Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У серпні – аж три тижні єврокубків!

Чвертьфінали й півфінали Ліги чемпіонів та Ліги Європи – з одного матчу на нейтральних полях

Футбольний сезон у Європі незабаром відновиться: уже на початку травня планують «запустити» німецьку Бундеслігу. А у серпні, за планом УЄФА, за три тижні буде зіграно вирішальні матчі єврокубкових турнірів (сезон 2019/2020) — Ліги чемпіонів і Ліги Європи. Наступний футбольний сезон, 2020/2021, в УЄФА планують розпочати у вересні.

Аби такий собі тритижневий «єврокубковий фестиваль» у серпні став реальністю, усі національні чемпіонати в Європі, наполягає УЄФА, мають бути відновлені до середини червня. (На жаль, че­рез пандемію, боротьба з якою у Старому Світі ще триває, усі поєдинки відбуватимуться без глядачів). Найімовірніше, на стадіях ¼ і ½ фіналу ЛЧ і ЛЄ протистояння складатимуться не з двох матчів, як зазвичай, а з одного, який відбуватиметься на нейтральному полі. Чи з гля­дачами? Наразі не відомо.

Аби ці амбітні плани УЄФА ста­ли реальністю, у Європі потрібно якомога швидше «запустити» на­ціональні чемпіонати. Першою це хоче зробити німецька Бундеслі­га, чемпіонат якої можуть відно­вити вже на початку травня. Матчі відбуватимуться без глядачів, на стадіоні зможуть перебувати за­галом не більше 239 осіб. Зокре­ма 4 арбітри, 40 футболістів (22 у «старті», 18 запасних), 16 членів тренерських штабів, 3 антидопін­гові офіцери, 6 медиків, 5 фото­графів, 10 співробітників служби безпеки й 36 працівників телеба­чення, які організують телетран­сляції. За інформацією Sport1, футболісти дортмундської «Бо­руссії» розпочали тренування ще 30 березня.

Клуби Серії А, планують в Іта­лії, мають розпочати тренуван­ня у травні, а чемпіонат хочуть відновити на початку червня. «Невдовзі відбудеться зустріч усіх клубів Серії А, — розповів Га­бріеле Гравіна, президент Фе­дерації футболу Італії. — На ній маємо узгодити процедуру тес­тування футболістів на корона­вірус. Після цих тестів зможуть розпочати тренування».

«Ситуація налагоджується, — цитує sport.ua український футболіст італійської «Аталан­ти» Руслан Малиновський. — За останній тиждень все стало кра­ще, порівняно з тим, як було останній місяць.

Залишаємося вдома, на ву­лицю не виходимо. У Бергамо всі дотримуються карантину, і все рухається до покращення. У Ломбардії і усій Італії вже не зростає відсоток хворих людей, менше навантаження на лікар­ні… Клуб надав усім футболіс­там, які перебувають удома, бі­гові доріжки. У нас є програма, яку виконуємо".

Про відновлення чемпіонату думають і в Англійській прем’єр-лізі. За інформацією Daily Mail, керівництво АПЛ розіслало клу­бам свої рекомендації. У них ідеться, зокрема, про те, що футболісти мають бути готови­ми до відновлення тренувань через 48 годин після спеціаль­ного повідомлення. Не виключе­но, що усі матчі чемпіонату АПЛ, які залишилися, буде зіграно на лондонському стадіоні «Вемблі» й тренувальній базі збірної Ан­глії (там 13 полів). На думку бо­сів Футбольної асоціації Англії, це зекономить час на переїзди й знизить загрозу зараження.

Іспанська «Ла Ліга», повідо­мив днями її президент Хав’єр Тебас, може відновити чемпіо­нат 29 травня або 6 червня. Ре­зервний варіант — 28 червня. «Якщо почнемо наприкінці трав­ня, то Ліга чемпіонів завершить­ся у липні, — прогнозує Тебас. — Якщо наприкінці червня, то за липень дограємо внутрішній чемпіонат, а у серпні — Лігу чем­піонів. За межі серпня виходити не хочемо, бо це вплине на ка­лендар наступного сезону».

Найскладніша ситуація, схо­же, у Франції. Поки що не зро­зуміло, чи вдасться там відно­вити національний чемпіонат до середини червня, тому що до середини липня, заявив фран­цузький президент Емануель Макрон, «жодний масовий захід не відбудеться». Утім, якщо матч без глядачів, то, можливо, Ма­крон дозволить не вважати його «масовим заходом»?..

А тим часом…

Генеральна асамблея ви­щого футбольного дивізіону Бельгії, Ліги Jupiler, поки що не ратифікувала пропозицію її Ради — щодо дострокового завершення чемпіонату. Пре­зидент УЄФА Александр Че­ферін погрожує відсторонити бельгійські клуби від єврокуб­ків, і, схоже, це подіяло. Оста­точне рішення футбольні боси Бельгії прийматимуть 24 квіт­ня. Нагадаємо, за «Брюгге», який іде в чемпіонаті Бельгії першим, грає українець Со­боль, а за «Гент», який іде дру­гим, — українці Безус, Пластун і Яремчук.

Схожі новини