Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За підпал офісу Партії регіонів «кривдника» Сталіна хочуть посадити на 3 роки!

Сьогодні у Галичі, що на Івано-Франківщині, тамтешній районний суд оголосить вирок 27-річному Василю Абраміву, жителю села Задністрянськ, члену всеукраїнської організації «Тризуб» імені Степана Бандери.

Його звинувачують у тому, що три роки тому, у грудні 2009 року, підпалив офіс районного осередку Партії регіонів. Прокурори просять для студента Бережанського агротехнічного інституту 3 роки і 3 місяці тюрми. «Тризубівець» заперечує свою вину і називає справу сфабрикованою, політичним замовленням влади.

Ім’я ВАСИЛЯ АБРАМІВА прогриміло на всю Україну у кінці грудня 2010 року. Саме тоді він разом із кількома соратниками пробрався на територію офісу запорізького обкому КПУ, на території якої знаходився бюст комуністичного тирана Йосифа Сталіна, і з допомогою бензопили спиляв голову «генералісимусу». «Тризуб» не ховався від відповідальності і публічно заявив, що це — справа його рук, що у такий спосіб виконував указ президента Ющенка про ліквідацію символів тоталітарного минулого…

Комуністи Сталіна «реанімували», а згодом цей бюст хтось підірвав. Силовики назвали це терактом (хоча існувала підоз-ра, що це справа саме їх рук) — і заарештували десяток «тризубівців», в основному із Західної України. Не знайшовши доказів учиненого вибуху, запорізькі судді покарали націоналістів умовними термінами…

А на Василя Абраміва, який розправлявся із металевим Сталіним, повісили ще одну справу. Йому інкримінували, що у ніч із 19 на 20 грудня 2009 року він кинув пляшку із запалювальною сумішшю в офіс Партії регіо-нів, що у самому центрі Галича. Підпал начебто завдав матеріальної шкоди більш як на 10 тис. грн., а міг, як вказували позивачі, спричинити ще серйозніші збитки — на суму майже мільйон гривень. Одним із аргументів слідства була знайдена на місці пожежі обгоріла газета «Бандерівець», яку напередодні розносив Василь, відбитки пальців на осколках пляшки, а також свідчення іншого затриманого — Пилипа Тарана, якому начебто сам Абрамів розповідав, як пустив півня «регіоналам».

У розмові з кореспондентом «ВЗ» Василь Абрамів назвав ці докази липовими. Сказав, що газету «Бандерівець» справді приносив в офіс ПР — як агітатор «Тризуба» намагався донести до «регіоналів» ідеї своєї організації. І не тільки їм. Газету розповсюд-жував у міліції, СБУ, райраді. Підпал був 19 грудня. А він туди заходив 12 грудня…

Зрештою, відбитки пальців на пляшці, якими фігурувало слідство, виявилися не Василевими. Дивно, але за весь час слідства міліція не додумалася взяти відбитки у «головного підо-зрюваного» і порівняти їх.

У Василя Абраміва було ще алібі. У ту вогняну ніч він провіду-вав у лікарні свого знайомого. Але міліціонери цього до уваги не взяли.

Щодо свідчень Пилипа Тарана, то, як зізнався він у суді, їх у нього вибили силою. «Я був хворий, у мене була кіста на «копчику», — розповідав у суді Таран. — Міліціонери затискали ту кісту, робили мені боляче. І так змусили підписати стопку якихось паперів».

А ще Пилип сказав, що не міг знати про підпал, бо на той час перебував в іншому кінці України, на Харківщині. А самого Василя взагалі не знав…

У Василя Абраміва своя версія подій грудня 2009 року. Він каже, що підпал міг стати інсценізацією самих же «регіоналів». До подібного кроку вони вдавалися у 2004 року — щоб показати своїм однопартійцям у Донецьку, як «западенці» їх жорстоко переслідують. А відтак попросити в олігархів більше грошенят…

Хоча у суду є всі підстави виправдати «тризубівця», Василь Абрамів не тішить себе ілюзіями. Але і не опускає рук.

— Усіх оцих фальсифікаторів судитиме історичний суд, — сказав він кореспонденту «ВЗ». — Я їх не боюся — уже скуштував їхньої «каші» у Запорізькому СІЗО, під час «сталінського процесу». Будемо боротися!

А тим часом…

Екс-кандидат у народні депутати, колишній голова Долинської РДА Петро Шкутяк (син народного депутата від «НУ-НС» Зіновія Шкутяка) зізнався, що це він 3 липня ц. р. розбив вікно і вивіску на офісі молодіжної організації Партії регіонів у Івано-Франківську. Сказав, що це був його протест проти прийняття «регіоналами» мовного закону. За цим фактом порушено кримінальну справу. Шкутяка звинувачують у хуліганстві та пошкодженні майна. Збитки оцінено у 10 тисяч гривень.

Схожі новини