Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українці на полі англійців ще не перемагали

У неділю, 26 березня, збірна України у Лондоні в рамках кваліфікації Євро-2024 протистоятиме збірній Англії. Раніше українці лише раз у восьми зустрічах перемагали збірну Англії. При цьому на полі суперників наша збірна провела чотири гри, в яких лише раз зіграла внічию і тричі поступалася суперникам

В неділю відбудеться офіційний дебют Руслана Ротаня на посаді головного тренера збірної України. Фото uaf.ua
В неділю відбудеться офіційний дебют Руслана Ротаня на посаді головного тренера збірної України. Фото uaf.ua

Дебютна гра українців та англійців мала товариський статус і відбулась 31 травня 2000 року в Лондоні на стадіоні «Уемблі» в присутності 55 965 глядачів, коли діями українців керував ще Валерій Лобановський. І словацький арбітр Любош Міхел зафіксував перемогу команди Кевіна Кігана — 2:0 після влучних ударів Фаулера та Адамса.

Наступний поєдинок і також товариський відбувся 18 серпня 2004 р. в англійському Ньюкаслі, коли біля керма «синьо-жовтих» перебував Олег Блохін, а діями англійців керував швед Свен-Йоран Ерікссон. І цього разу перемога збірної Англії після влучних ударів Бекхема, Оуена, Райт-Філліпса була ще переконливішою — 3:0.

Вперше українці «розмочили» ворота збірної Англії 1 квітня 2009 року в Лондоні в рамках відбору до чемпіонату світу. Відзначився Андрій Шевченко, проте це не врятувало команду Олексія Михайличенка від поразки — 1:2, бо у складі суперників відзначились Крауч і Террі. А матч-відповідь, який пройшов 10 жовтня цього ж року на «Дніпро-Арені» завершився довгоочікуваною перемогою збірної України — 1:0. Переможний м’яч у ворота підопічних Фабіо Капелло провів Сергій Назаренко. Міг відзначитись і Шевченко, але на початку гри не реалізував пенальті, влучивши у штангу воріт Джеймса, який замінив вилученого воротаря Гріна.

Наступного поєдинку довелося чекати майже три роки — 19 червня 2012 року, коли під час Євро-2012 у Донецьку в рамках групового етапу підопічні Олега Блохіна з рахунком 0:1 поступилися збірній Англії. Перемогу гостям приніс влучний удар Руні. 11 вересня цього ж року шляхи суперників перетнулися в Лондоні в рамках групового етапу змагань за вихід до фінальної частини чемпіонату світу в Бразилії. Рахунок матчу відкрив Євген Коноплянка, а врятував англійців від поразки Лемпард, реалізувавши пенальті на 87-й (!) хвилині матчу — 1:1.

Наступна зустріч збірних України та Англії відбулася 10 вересня 2013 року, у Києві, за присутності 69 890 (!) глядачів і також в рамках відбору на Мундіаль-2014. Поєдинок знову завершився внічию, але без забитих голів — 0:0. Діями українців керував Михайло Фоменко, а англійців — Рой Ходжсон.

Попередня ж гра суперників пройшла 3 липня 2021 року на нейтральному полі в Римі в рамках чвертьфіналу перенесеного на рік Євро-2020. Тоді підопічні Андрія Шевченка поступилися з рахунком 0:4. Дубль оформив Кейн і по разу відзначилися Магвайр і Гендерсон. Тож баланс усіх українсько-англійських поєдинків: одна перемога «синьо-жовтих», дві «мирові» та п’ять вікторій англійської збірної, різниця забитих та пропущених м’ячів 3−13.

Схожі новини