Передплата 2024 «Добрий господар»

Що варто знати про збірну Шевченка перед матчем з Англією?

Сьогодні, 3 липня, збірна України з футболу вперше зіграє у чвертьфіналі Євро, в суперниках - Англія

Про це повідомляє Еспресо. TV та BBC.Україна.

У заключному матчі 1/8 фіналу Євро-2020 збірна України перемогла Швецію. Матч завершився внічию 1:1, тому командам довелось грати овертайм, де українці дотиснули суперника.

На 121-й хвилині Артем Довбик забив головою і вивів нашу збірну в чвертьфінал.

Читайте також: Збірну Англії поважаємо. Але не боїмося

У чвертьфіналі Євро-2020 збірна України зіграє проти Англії, яка перемогла Німеччину (2:0). Матч відбудеться 3 липня у Римі на стадіоні «Стадіо Олімпіко».

Якщо Україна переможе Англію, то у півфіналі зустрінеться зі збірною, яка виграє в матчі Чехія — Данія.

Початок о 22:00. Пряма трансляція на телеканалі «Україна».

Перед чвертьфіналом Євро-2020 зі збірною Англії розповідаємо про склад української команди.

Українців перед початком чемпіонату називали «чорною конячкою» турніру, особливо після того, як вона виграла свою групу у відборі у чинних на той момент чемпіонів Європи.

Група вже на самому Євро-2020 далася українцям значно важче. Тож і шведи раніше, й англійці одразу назвали себе фаворитами ігор з Україною.

Англійська преса поблажливо припускає, що українська команда може зрівнятися з Англією лише за іменем головного тренера, а також за позицією голкіпера. Решта ж ліній (захист, півзахист і напад), на думку журналістів, в України набагато слабші.

Читайте також: Огляд міжнародної преси напередодні матчу: The Guardian цитує «Високий Замок»

Але у топ-100 гравців Євро станом на зараз перебуває відразу шестеро українських гравців: Ярмоленко, Матвієнко, Зінченко, Яремчук, Забарний і Караваєв.

Водночас Україна вже втратила одного із 26 гравців, заявлених на Євро-2020. Через жахливу травму в грі зі шведами на півроку «вилетів» Артем Бєсєдін.

Українські футболісти кажуть, що статус «андердогів» для них, навпаки, є комфортним — нехай звання фаворитів більше тисне на англійців.

Вони ж спробують зіграти у свій футбол, який з Англією, вочевидь, буде йти від оборони, й помститися за програш на Євро-2012 через незарахований Віктором Кашшаї гол.

Якою ж є українська збірна перед грою з англійцями?

Андрій Шевченко — головний тренер

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Збірну він очолює з липня 2016 року і хоча вийти на Чемпіонат світу-2018 не зміг, але команда тріумфально виграла свою групу в Лізі націй 2018−2019 роках зі словаками та чехами, а також не менш переможно вийшла на Євро-2020, випередивши Португалію.

Тож тепер 44-річного Андрія Шевченка вважають перспективним європейським тренером і очікують на нього у клубному футболі.

Георгій Бущан — голкіпер («Динамо», Київ)

Фото: Sport.ua
Фото: Sport.ua

27-річний воротар київського «Динамо» зміг витіснити зі складу багаторічного «номера один» збірної Андрія П'ятова. На Євро-2020 Бущан є беззаперечним основним голкіпером команди.

З першої гри з Нідерландами Бущан запам'ятався багатьма сейвами. Англійські журналісти порівнювали його з кам'яною стіною.

Замінити Бущана у воротах збірної можуть два голкіпери з донецького «Шахтаря»: згаданий ветеран Андрій П'ятов та 19-річний Анатолій Трубін.

Олександр Караваєв — захисник («Динамо», Київ)

Фото: Sport.ua
Фото: Sport.ua

Ще один представник київського «Динамо», який у збірній став основним правим захисником на Євро-2020.

Попри загальні труднощі в обороні України, 29-річний Караваєв вдало виконував свої функції оборонця, особливо у грі зі шведами. Зараз посідає 78-е місце у сотні найкращих гравців турніру.

Ілля Забарний — захисник («Динамо», Київ)

Фото: Sport.ua
Фото: Sport.ua

18-річний центрбек — один з наймолодших гравців Євро-2020. Разом із півзахисником «Шахтаря» Георгієм Судаковим вони народилися в один день — 1 вересня 2002 року — і є найбільш юними гравцями збірної.

Водночас Ілля Забарний зміг стати основним у команді і відіграв всі чотири матчі. У рейтингу ста найкращих гравців Євро-2020 він зараз на 59 позиції.

Микола Матвієнко — захисник («Шахтар», Донецьк)

Фото: Футбол 1
Фото: Футбол 1

Виступ Матвієнка вважається одним із найбільш вдалих серед усіх українських футболістів на цьому Євро — зараз він на 26-у місці серед найкращих гравців чемпіонату Європи. За збірну на цьому Євро він відіграв кожну хвилину.

25-річний Микола Матвієнко зараз у розквіті сил, йому пророчать перехід в один із європейських чемпіонатів, зокрема в Англію чи Італію.

Сергій Кривцов — захисник («Шахтар», Донецьк)

Фото: Sport.ua
Фото: Sport.ua

Досвідчений 30-річний «гірник» у грі зі шведами дебютував на великому міжнародному турнірі. До цього у фінальній частині Євро чи Мундіалю він не грав.

