Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Маракана» стане «Королем Пеле»

Легендарний стадіон у Ріо-де-Жанейро перейменують на честь 80-річної зірки

За інформацією CNN, 78-тисячний стадіон «Маракана» у Ріо-де-Жанейро змінить ім’я на честь легендарного футболіста збірної Бразилії Пеле. Знаменита арена одержить назву «Едсон Арантіс ду Насіменту — Король Пеле».

Пеле — єдиний футболіст в істо­рії, який тричі вигравав Мундіаль (1958, 1962, 1970). Недарма цьо­го унікального нападника називають «Королем футболу»… Рішення про пе­рейменування «Маракани» прийняли законодавці бразильського штату Ріо-де-Жанейро (документ ще має підписа­ти його губернатор).

Досі офіційна назва стадіону була «Журналішта Маріу Філью» — на честь працівника ЗМІ, який пролобіював бу­дівництво цієї спортивної споруди. Про нього не забули: гімнастичні й легкоат­летичні комплекси, розташовані побли­зу футбольного стадіону, й надалі носи­тимуть ім’я журналіста Філью.

Утім, бразильці завжди називали стаді­он так само, як і місцевість довкола, тоб­то Маракана. Це домашня арена для двох бразильських футбольних клубів, «Флумі­ненсе» й чинного чемпіона «Фламенго».

На цьому стадіоні, що вміщував ко­лись 200 тисяч глядачів (був найбіль­шим у світі), відбулися два фінальні мат­чі чемпіонатів світу, 1950 і 2014 років, а також церемонії відкриття й закриття Олімпійських ігор 2016 року.

«Маракана» пов’язана також із одні­єю з найбільших в історії Бразилії фут­больних трагедій. На цій арені, від­критій до Мундіалю 1950 року, збірна Бразилії програла у фінальному мат­чі того чемпіонату світу збірній Уругваю — 1:2… Та сумна для бразильців подія запам’яталася їм як «Мараканасо», що приблизно означає «смертельний удар на «Маракані». Утім, ніхто тоді навіть уя­вити не міг, що на другому домашньому Мундіалі, 2014 року, бразильці програ­ють у півфіналі німцям із рахунком 1:7…

Схожі новини