Передплата 2024 ВЗ

Таємно не голосували. Професори аплодували стоячи...

Ця урочистість відбувалася 15 листопада. Це – день науки Вроцлава і водночас день Вроцлавської політехніки. До Другої світової війни це було німецьке місто Бреслау з мільйонним населенням.

А у приміщеннях нинішньої Політехніки містилася німецька Вища технічна школа. І там, зрозуміло, усі заняття велися німецькою мовою. 15 листопада 1945 року вперше було прочитано лекцію польською мовою.

Політехнічні УНІВЕРСИТЕТИ Львова і Вроцлава єднає багаторічна співпраця. У перші повоєнні роки чимало професорів з нашого університету виїхали до Вроцлава, щоб створювати там нову польську Політехніку. Нау-ково-дослідницькі контакти підтримують фахівці в галузі електроніки, нанотехнологій, енергетики, хімії, архітектури... Ректор Вроцлавської політехніки Тадеуш Вєнцковський має звання Honoris Causa “Львівська політехніка”.

Подання на присвоєння звання Honoris Causa професору Юрію Бобалу, відомого, зокрема, теоретичними працями в галузі надійності радіоелектронної апаратури, готував факультет електроніки Вроцлавської політехніки. А підтримали кандидатуру Юрія Ярославовича науковці політехнік Жешува, Лодзі і Познані.

Керівники двох університетів обговорили подальшу співпрацю. Йшлося, зокрема, про можливість видачі подвійних дипломів — українських і польських — після трьох семестрів магістерських студій. Один семестр студенти вчитимуться у сусідній країні.

Під час перебування делегації Львівської політехніки у Вроцлаві сердечну подяку львів’янам, політехнікам нашого міста, особисту Юрію Бобалу за ініціативу щодо спорудження у нас пам’ятника розстріляній польській професурі висловили віце-мер Вроцлава Войцех Адамський та мер Рафал Дуткевич (у Вроцлаві подібний пам’ятник з’явився значно раніше, ніж у Львові). Члени львівської делегації поклали квіти до вроцлавського пам’ятника. Вони також взяли участь у церемонії присвоєння гімназії номер 15 міста Лодзі звання Професорів львівських.