йшлося, а долар був 5,05 гривні, за місяць люди продали банкам на 54 мільйони доларів більше, ніж викупили.

«Населення зараз більше зацікавлене в гривні, ніж в іноземній валюті. Якщо за весь минулий рік громадяни поклали на гривневі банківські рахунки 25,8 млрд. гривень, то тільки за перші три місяці цього року — 21,1 млрд. гривень. У той же час попит на валютні рахунки, навпаки, відсутній», — пояснює директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст. У незалежних експертів інше пояснення такого низького попиту на валюту. Мовляв, торік восени було рекордне зростання попиту на валюту (народ боявся, що після виборів гривня впаде), тож українці накупували валюти “про запас”. Усі, хто мав гривневі заощад-ження, уже перевели їх у валюту. Аби продовжити скуповувати долари, треба спочатку накопичити гривень. А українці почали більше витрачати. За даними Держстату, оборот роздрібної торгівлі зріс на 17,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року. А це свідчить, що люди втомились відкладати на “чорний день”. Ще один фактор, який міг позначитись на зниженні попиту на валюту — “тіньовий” ринок. В Україні побільшало обмінників, які готові обміняти валюту без документів. Зрозуміло, дані про такі операції в офіційну статистику не потрапляють.

“Тіньовий ринок тут ні до чого. Просто люди втомились чекати девальвації і почали продавати більше доларів, а купувати менше. Я би сказав, що мода на валюту минає”, — каже експерт Олександр Охріменко. У березні українці й справді продали банкам на 140 мільйонів доларів більше, ніж у лютому (1,25 мільярда проти 1,11 мільярда). Однією з причин такого активного обміну валюти на гривні могли стати спецмита на нові авто, які спровокували рекордне зростання продажів (ці мита набули чинності 13 квітня). Аби встигнути купити машину до подорожчання, люди масово знімали гроші з рахунків, у тому числі й валютних. А оскільки нові авто купують у салонах і розрахунки проводять у гривнях — українці змушені були обмінювати валюту. Та й гривневі заощадження пішли на авто, а не на валютний ринок.

Схожі новини