Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Міліція показала фото «взутого» трупа Мазурка

МВС намагається спростувати чутки, що ширяться після виявлення трупа «караванського стрільця».

Відділ зв’язків з громадськістю УМВСУ міста Києва оприлюднив першу міліцейську фотографію трупа “караванського стрільця”. Це було зроблено, пояснили речники столичної міліції, для того, щоб ЗМІ “не поширювали та не видавали передчасні суб’єктивні необґрунтовані припущення за дійсне, а використовували інформацію виключно з офіційних джерел”.

Незважаючи НА ПРОХАННЯ ПРАВООХОРОНЦІВ, в українських мас-медіа надалі з’являється чимало версій щодо загибелі уродженця Львівщини 38-річного Ярослава Мазурка, якого міліція звинувачує у вбивстві трьох охоронців київського торгового центру “Караван”. Як повідомляв “ВЗ”, 7 листопада випадковий перехожий, що вигулював собаку, побачив труп Мазурка у лісопосадці в Оболонському районі столиці. Правоохоронці чомусь намагалися утаємничити всі подробиці смерті людини, вчинки якої обговорювала протягом місяця вся країна. Це й підштовхнуло журналістів до висунення власних версій. Наразі речники МВС намагаються виправити власну недолугість.

Чимало столичних журналістів, які були на місці виявлення трупа, незабаром зазначили, що людина, яку знайшли у лісопосадці, загинула від пострілу в потилицю, що суперечило оприлюдненій версії МВС про самогубство “караванського стрільця”. Обстоюючи власну версію, в подальшому МВС повідомило, що на долоні трупа експерти виявили крупинки пороху. Це доводить, що чоловік сам вкоротив собі життя. Стріляв Мазурок, переконують правоохоронці, собі у праву скроню. Розтрощена потилиця, яку бачили журналісти, пояснюють міліціонери, це вихідний отвір від кулі.

Чимало журналістів скептично поставилися до версії про самогубство Мазурка ще й через те, що на місці події на власні очі бачили труп людини з босими ногами. “Він що — зняв взуття, бо воно натерло пальчики, і пішов стрілятися?” — іронізували репортери. Речники управління міліції Києва офіційно заявили, що насправді взуття з трупа зняли правоохоронці, які першими прибули на місце події. “Взуття разом зі шкарпетками було вилучено для проведення криміналістичних експертиз. Ця слідча дія була проведена задля подальшого встановлення можливого маршруту руху підо-зрюваного у лісопосадковій зоні та місця його переховування”, — пояснили у відділі зв’язків з громадськістю УМВСУ міста Києва. Та як доказ розповсюдили фото, на якому труп лежить ще “взутим”.

За твердженнями правоохоронців, наразі те, що в Оболонському районі знайшли труп саме Мазурка, підтвердила не лише дактилоскопія пальців загиблого, ідентична з “пальчиками”, знайденими у день убивства у “Каравані”. Услід за дружиною Мазурка його труп у морзі упізнав також четвертий, поранений охоронець “Каравану”, якому вдалося вижити.

12 листопада слідчі, які розслідують справу “караванського стрільця”, викликали на допит адвоката дружини Мазурка Людмили Лаврентія Кухалейшвілі. Приводом для цього стали численні заяви адвоката. Правник, зокрема, твердив, що насправді міліціонери давно затримали Мазурка. Той, мовляв, відмовлявся співпрацювати зі слідством, і його вбили. Після чого правоохоронці імітували самогубство Ярослава. Прийти на допит адвокат, посилаючись на норми КПК, що забороняють допитувати адвоката, який захищає одного з фігурантів справи, відмовився. А свої попередні заяви пояснив дещо по-дитячому: “Це були лише мої припущення”.