Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Захід нашої держави може стати центром українського футболу»

Як припускає президент УАФ, наступний чемпіонат УПЛ може пройти у містах Західної України

На жаль, дограти чемпіонат футбольної Прем’єр-ліги сезону 2021/2022 не вдалося – завадила війна. Виконком Української асоціації футболу (УАФ) ухвалив рішення про дострокове завершення нинішнього сезону в УПЛ, причому чемпіона України вирішили не визначати (після 18 турів донецький “Шахтар” випереджав київське “Динамо” на два очки).

У Єврокубках сезону 2022/2023 візьмуть участь п’ять клубів УПЛ. “Шахтар” і “Динамо” гратимуть у Лізі чем­піонів (стартують відповідно у раунді плей-оф і другому раунді кваліфікації), “Дніпро-1” – у Лізі Європи (стартує у раунді плей-оф кваліфікації), а луганська “Зоря” й полтавська ”Ворскла” – у Лізі конференцій (стартують відповідно у третьому й другому раундах кваліфікації).

А ось із наступним чемпіона­том УПЛ, сезону 2022/2023, яс­ності наразі значно менше. Точ­ніше, її немає зовсім... Коли починати чемпіонат? На яких стадіонах? Скільки команд гра­тимуть в УПЛ? Відповідей на ці запитання наші футбольні функ­ціонери ще не знають. А відтак у ЗМІ з’являються різні версії, ча­сом досить екзотичні.

Зокрема, у спортивній пресі обговорюють навіть такий варі­ант: якщо через війну чемпіонат УПЛ сезону 2022/2023 взага­лі не розпочнеться, то клуби на­шого вищого футбольного ди­візіону могли би виступати у... чемпіонатах інших держав. Ска­жімо, 2-3 українські клуби мо­гли би зіграти у чемпіонаті Поль­щі, ще по кілька – у чемпіонатах Словаччини, Чехії, Угорщини, Румунії. Мовляв, у боротьбі за медалі клуби УПЛ участі би не брали, але ігрову форму підтри­мали би...

“До нас така пропозиція не надходила, – розповів вико­навчий директор УПЛ Євген Ди­кий. – На загальних зборах клу­бів УПЛ, що відбулися 26 квітня, усі підтримали, що новостворе­на робоча група відпрацює усі можливі варіанти розвитку по­дій. Не виключено, що цей ва­ріант (виступ клубів УПЛ у чем­піонатах інших країн. Авт.) також обговорюватимуть. Ро­боча група до 6 травня збере всі запитання та побажання від клубів УПЛ, які потрібно буде вивчити. Наприкінці травня або на початку червня плануємо зі­братися та обговоримо всі мо­менти”.

Серед присутніх у медіа-про­сторі версій є також можливість проведення чемпіонату фут­больної УПЛ у іншій країні. Про це говорив, зокрема, помічник директора з футболу “Шахтаря” Карло Ніколіні. “Чи може чемпі­онат України бути проведений в інших країнах? В Італії точно ні, – констатував пан Ніколо. – Є ба­гато інших пропозицій, на зра­зок Польщі. Усе залежить від того, припиниться ця війна чи ні. Якщо зупиниться, ми готові роз­почати сезон, організуючи його на заході України. Економічно «Шахтар» ще може триматися, як і “Динамо”, а ось інші клуби – ні... Складно щось спланувати”.

Про можливість прове­дення чемпіонату Української прем’єр-ліги сезону 2022/2023 у містах Західної України гово­рить і президент УАФ Андрій Па­велко.

“Футбольна інфраструктура на територіях, де були або досі тривають бойові дії, зазнала по­шкоджень, – наголосив Павел­ко. – Частина її зовсім зруйнова­на. Чи можна вважати, що саме захід нашої держави може ста­ти центром українського фут­болу? Так. Коли ми усією краї­ною відсвяткуємо перемогу над рашистами, обов’язково буде прийняте рішення про старт на­ступного чемпіонату. І тоді, як варіант, розглядатимемо його початок на заході України. Туди усі клуби приїдуть і відіграють перше коло або й узагалі увесь чемпіонат. Варіант проведення чемпіонату у західних областях України – можливий”.

Президент УАФ також не ви­ключив, що через війну деякі українські футбольні клуби мо­жуть припинити своє існування: “У нас зараз немає жодної зая­ви про завершення футбольної діяльності, але, на жаль, ми ро­зуміємо, що війна обов’язково торкнеться усіх гілок нашого життя. І сказати, що усі клуби обов’язково продовжать існува­ти – це фантастично”. .

А тим часом...

Представники донецько­го “Шахтаря”, який нещодав­но зіграв у польському Ґданську благодійний матч із місцевою “Лехією”, неофіційно заявили про бажання “гірників” прово­дити у Ґданську домашні мат­чі Ліги чемпіонів наступного се­зону (якщо не буде можливості грати у ЛЧ в Україні). Ґданська “Польсат Плюс Арена”, відкри­та 2011 року, приймала поєдин­ки Євро-2012. Трибуни стадіону вміщують 44 тисячі глядачів.

Читайте також: Домашні матчі збірної України у Лізі націй – у Польщі

Схожі новини