Передплата 2024 «Добра кухня»

Як Микола Янович «целібат» порушив...

Азаров офіційно вивіз дружину за кордон

Еврика! Друга леді України Людмила Азарова супроводила благовірного в офіційному закордонному візиті — до Угорщини. Мабуть, щось здоровенне у лісі здохло, що український прем’єр вирішив порушити закоренілий за час президентства Януковича «целібат»: з дружинами в офіційні поїздки — ані-ні. Перша леді вже три роки «невиїзна» (за кордон вибирається хіба що як туристка — святі місця відвідати). А тут прем’єрська дружина раптом на офіційних заходах «за бугром» засвітилася. І до чого б це?..

«И снится ей трава, трава у дома...»

Невже і справді в Європу йдемо, якщо вже й «закоренілосовкового» Азарова підтягують під імідж західних політиків, в якому дружина/чоловік — важливий «інгредієнт»? Чи, може, другій леді просто нудно стало на домашній господарці, ось і вирішила розвіятися? У перервах між офіційними прийомами можна нову колекцію капелюшків прикупити (до них у Людмили Азарової — особлива слабкість). А заодно — і щось екзотичне для своїх грядок-теплиць пригледіти (під час оглядин сільськогосподарського підприємства, які прописали у програмі угорського візиту Азарова). Щоб благовірний мав чим новеньким перед журналістами похвалитися. А то все про капусту, та й про капусту. Хоча, ні: розповідаючи нещодавно про городину на своїх грядках, Микола Янович розширив асортимент. «У мене, — каже, — є город, на якому росте все, що необхідно». Весь список «необхідного» прем’єр не розсекретив. Згадав лише про помідори, які дружина вирощує, і «траву» (це по-азаровськи — кріп і петрушка), яка ось-ось у теплиці проклюнеться...

Що там про закордонні візити говорити, коли «теплична» Людмила Азарова і на київських офіціозах не часто з чоловіком з’являється. Та й на людях — теж (хіба що на вечори Яна Табачника разом полюбляють ходити). Востаннє в об’єктив фотокамер прем’єрське подружжя потрапило на виборчій дільниці 28 жовтня 2012-го. І знову (як і на президентських виборах 2010-го) Людмила Азарова розвеселила присутніх своїм парадним «прикидом» зі шляпкою.

Кому — теплиці, кому — генеральство у спідниці

Це з приходом Віктора ІІ Инь і Янь строго порізно ходять (за принципом: «Знай своє місце, товариш-баба!»). Хоча і за президентства Леоніда Кравчука другі половинки державних мужів залишалися за кадром. Тодішню першу леді навіть в обличчя мало хто знав. Чи не вперше її фото з’явилися в Інтернеті і пресі після того, як Леонід Кравчук зібрав усю свою сім’ю на фотовиставці з нагоди власного 75-ліття (було це 2009 року). Коли ж журналісти запитали у Леоніда Макаровича, чому навіть за його президентства Антоніна Кравчук залишалася за лаштунками, у відповідь почули: «Вона вважає, що дружина президента не є президентом, і що спроба наших сучасних дам взяти на себе вагу, яку вони не можуть унаслідок відомих причин підняти, іноді виглядає комічно. А для України — трагічно. Тому не варто видавати куцого за зайця. Заєць є заєць, а куций є куций. Ось Антоніна Михайлівна цим і керується. Я на її рішення не впливаю».

Коли у президентське крісло сів наступник Кравчука, у державно-політичному пасьянсі поруч з королем намітилася хоч і не пікова, але дама. Людмила Кучма виконувала не лише «протокольну» роль (супроводжуючи чоловіка в офіційних візитах за кордон, як протокол велить), а й давала «підказки» у далеко «некухонних» питаннях. Зокрема, і кадрових. Політичні старожили кажуть, що стараннями тодішньої першої леді своїх чиновницьких крісел позбулися деякі несимпатичні їй кадри. А ось для своєї подруги Валентини Довженко, подейкують, вона свого часу міністерський портфель виклопотала. Як казала Людмила Кучма, «бути президентом — це робота. Бути дружиною президента — це теж робота, а не звання».

Дружина Віктора Ющенка Катерина на цій роботі, не покладаючи рук, трудилася. Куди там Людмилі Кучмі?! Ось як казав екс-керівник ющенківського Секретаріату Віктора Балога: «Ця жінка унікальна у своєму роді. У неї не відняти її сильних якостей — волі, вміння вникнути, всеїдності. У силу цих якостей вона брала найжвавішу участь майже в кожному рішенні Ющенка».

За президентства Леоніда Кравчука багато хто навіть імені першої леді не знав. Антоніна Кравчук (зліва) була леді-невидимкою.

Схожі новини