Передплата 2024 ВЗ

Оце так знахідка!

  • 14.09.2012, 15:09
  • 1 597

На Кіровоградщині поблизу села Небелівки археологи розкопали залишки унікального храму. Знахідка стала справжньою сенсацією! За припущенням вчених, у цій культовій споруді молилися за півтори тисячі років до появи Стоунхенджа і за тисячу років до появи єгипетських пірамід!

За 120 років дослідження трипільської культури на будівлі таких розмірів археологи натрапили вперше. Площа семи святилищ — 1200 м кв. Дослідники припускають, що тут одночасно могло молитися до тисячі осіб. Головний вівтар має форму хреста. Довжина одного “плеча” — 4 метри. Наразі відкопали три жертовники.

Очолюють експедицію ук­ра­їнський археолог, професор, доктор історичних наук Михайло Відейко та британський науковець Джон Чепмен. “На місці небелівської пам’ятки не знайшли поодиноких поховань, — розповідають учені. — Це означає, що на той час трипільці вже виробили культуру захоронень на громадських кладовищах”. Переконані, трипільці були не просто плем’ям. То була ціла цивілізація, одна з найдавніших у світі (виникла як мінімум сім тисяч років тому).

Трипільці залишили по собі чимало загадок. Наприклад, таємні знаки, намальовані на кераміці, та купу жіночих статуеток (дослідники припускають, що у цьому храмі могли молитися якійсь богині).

Схожі новини