Передплата 2024 ВЗ

Литвина у спікерському кріслі замінить Клюєв?

До першого засідання новообраного парламенту ще місяць, а політичні команди вже тасують карти із портретами потенційних керманичів Верховної Ради. Найчастіше йдеться про шістьох осіб. Опозиційних серед них немає.

У стані «регіоналів» більшість опитаних схиляється до того, що місце Володимира Литвина займе нинішній секретар РНБОУ Андрій Клюєв. Аргументація така: Клюєв був керівником виборчого штабу ПР під час останніх кампаній, отож знає всі тонкощі політичного закулісся — а без них у ВР ніяк. Поза очі Клюєва давно називали «директором парламенту», у стінах Верховної Ради він з’являвся з чорного ходу щоразу, як там виникали проблеми. «Кризовий менеджер» Клюєв завжди розв’язував їх за сценарієм Банкової. Появу такого явища, як «тушки», приписують саме йому. Тепер виникла потреба, щоб цей свій організаторський «талант» він застосував прямо — у новій Раді теж є необхідність мати стійку більшість. Отож треба буде привернути на бік ПР щонайменше три десятки самовисуванців.

Звертає на себе увагу і така деталь: Андрій Клюєв уже вивчив українську мову, спілкується нею на публічних заходах. Чи, бува, не для того, щоб вести пленарні засідання?

Якщо президент вважатиме за потрібне зберегти Андрія Клюєва на секретарській посаді, «святе» місце у парламенті може зайняти і нині міністр юстиції Олександр Лавринович. Він уже працював у президії ВР, крім великого досвіду, має «добре підвішений язик». Щоправда, опозиція не раз дорікала йому за маніпуляцію регламентом.

Певні шанси сісти у головне крісло парламенту має політик-бізнесмен Петро Порошенко — щоправда, за умови цілковитої лояльності до Януковича. Крім «регіоналів», «шоколадного короля» могла б підтримати частина опозиції, з якою він близький ще з «помаранчевих» часів.

Серед претендентів на посаду голови Верховної Ради називають голову фракції ПР Олександра Єфремова — але у цей варіант повірити складно. Спікером може знову стати сам Володимир Литвин. За тих же умов, що і Порошенко: на кожен дзвінок з Адміністрації президента він повинен відповідати: «Єсть!».