Передплата 2024 ВЗ

Ну який же Мундіаль без Даріуша Шпаковського?

Чемпіонат світу з футболу в Катарі для легендарного польського коментатора вже 12-й (!) у кар'єрі. Каже, що останній…

Мундіаль-2022 у Катарі буде у кар'єрі легендарного Даріуша Шпаковського вже 12-м. Фото PAP
Мундіаль-2022 у Катарі буде у кар'єрі легендарного Даріуша Шпаковського вже 12-м. Фото PAP

Польська «легенда мікрофону», знаменитий футбольний телекоментатор Даріуш Шпаковський, готується до роботи на своєму 12-му Мундіалі. А першим для нього був Мундіаль-1978 у Аргентині, на який Шпаковський поїхав іще як кореспондент Польського радіо.

Напередодні фінального турніру чемпіонату світу в Катарі про Даріуша Шпаковського писали не лише у польських ЗМІ. Зокрема, на Заході згадали про його унікальну колекцію акредитацій на Мундіалі, яких у цього коментатора аж одинадцять. Точніше, вже дванадцять, адже на Мундіалі-2022 у Катарі Шпаковський також працюватиме.

Уперше Даріуш Шпаковський поїхав на футбольний Мундіаль 1978 року, коли найголовніший футбольний турнір планети відбувався в Аргентині. «Коли згадую зараз презентацію польської дедегації, яка виїжджала на Мундіаль-1978, то з тих, хто там були, у професії залишився тільки я, — розповів днями на прес-конференції, присвяченій роботі Польського телебачення у Катарі, Даріуш Шпаковський. — Сподіваюся, ще кілька років залишатимуся».

Деякі користувачі польських соцмереж порівнюють Даріуша Шпаковського зі… співачкою Марилею Родовіч. Мовляв, він такий самий довгожитель у своєму фахові, як вона у своєму. І обидва досі прекрасно дають собі раду… Голос Шпаковського, його емоційний стиль коментування матчів добре знайомі тим львівським уболівальникам, які ще за «совка» мали антени «на Польщу». Гадаю, саме Шпаковський (як і неповторний грузин Коте Махарадзе) був тим прикладом, який наслідують сьогодні найкращі українські футбольні коментатори…

Починаючи з Мундіалю-1978 в Аргентині й завершуючи Мундіалем-2018 у росії, Даріуш Шпаковський не пропустив як коментатор жодного фінального турніру чемпіонату світу. Поїде 73-річний Шпаковський і до Катару. Цей Мундіаль, за словами коментатора, стане у його професійній кар'єрі останнім.

Унікальна колекція Даріуша Шпаковського - журналістські акредитації на 11 футбольних Мундіалів, на яких він працював як коментатор. Фото РАР
Унікальна колекція Даріуша Шпаковського - журналістські акредитації на 11 футбольних Мундіалів, на яких він працював як коментатор. Фото РАР

«Неймар, Кріштіану Роналду й Ліонель Мессі їдуть до Катару і не заявляють, що це їхній останній Мундіаль, — каже Даріуш Шпаклвський. — Я буду чесним: цей Мундіаль для мене останній. Хоча Карло Анчелотті (63-річний італійський футбольний тренер — А.Є.) і каже, що він надто молодий для роботи з національною збірною, я про себе цього сказати не можу. На зміну має прийти молоде покоління, здібне й талановите, яке подарує нам ентузіазм і віру в успіх «біло-червоних».

На Мундіалі-2022 у Катарі Даріуш Шпаковський коментуватиме матчі Бразилія — Сербія (24 листопада), Іспанія — Німеччина (27 листопада), Хорватія — Бельгія (1 грудня) і Камерун — Бразилія (2 грудня).

Схожі новини