Передплата 2024 ВЗ

Металевий зашморг на шиї Степана Бандери

Невідомі поглумилися над пам’ятником національному героєві України у селі Великосілках Кам’янка-Бузького району

Не встигли відійти від шокуючого руйнування пам’ятників українським героям (Степану Бандері та Роману Шухевичу) у Стрийському районі та у селі Білогорщі, як з’явилися нові факти вандалізму. У неділю, 7 квітня, на велике християнське свято Благовіщення, у селі Великосілках Кам’янка-Бузького району Львівської області невідомі поглумилися над монументом Степану Бандері. Його два роки тому встановили за сприяння партії ВО “Батьківщина”. Про це розповів “ВЗ” житель села Великосілок, голова Великосілківської первинної організації ВО “Батьківщина”, один із ініціаторів встановлення пам’ятника Василь Івашків.

Вандалізм трапився в день проміжних виборів до Львівської обласної ради.

Скульптура встановлена якраз навпроти школи, в якій працює виборча дільниця. Коли вранці члени виборчої комісії прийшли на роботу, то жахнулися від побаченого. Зловмисники стягнули погруддя з постаменту линвою, пам’ятник зруйновано, розбитий ніс. Монумент переламаний на три частини.

Нищили по-вар-вар-сь-ки.- Василь Івашків розповів, що на шию закинули трос, як зашморг. “За кілька метрів від монумента росте ялинка, трос дотягнули аж до деревця і закріпили його до стовбура, — продовжує розмову пан Івашків. — Петлю закинули за допомогою драбини. Її знайшли неподалік пам’ятника”.

Шоковані жителі села пішли до виборчої дільниці, де вночі чергували міліціонери, пильнували бюлетені. Та правоохоронці сказали, що нічого не бачили і не чули... “Висота пам’ятника — понад три метри, — наголошує Василь Івашків. — Якщо з цієї висоти падали конструкції, то навряд ніхто нічого не чув. Біля школи хороше освітлення. Не думаю, що вандалізм пов’язаний з виборами. Припускаю, що до руйнування не причетні місцеві жителі. Напевне, це справа рук організованої групи. Адже на Львівщині не вперше руйнують скульптури Бандери. На місце приїхала міліція, опитували людей”.

Реакція керівництва ЛОО ВО “Батьківщина” не забарилася. “Вимагаємо від правоохоронних органів, насамперед СБУ, негайно розслідувати злочин. Це не хуліганство, а спроба розпалити ворожнечу в країні, посилювати екстремістські настрої. Пам’ятник, який зруйнували вандали у Великосілках, було споруджено за кошти партійців “Батьківщини”, зокрема голови Кам’янка-Бузької районної організації ВО «Батьківщина» Василя Радчука. У цьому селі мешкають ветерани ОУН-УПА, для яких урочисте відкриття на Свято Покрови у 2011 році стало чи не найважливішою подією за роки Незалежності”, — йдеться у заяві львівської “Батьківщини”.