Передплата 2024 «Добрий господар»

Українці «Гента»: Ліга чемпіонів чи навіть без Ліги Європи?

Якщо Бельгія не дограє національного чемпіонату, УЄФА погрожує не пустити її клуби в єврокубки

Найбільш «український» футбольний клуб Бельгії, «Гент», цього сезону виступав у національному чемпіонаті вдало. На момент його призупинення через пандемію команда, за яку грають троє українців, -Ігор Пластун, Роман Безус і Роман Яремчук, була в турнірній таблиці другою (першим іде «Брюґґе», за який виступає українець Едуард Соболь). А значить, «український» «Гент» мав усі шанси стартувати восени у Лізі чемпіонів… Однак замість цього «Гент», як і решта бельгійських клубів, може взагалі залишитися без єврокубків.

Про такий варіант розви­тку подій попередив пре­зидент УЄФА Александр Чеферін. «Бельгія і ті ліги, які думають про дострокове за­вершення сезону, наступно­го сезону ризикують не потра­пити у європейський футбол, — наголосив Чеферін. — Це не­правильний шлях». Грізній зая­ві президента УЄФА передува­ло повідомлення з Бельгії — про те, що керівники тамтешньої найсильнішої ліги вирішили не догравати національного чем­піонату, призупиненого через пандемію коронавірусу. Мов­ляв, підсумковим турнірним становищем визнають те, яке склалося після останнього зі­граного туру, і жодна команда з елітного дивізіону не вилетить. За таких розкладів чемпіоном Бельгії став би «Брюґґе» Со­боля, а «Гент» Пластуна, Безу­са й Яремчука одержав би пра­во стартувати у кваліфікації Ліги чемпіонів.

Чому саме у Бельгії виріши­ли не догравати чемпіонат? «Роман Яремчук каже, що там не хочуть грати без глядачів, — розповів ведучий телепрогра­ми „Про футбол“ Ігор Циганик. — Навіть якщо влітку повернуть­ся чемпіонати, може скласти­ся ситуація, коли на трибунах фанів не буде, тільки телетран­сляції». Але президент УЄФА із думкою керівників бельгій­ського футболу категорично не згоден. «Хоча футбол без фа­натів — не особливо хороший варіант, краще мати можли­вість знову дивитися його по телебаченню без уболівальни­ків, ніж узагалі бути без футбо­лу», — заявив Чеферін. Оскільки рішення бельгійців не остаточ­не (його має затвердити Гене­ральна асамблея тамтешньої ліги), президент УЄФА спробу­вав переконати їх не завершу­вати чемпіонат. І, схоже, загро­за залишитися без Ліги Європи й Ліги чемпіонів подіяла: бель­гійці начебто вже не наполяга­ють на своєму поспішному рі­шенні…

Жорстку позицію президента УЄФА можна зрозуміти. Якщо національних чемпіонатів не дограватимуть, то не буде те­летрансляцій певної кількості матчів. Значить, клуби недора­хуються грошей, які одержують за ці телетрансляції. Відтак клу­би не зможуть платити гравцям обумовлені контрактами зарп­лати, і футболісти почнуть «уті­кати» з клубів. А там і до розвалу усього клубного європейського футболу недалеко…

Ситуацію добре ілюструє приклад одного з найсильніших футбольних чемпіонатів Євро­пи, Англійської прем’єр-ліги. За підрахунками видання The Daily Mail, у випадку, якщо пан­демія коронавірусу не дозво­лить дограти нинішній сезон, то через непродані квитки на домашні матчі й відсутність те­летрансляцій найбільше в АПЛ втратять «Манчестер Юнай­тед», «Манчестер Сіті» й «Лівер­пуль» — відповідно, 116,4, 109,3 і 102,6 мільйона фунтів. Зрозу­міло, у чемпіонаті Бельгії цифри набагато менші, але система — та сама. Наполягаючи на догра­ванні чемпіонатів, УЄФА хоче зберегти клубам бодай доходи від телетрансляцій.

Схожі новини