Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Луценко ковтає знеболювальні, а йому кажуть – здоровий!

Суд вкотре не змилостивився над екс-міністром внутрішніх справ, який потерпає від серйозних хвороб.

Немає підстав для того, щоб звільняти Юрія Луценка від відбування покарання у в’язниці. Такий лейтмотив рішення Менського районного суду Чернігівської області на відповідне клопотання адвокатів екс-міністра внутрішніх справ. Цей вердикт суддя Олександр Савченко оголосив під час виїзного засідання у колонії.

Захисники екс-глави МЗС просили суд достроково випустити Луценка з тюрми, позаяк стан його здоров’я незадовільний. При цьому посилалися на відповідну норму Кримінально-процесуального кодексу, в якому, зокрема, йдеться, що підставою для дострокового звільнення є наявність у підсудного тяжких захворювань. Зокрема цирозу печінки і цукрового діабету. А саме такі болячки діагностували в екс-міністра медичні комісії.

Однак суддя був незворушним. У своєму негативному для Луценка рішенні він посилався, зокрема, на висновок начальника сектору охорони здоров’я управління Державної пенітенціарної служби у Чернігівській області Світлани Волкової, яка заявила, що озвучені адвокатами діагнози є… видуманими. За словами Волкової, стан здоров’я Луценка — задовільний. Такої ж думки дотримувалися прокурори, які пропонували клопотання відхилити.

У партії «Батьківщина» рішення Менського суду щодо Луценка назвали замовним, таким, що фактично узаконює тортури щодо одного з політичних опонентів чинної влади. «Це судове рішення ухвалювалося за прямою вказівкою президента Януковича — як головного замовника політичної розправи над лідером «Народної Самооборони», — ідеться у заяві партії. Співучасником цього злочину «Батьківщина» назвала суддю Олександра Савченка. У партії заявили: прізвище цього судді буде додано до списку осіб, які причетні до політичних репресій. Цей оновлений список передадуть європейським та міжнародним інституціям, урядам демократичних країн для застосування персональних санкцій проти учасників політичних репресій.

Коментар

Лариса САРГАН, прес-секретар «Народної Самооборони»

Після інсинуацій прокурорів і тюремників щодо медичних діагнозів Юрій Луценко сказав: «По мені не видно, що я — хворий, бо я тримаюся і завжди буду триматися. Не показуватиму своїм ворогам, що у мене щось болить. Але того, як мене болить, не бажав би нікому».

Юрій справді потерпає від нестерпних болів. Під час судового засідання я дала йому дві таблетки знеболювального. Було видно, як тяжко йому і сидіти, і стояти…

Зараз чекаємо рішення Європейського суду щодо скарги на ненадання Юрію Луценку медичної допомоги у місцях позбавлення волі. Обов’язково подамо апеляцію на рішення Менського суду. Думаю, дружина Луценка, Ірина Степанівна, не залишить поза увагою брехню, яку говорила в суді пані Волкова. Вона відверто брехала, що Луценко — здоровий, що у нього немає хвороб, за якими звільняють з в’язниці. Ми надали суду документи (вони є також в особовій справі ув’язненого) про те, що у Луценка діагностовано цироз печінки, портальну гіпертензію, гепатит. Всі ці три хвороби є у згаданому переліку хвороб, через які звільняють від відбування покарання.

Схожі новини