Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Албанцям ще не програвали

У суботу, 7 вересня, національна збірна України відкриє новий для себе сезон у Лізі націй і в Празі в статусі господарів поля на стадіоні Eden Arena проведе матч проти збірної Албанії

Головний тренер збірної України Сергій Ребров, який у 1997 році ще у статусі гравця відкрив лік «албанських» голів «синьо-жовтих». Фото uaf.ua
Головний тренер збірної України Сергій Ребров, який у 1997 році ще у статусі гравця відкрив лік «албанських» голів «синьо-жовтих». Фото uaf.ua

Раніше футбольні шляхи українців та албанців перетиналися вже шість разів і «синьо-жовті» не програвали: п’ять перемог та нічия.

Прем'єрне українсько-албанське відбулося 29 березня 1997 року підопічні Йожефа Сабо в рамках відбору на чемпіонат світу, в ролі гостей в іспанському місті Гранада здобули перемогу з рахунком 1:0. Тоді наприкінці першого тайму переможний гол провів нинішній керманич української збірної Сергій Ребров. Матч-відповідь відбувся 20 серпня 1997 року на столичному НСК «Олімпійський» і словацький арбітр Любош Міхел також зафіксував перемогу «синьо-жовтих» 1:0 і знову після влучного удару Реброва.

Наступного протистояння збірних України та Албанії довелось чекати майже сім років, 9 лютого 2005 року, коли також в рамках відбору на чемпіонат світу в Тірані підопічні Олега Блохіна святкували вікторію вже з рахунком 2:0. Першим відзначився Андрій Русол, а перемогу закріпив Андрій Гусін. У жовтні цього ж року албанська збірна стала першим суперником, якого українська збірна приймала в Дніпрі. І в матчі на стадіоні «Метеор» переможця виявлено не було — 2:2. Андрій Шевченко відкрив рахунок, після чого албанці вперше «розмочили українські ворота, відповівши дублем Ерьона Богдані. І лише під кінець матчу Руслан Ротань врятував українську збірну від поразки.

Історія українсько-албанських зустрічей відновилася через майже 11 років. На нейтральному полі, в італійському Бергамо, 3 червня 2016 року, у товариській грі збірна України під керівництвом Михайла Фоменка перемогла з рахунком 3:1. На початку гри суперники обмінялися голами. Відкрив рахунок Тарас Степаненко, але через чотири хвилини Армандо Садіку вирівняв становище. У другому таймі забивали лише українці - Андрій Ярмоленко та Євген Коноплянка, які першими були на добиванні м’яча.

Попередня ж гра суперників також мала статус товариської і також відбулася на нейтральному полі, але цього разу у французькому містечку Евіан-ле-Бен — 3 червня 2018 року. На той час збірною України керував Андрій Шевченко і «синьо-жовті» розгромили албанців з рахунком 4:1. Героями матчу стали Андрій Ярмоленко та Євген Коноплянка, які оформили по дублю. В складі албанців, яких очолював італієць Крістіан Пануччі, відзначився Емануеле Ндой. Тож за шість матчів українці забили у ворота албанців 13 голів, а пропустили чотири.

Тим часом готується до чергових поєдинків кваліфікації Євро-2025 (U-21) і молодіжна збірна України, до складу якої отримали виклики і 9 (!) представників львівських клубів. Це Яків Кінарейкін, Максим Мельниченко, Олег Очеретько (усі - «Карпати»), Роман Дідик, Віталій Роман, Олег Федор, Ілля Квасниця, Ярослав Карабін та Ігор Краснопір (усі — «Рух»). Вже 6 вересня відбудеться матч Україна — Сербія, який пройде в Ризі, а 10 вересня в місті Балліміна пройде поєдинок Північна Ірландія — Україна.

Схожі новини