Передплата 2024 ВЗ

«Пожиттєвка» для Литвина

Крім депутатської зарплати, екс-спікер отримує ще одну. Яку йому Ющенко виписав

Пригадуєте коронну фразу Володимира Литвина? «Мені болить за Україну». Не знаю, як за Україну, але найбільше екс-спікера болить, коли цікавляться його нескромними пільгами і статками. Від таких запитань Литвина аж викручує. І недарма: екс-спікерові є що приховувати. Таким набором персональної «халяви», який дістався Литвину у пожиттєве користування, може похвалитися хіба що Леонід Кучма.

Увагу до нескромного навіть за спікерськими мірками життя колишнього керманича Верховної Ради привернула зовсім не його декларація (яку, до речі, Литвин оприлюднювати не квапиться). Приводом «згадати все» стала заява першого заступника голови Регламентного комітету Андрія Пишного, який підтвердив, що Литвин не відмовився від дарованої йому Віктором Ющенком грошової «пожиттєвки». «Окремою графою у кошторисі 2013 року колишньому голові Верховної Ради передбачено річне утримання — 243 тисячі гривень», — заявив Пишний в інтерв’ю «Фокусу».

У перерахунку на місяць розмір «литвинівських» виходить понад 20 тисяч гривень. І це не замість парламентської зарплати (а вона у Литвина, як у голови комітету, вища за рядову, з усіма доплатами — близько 20 тисяч), а на додачу до неї!

Зрештою, іменну «премію» з бюджету Литвин отримував би, і не пройшовши до парламенту. За що? За те ж, чим «заслужив» в Ющенка цілу торбу пожиттєвих привілеїв. Президентську «дарчу» за підписом Віктора Андрійовича оформили як розпорядження із грифом «не для друку». Документ датований 17 травня 2006 року. Цим розпорядженням Ющенко «виписав» Литвину «пожиттєвку» на:

— грошове утримання у розмірі місячного фонду оплати праці Голови ВР (понад 20 тисяч гривень),

— користування державною дачею у Кончі-Заспі — з обслуговуванням та утриманням за рахунок бюджету,

— автомобіль з двома водіями,

— побутове (одна покоївка), медичне та санаторно-курортне обслуговування закладами Державного управління справами,

— 50-відсоткову знижку на «комуналку» та телефонний зв’язок (це при тому, що Литвину як Герою України гарантована взагалі дармова «комуналка»).

Таємне розпорядження Ющенка розсекретила свого часу «Українська правда». На Банковій же і після зміни прізвищ на кабінетних табличках про ющенківську «дарчу» воліють мовчати. На журналістські запити, за якими приписами Литвин безстроково «окопався» на держдачі у Кончі-Заспі, у президентській Адміністрації посилаються не на «цеу» Ющенка, а на Постанову Президії Верховної Ради Української РСР, датовану 1 серпня 1990 року.

Будете сміятися, але, попри довічні гарантії від Ющенка, Литвин ще й сам собі пільги «дописав». 2009-го у пресі нашумів документ з литвинівським підписом, в якому йшлося про довічне забезпечення екс-спікерів кабінетом в адмінбудинках парламенту, службовим авто, а на додачу — ще й радником та помічником. Розпорядження з’явилося за місяць до того, як Литвин залишився без спікерського крісла. Три роки документ замовчували, і лише потім «розсекретили» стараннями Регламентного комітету...

Схоже, спритний Литвин вирішив застрахуватися на всіх фронтах. На випадок «а раптом комусь заманеться скасувати якийсь документ із дарованими йому пільгами». З Кучмою ж, мовляв, так було. 2005-го, за лічені дні до інавгурації Віктора Ющенка, тодішній в.о. прем’єра Микола Азаров підписав розпорядження «Про забезпечення, обслуговування та охорону Л.Д. Кучми». Цим документом Леоніда Даниловича «посадили» на повний пансіон. Щомісячне грошове утримання у розмірі місячного фонду оплати праці чинного президента. Радник, два помічники, чотири водії (на два казенні авто), державна охорона, кухар, дві покоївки та ще й два офіціанти. Довічне користування державною дачею, безкоштовне медичне та санаторно-курортне обслуговування для подружжя Кучмів у закладах Держуправління справами, безоплатний проїзд у межах України залізничним, повітряним, водним та міським пасажирським транспортом (крім таксі), 50-відсоткова знижка на оплату житлово-комунальних послуг… А через кілька днів уряд Тимошенко скасував азаровську постанову. Реанімували її вже після другого пришестя Януковича у прем’єрське крісло.