Передплата 2024 «Добра кухня»

Паспорт за 170 гривень? Не дочекаєтесь!

Попереджають у Державній міграційній службі, попри прецедент, що створив Руслан Жиров

Те, що житель Запоріжжя Руслан Жиров довів у суді, що за виготовлення закордонного паспорта громадянин України має платити лише держмито, тобто 170 гривень, стало сенсацією. Знайшлися послідовники Жирова, які вимагають у державних службовців виготовлення паспорта за 170 гривень. Попри це, в регіональних підрозділах Державної міграційної служби офіційно заявили, що за такою ціною закордонний паспорт не виготовлятимуть. З усіма доплатами за послуги він коштуватиме близько 500 гривень (у різних регіонах — різна ціна).

«Ніхто в Україні, навіть Руслан Жиров, — не отримав паспорта за ціною 170 гривень, — пояснили “ВЗ” у прес-службі Головного управління Державної міграційної служби України у Львівській області. — Касаційна скарга, що подана на рішення суду, ще не розглянута. До того ж в Україні не діє прецедентне право. Тож рішення суду, навіть якщо буде доведене в судах вищої інстанції, не є обов’язковим для виконання по всій державі, як це є, скажімо, у Великій Британії чи США. Для відміни виплат в Україні потрібне рішення Кабміну».

“Жоден міграційний підрозділ в Україні не отримав розпоряджень про те, що знижувати чи відміняти платежі, — йдеться у відповіді прес-служби Головного управління Державної міграційної служби. — Всі звернення громадян, які вимагають виготовити паспорт за ціною нижчою, ніж задекларовано законодавчо, будуть прийняті. Але на них у письмовій формі буде видана відмова у виготовленні документа”, — попередили в управлінні Державної міграційної служби.

Чи не найбільше дратує громадян те, що для оформлення паспорта мають оплачувати довідку про відсутність заперечень щодо отримання закордонного паспорта (довідку про судимість), яку надає відповідна служба міліції. Ця довідка має надаватися безкоштовно. Та на практиці за цей “папірець” люди мусять платити. “Безкоштовно ця довідка виписується за 30 днів, — пояснили “ВЗ” у прес-службі Головного управління Державної міграційної служби у Львівській області. — Її можна отримати самостійно, можна доручити її замовлення працівникам міграційної служби (теж безкоштовно), надавши письмовий дозвіл на отримання приватної інформації. Якщо ж ця довідка має бути виготовлена в стислі терміни (за 3-10 днів), то таку послугу надає платно державне підприємство “Інформ-Ресурс”.

На одній із нарад керівники регіонального управління Державної міграційної служби обговорили випадок, що стався в управлінні міграційної роботи. У цей підрозділ прийшов відвідувач, який всі дії службовців знімав на відеокамеру. Керівник підрозділу, зазначалося на нараді, “повів себе наадекватно”. Цього керівника за “неадекватність” покарали дисциплінарно. Та в майбутньому, попередили, щось знімати в підрозділах міграційної служби громадянам заборонятимуть. “Відео- чи фотозйомка у приміщеннях, де працюють з документами приватних осіб, — пояснили у Державній міграційній службі таку заборону, — заборонена.

Тарас ЗУБАЧ, адвокат

Рішення одного з місцевих судів справді не обов’язкове для виконання по всій державі. Якщо є два рішення місцевих судів, які суперечать один одному, їх має розглянути Верховний Суд України. Вже його рішення щодо певного суперечливого питання є обов’язковим для застосування рештою судів.