Єдиний матч був для нього не бездоганним, однак він отримав гарні оцінки за свій виступ.

Олександр Зінченко — півзахисник («Манчестер Сіті», Англія)

Фото: iSport.ua
Фото: iSport.ua

Одна з головних зірок цієї збірної України, той футболіст, якого дуже добре знають англійці.

24-річному Зінченку не надто вдалася перша гра з Нідерландами, але далі він діяв значно успішніше й у підсумку став найкращим гравцем 1/8 фіналу проти шведів, яким Олександр забив перший гол.

Крім того, саме Зінченко віддав пас, завдяки якому Артем Довбик вивів Україну в чвертьфінал.

Зараз Олександр Зінченко — номер 30 серед найкращих гравців Євро-2020, до нього прикуто чи не найбільше уваги англійців.

Сергій Сидорчук — півзахисник («Динамо», Київ)

Фото: Вікіпедія
Фото: Вікіпедія

30-річний капітан київського «Динамо» грає одну з ключових ролей і у збірній. І хоча до його дій в обороні виникало багато питань, він компенсував це активною грою в атаці.

Саме Сидорчук пробив у штангу в другому таймі гри проти шведів.

Тарас Степаненко — півзахисник («Шахтар», Донецьк)

Фото: Sport.ua
Фото: Sport.ua

31-річний Тарас Степаненко відіграв на цьому Євро-2020 дві гри й відповідав за жорсткий відбір м'яча у центрі поля.

Загалом зі своїми функціями справлявся, хоча й через це менше, ніж інші, атакував.

Микола Шапаренко — півзахисник («Динамо», Київ)

Фото: Sport.ua
Фото: Sport.ua

Від півзахисника «Динамо» очікують насамперед креативу та пресингу в атаці.

Поки що 22-річній «десятці» української збірної відзначитися на Євро не пощастило, але тримати у напрузі захист суперників Миколі Шапаренку все ж вдається, хоча й не завжди це приносить якісь результати.

Однак «вибуху» від Шапаренка можна очікувати у кожній грі — потенційно це один з найбільш перспективних українських гравців.

Андрій Ярмоленко — нападник («Вест Гем», Лондон, Англія)

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Після травми та невдалого сезону в Англії, де українця фактично «списали», Андрій Ярмоленко став беззаперечним лідером української збірної та одним із найкращих гравців турніру.

У його активі два голи і дві результативні передачі, зараз він посідає шосте місце у топ-100 гравців Євро-2020.

Тепер англійська преса сподівається, що 31-річний Ярмоленко надто втомився у грі зі шведами, але поєдинок проти Англії вочевидь є надто принциповим для Андрія, щоб він зважав на втому.

Роман Яремчук — нападник («Гент», Бельгія)

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Другий учасник атакувальної зв'язки збірної України на цьому Євро під назвою «Я-Я» («Ярмоленко-Яремчук»). Роман вже відзначився двічі, а у грі зі шведами постійно пресингував оборону суперника.

Потужний 25-річний форвард обіцяв показати «свій футбол» та вразити англійців. Станом на сьогодні Роман Яремчук — 35-й найкращий гравець турніру.

Руслан Маліновський — півзахисник («Аталанта», Бергамо, Італія)

Фото: UA Football
Фото: UA Football

Від 28-річного атакувального півзахисника «Аталанти», який провів блискучий сезон в Італії і є одним із найкращих легіонерів збірної, очікували потужнішої гри на Євро-2020.

Водночас з його прекрасним ударом та передачею Руслан може змінити хід кожного матчу.

Артем Довбик — нападник (СК «Дніпро-1», Дніпро)

Фото: Українська правда
Фото: Українська правда

«Джокер» збірної України, який з'явився на полі на цьому турнірі лише раз, але як — забив шведам, коли команди вже подумки готувалися до серії пенальті.

24-річний Артем забив поки що єдиний гол за свою кар'єру у збірній, однак після травми Бєсєдіна він став фактично єдиною можливою заміною для Яремчука на позиції форварда й має всі шанси знову вийти на поле у вирішальний відрізок гри.

Віктор Циганков — півзахисник («Динамо», Київ)

Фото: Football.ua
Фото: Football.ua

23-річного Віктора Циганкова вважають «молодим Ярмоленком» та одним із найбільш талановитих атакувальних півзахисників України.

Травми завадили Циганкову увійти у Євро у своїй найкращій формі, але він все ще може відіграти ключову роль у нападі, якщо з'явиться на полі.

Марлос — півзахисник («Шахтар», Донецьк)

Фото: Football.ua
Фото: Football.ua

33-річний ветеран лише двічі з'являвся на полі на цьому чемпіонаті. Але завдяки його досвіду та техніці він — цілком адекватна опція для посилення гри на замінах.

Хто ще?

Окрім перелічених гравців основи та першої лінії замін, допомогти збірній Україні проти англійців також можуть:

  • воротарі Андрій П'ятов та Анатолій Трубін;
  • захисники Едуард Соболь, Віталій Миколенко, Олександр Тимчик і Денис Попов;
  • півзахисники Євген Макаренко, Роман Безус, Олександр Зубков і Георгій Судаков.

Нападник Артем Бєсєдін, травмі якого Україна частково завдячує своєю перемогою над шведами, проти англійців на поле точно не вийде. Тепер нападнику треба півроку, щоб відновитися.

Схожі новини